8 Ιουν 2020

Έρχεται η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα σαρώσει την οικονομία.

Την ώρα που ο Κούλης ετοιμάζει νέο μνημόνιο και εργασιακό μεσαίωνα, ο Ιγκλέσιας αποφασίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Το Μητσοτακικό καθεστώς προχωράει ακάθεκτο και επιχειρεί να επιταχύνει τα σχέδια του για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα σαρώσει την οικονομία.

Οι νεοφιλελεύθεροι τζιχαντιστές του Μητσοτάκη, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν το καθημερινό λιβανιστήρι που απολαμβάνουν από την μιντιακή χούντα σχετικά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να επανέλθουν στην "κανονικότητα" του αρχικού τους πλάνου. Ένα πλάνο που περιλαμβάνει, φυσικά, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, μνημονίων, σκληρής λιτότητας, εργασιακού μεσαίωνα, διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Όσον αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs,gr, η τροπολογία Βρούτση ξηλώνει κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, και αποκαλύπτει πως οι δήθεν «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έρθουν μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων για όσους εργαζόμενους δεν μπουν στο καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης και του μειωμένου μισθού, αλλά και τη μείωση – για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική περίοδο – των Δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.

Εν τέλει, οι μόνοι εργαζόμενοι που θα τύχουν περιορισμένης χρονικά προστασίας – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα είναι όσοι δεχθούν να μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης με μείωση μισθού 20%. Καμία προστασία δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι που προ κρίσης βρίσκονταν σε μερική απασχόληση, καθώς δεν απαγορεύεται η απόλυσή τους, ούτε η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και του μισθού τους.

Όσον αφορά το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, που η φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας εκθείαζε αδιάλειπτα τις τελευταίες μέρες με θριαμβευτικά σχόλια, φαίνεται ότι συνοδεύεται τελικά με όρους που μυρίζουν πέμπτο, σκληρό μνημόνιο. Από αυτά τα μνημόνια που ο άξονας Βρυξελλών-Βερολίνου επιβάλλει στη χώρα την τελευταία δεκαετία. 

Πράγματι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, συνέδεσε ευθέως την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα – είτε αυτοί κλείσουν στα 22+9,5 δις ευρώ, είτε σε χαμηλότερο ποσό – με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών. 

Και παρ΄ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Ντομπρόφσκις ήταν εξαιρετικά καθαρός: Είπε ότι ειδικά «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ότι ο μηχανισμός των επιδοτήσεων δεν θα είναι ένα νέο ταμείο συνοχής αλλά θα συνδέεται άμεσα «με συγκεκριμένα ορόσημα» υλοποίησης πολιτικών και διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διάθεσης των πόρων «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μεταρρυθμίσεις+εποπτεία = μνημόνιο, παρά τα ψέματα των κυβερνητικών που επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που ετοιμάζει το Μητσοτακικό καθεστώς, έχουμε την κεντροαριστερή κυβέρνηση των Σάντσεθ-Ιγκλέσιας στην Ισπανία, να αποφασίζουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες. 


Όπως αναφέρει η Ελληνική έκδοση της Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και των Podemos, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, ενέκρινε την παροχή ενός "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" για όλους τους πολίτες. Είναι μία ιστορική τομή για την Ισπανία, μία χώρα με παραδοσιακά υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι με το "ελάχιστο εισόδημα" θα καταφέρουν να περιορίσουν κατά 80% τις περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να στοιχίσει το ευεργετικό μέτρο, ποσό που έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη συνεισφορά του κόμματός του δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας. "Είναι μία ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας, είναι και για μένα μεγάλη τιμή να ανακοινώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι σήμερα θεμελιώνουμε ένα νέο κοινωνικό δικαίωμα: ένα ελάχιστο εισόδημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κοινωνική πολιτική της Ισπανίας, τουλάχιστον από την κοινωνική νομοθεσία του 2006", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ισπανοί κατάφεραν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε προ δεκαετίας, αλλά σήμερα η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος, επισημαίνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. "Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες", επισημαίνει. "Ήταν μία υπόσχεση που περιλαμβάνεται βέβαια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ενώ σήμερα καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία, χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο..."

Είναι φανερό ότι η συμμετοχή των Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο γι'αυτή την εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα, διάφορα φιλοκυβερνητικά τρολ στο διαδίκτυο αλλά και στελέχη της Μητσοτακικής δεξιάς, θυμήθηκαν ξαφνικά τον Ιγκλέσιας και επιτέθηκαν εναντίον του με τους συνήθεις χαρακτηρισμούς. 

Κάποιοι, μάλιστα, ως γνήσιοι προπαγανδιστές του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, επιχείρησαν να εξισώσουν τον Ιγκλέσιας με τον Τραμπ και άλλους από το χώρο της ακροδεξιάς. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική "τσουβαλιάσματος" της νεοφιλελεύθερης μηχανής προπαγάνδας, που επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως "ακραίους" όλους όσους βρίσκονται έξω από το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό φάσμα, ασχέτως των τεράστιων ιδεολογικών τους διαφορών.

Η απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει προπομπό του Universal Basic Income (UBI) γι'αυτό και έχει σημασία το γεγονός ότι το αποφάσισε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το UBI εφαρμόζοντας σοσιαλιστικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. 

Σε αντίθετη περίπτωση, το UBI θα χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, μόνο ως ένα εργαλείο ομαλής μετάβασης προς ένα είδος κορπορατικής φεουδαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.