17 Οκτ 2021

Αυστριακή Der Standard: Αυτό που έκανε ο Κουρτς δεν συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

 



Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Adelheid Wοlfl στην αυστριακή εφημερίδα Der Standaard, αναδεικνύεται η ζοφερή κατάσταση ελέγχου ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η διαφημιστική υπόθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς (PVP) οδήγησε για άλλη μια φορά σε συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με την αμφιλεγόμενη πολιτική σχετικά με τα ΜΜΕ, από τη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

Στην Ελλάδα, η υπόθεση διαφθοράς και ελέγχου των ΜΜΕ επανέφερε στην ατζέντα την χρηματοδότηση από τα ΜΜΕ της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι έδωσε πάρα πολλά σε φιλικά μέσα ενημέρωσης και ότι εμπόδισε τα ...

κρίσιμα μέσα να λάβουν χρηματοδότηση», εξηγεί ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος στην Der Standaard. Η Ελλάδα έχει ιστορία υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών που δίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων για διαφήμιση στα ΜΜΕ, σε ένα quid pro quo προκειμένου να επιτευχθεί θετική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον Παλαιολόγο.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο ΜΜΕ που πληρώθηκαν για την ενημέρωση για την πανδημία το 2020. 

Ήταν η λεγόμενη "λίστα Πέτσα", που πήρε το όνομά της από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η λίστα περιείχε μια σειρά εφημερίδων που είχαν στενή σχέση με την κυβέρνηση, ενώ άλλες σημαντικές επικριτικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες, αποκλείστηκαν.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό που έκανε ο Κουρτς στην Αυστρία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας, Δημήτρης Χριστόπουλος, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι εμπόδισε τις προσπάθειες της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για τον έλεγχο ενδεχομένως ψευδών δημοσκοπήσεων.

«Εναντίον του Κουρτς, υπάρχουν έρευνες για περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ ο Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρήματα στα ελληνικά ΜΜΕ και όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιποίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών λειτουργεί στην Αυστρία, αλλά όχι στην Ελλάδα.  

Προώθηση σε "σκοτεινες" ιστοσελίδες

Ο ελληνικός κατάλογος, 18 σελίδων, της "Λίστας Πέτσα" περιλαμβάνει 1.232 μέσα ενημέρωσης που έχουν λάβει χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 ηλεκτρονικών Μέσων που δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανενεργών ή ανύπαρκτων ιστότοπων ή "σκοτεινών" ιστολογίων με λίγους ή καθόλου αναγνώστες.

«Τα κριτήρια για την επιλογή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ;VSTE να λάβουν κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 απέχουν πολύ από την αντικειμενικότητα ή τη δικαιοσύνη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση ήταν αυθαίρετα και στη χειρότερη είχαν σχεδιαστεί για να τιμωρούν δυσμενώς την αναφορά των μέσων ενημέρωσης για την κυβέρνηση», υποστηρίζει η παλαιότερη διεθνής δημοσιογραφική Ένωση, IPI. 

Αυτή η προκατάληψη υπέρ των φιλοκυβερνητικών μέσων δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πραγματικά τον πλουραλισμό και την ελευθερία των ελληνικών ΜΜΕ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.