28 Αυγ 2021

«Θρονιάζεται» στον Όλυμπο το εισιτήριο...ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ

 Οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Τεμπών παίρνουν θέση, αντιδρούν, λένε την άποψή τους δημόσια...

Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ , είπε να μη βιαστούμε να κάνουμε ειδική συνεδρίαση για το θέμα.

Πότε να την κάνουμε κ. Δήμαρχε;

Όταν θα έχει υπογραφεί;



Θέση στο… «θρόνο του Δια» φαίνεται πως ετοιμάζεται να πάρει το εισιτήριο των 6 ευρώ που σχεδιάζεται να θεσπιστεί, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια του προσχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έγινε γνωστό πριν από αρκετές ημέρες. 

Ωστόσο μετά το κύμα αντιδράσεων που άρχισε να ξεσπά από την αντιπολίτευση, τους ορειβατικούς και αναρριχητικούς συλλόγους αλλά και τους απλούς πολίτες κυρίως των περιοχών γύρω από τον Όλυμπο, άρχισε να γίνεται γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι επρόκειτο απλώς για ένα προσχέδιο και όχι ειλημμένη απόφαση.

Μάλιστα για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις πλέον «πέφτει» στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ελευθέρας εισόδου στους κατοίκους των γύρω χωριών αλλά και μέτρα ευνοϊκής μεταχείρισης για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο βουνό. 

Ξεκαθαρίζεται πως θα προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με όλους εκείνους που τους αφορά το ζήτημα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει ξεκάθαρη...

αρνητική απάντηση στο θέμα της θέσπισης του εισιτηρίου, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δήλωσαν πως πήραν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ από τον αρμόδιο υπουργό.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της Μαρίας Παπαδοπούλου, που είναι Πρόεδρος Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η κα Παπαδοπούλου τοποθετούμενη στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ (συγκεκριμένα το πρωινό της Δευτέρας 23 Αυγούστου στην εκπομπή «Από τις έξι»), ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση από τον Οργανισμό που είναι καινούριος και θα είναι υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας. Η συζήτηση είναι για να δούμε σε περιοχές όπως ο Όλυμπος, που έχει τρομερά αυξημένη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα προβλήματα που οι ίδιοι ορειβάτες και οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας έχουν εντοπίσει. Προβλήματα όπως η αθρόα συρροή αυτοκινήτων στο δρόμο που ενώνει το Λιτόχωρο με το Δρυμό, όπως τα πάρα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν, η ασφάλεια των επισκεπτών, η συντήρηση των μονοπατιών που γίνεται κατά βάση εθελοντικά από τους ανθρώπους που περπατάνε. Άρχισε μια τέτοιου είδους συζήτηση με το Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου και τους τοπικούς φορείς έτσι ώστε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους προβλήματα με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο για να μπορεί το ιδιαίτερο οικοσύστημα του Ολύμπου να συνεχίσει να προσφέρει αυτό που όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε περπατώντας στο βουνό».

Που θα πηγαίνει το τέλος;

Για το πώς ξεκίνησε αυτή η κουβέντα γύρω από τη θέσπιση του εισιτηρίου η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ είπε: «Αυτή η πρακτική είναι μια διεθνής πρακτική, να υπάρξει συμβολικό αντίτιμο προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης αυτής της διαχείρισης του αριθμού των επισκεπτών που θα τους παρέχει πυρασφάλεια, βοήθεια σε περίπτωσης ατυχημάτων κ.ά. Το τέλος που θα υπάρχει θα πηγαίνει στον εθνικό δρυμό.

Εδώ και τριάντα χρόνια υπάρχει αυτό το τέλος στη Σαμαριά».

Σε διαβούλευση…

Ξεκαθάρισε ότι «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συζήτηση. Το σχέδιο αυτό είναι μια πρόταση που έγινε. Αρχίσαμε από κάπου για να ξεκινήσει από κάπου η συζήτηση. Αυτή τη στιγμή αυτό το σχέδιο έχει διαφοροποιηθεί με τη συνδρομή των τοπικών φορέων. Αυτό το πράγμα είναι υπό διαβούλευση».

Γιατί αντίτιμο…

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου «ο Φορέας του Ολύμπου είναι ανεξάρτητος, έχει τακτική χρηματοδότηση αλλά τα χρήματα είναι περιορισμένα. Κατά βάση η διαχείριση των μονοπατιών γίνεται από τους αναβάτες εθελοντές και οργανωτές ορεινών αγώνων. Δεν μπορεί ο φορέας να καλύψει τις ανάγκες μ’ αυτήν την χρηματοδότηση. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται με ασφάλεια. Να μην υπάρχει αυτή η αθρόα συρροή των αυτοκινήτων. Να υπάρχει οργανωμένο πάρκινγκ και με ηλεκτρικά βανάκια να πηγαίνουν πάνω. Είναι πολλά τα πράγματα για τα οποία χρειαζόμαστε ένα είδος αντιτίμου. Φυσικά οι άνθρωποι που ανεβαίνουν συχνά και οι επισκέπτες από τα γύρω χωριά θα έχουν ελευθέρας ενδεχομένως. Όλα αυτά τα συζητάμε τώρα».

Οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Τεμπών

Την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα το πρωινό της Δευτέρας 23 Αυγούστου, επέλεξαν να τοποθετηθούν επί του ζητήματος οι δύο δήμαρχοι που «ακουμπούν» στον Όλυμπο και τους αφορά άμεσα το ζήτημα. Τόσο ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας όσο κι ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης μίλησαν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας.

Ο κ. Γάτσας διευκρίνισε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είναι ακόμα πολλά να γίνουν μέχρι να γίνει η υποδομή για να δώσουμε στους επισκέπτες το ανταποδοτικό όφελος. Θέλουμε να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για τον Όλυμπο».

Παρεμβάσεις…

Για το τι πρέπει να γίνει στον Όλυμπο ως παρέμβαση είπε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε τέλος για το μόνιμο κάτοικο. Όταν υπάρξουν υποδομές, προφανώς μπορεί να γίνει εξειδίκευση και να διαμοιραστεί σε επισκέπτες και τουρίστες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί η τοπική κοινωνία. Δεν προσφέρει και κάτι, ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικά αξιοποιημένη ως προς τον Όλυμπο και δεν πρέπει να τη βλέπουμε με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις με την πλευρά της Πιερίας, το Λιτόχωρο που εκεί υπάρχει και τουρισμός λόγω της θάλασσας» και συνέχισε «Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και πρέπει να υπάρξει ευρεία συζήτηση και με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη υπάρχουν πολλές εξελίξεις όσον αφορά πως υπάρχει πρώτη προσέγγιση των Δήμων γύρω από τον Όλυμπο και θα υποβάλλουμε μαζί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα προβάλλουν τον Όλυμπο».

Ακόμα ο κ. Γάτσας πρόσθεσε πως «επιπλέον θα υπάρξει αξιοποίηση κάποιων κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής για κάποια μονοπάτια. Εκεί το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ένα μεγάλο ποσό εκατομμυρίων για να αναδειχθούν οι περιπατητικές διαδρομές και ο Όλυμπος θα είναι μέσα σ’ αυτές. Επομένως είναι ένα κομμάτι που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας διευκρίνισε ότι «ως δήμος έχουμε αρχίσει εδώ και ένα χρόνο να διεκδικούμε από το Υπουργείο να εγκατασταθούν καταφύγια. Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη αλλά νομίζω πως στο τέλος και πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας την άδεια για να εγκαταστήσουμε τέσσερα καταφύγια, στον Χριστάκη, την Τουρτοφωλιά, στην Μεγάλη Λάκα και στη Καρυά. Αυτά θα βοηθήσουν τους επισκέπτες, περιπατητές και ορειβάτες.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί και η αξιοποίηση των κατασκηνώσεων. Ξεκίνησε ήδη η δημοπρασία για την αναβάθμιση του Κοκκινοπηλού. Εκεί μέσω του προγράμματος Leader θα γίνει χώρος όμορφος που θα λειτουργεί ως και συνεδριακό κέντρο.

Είμαστε δίπλα σε κάθε επενδυτή. Όπως για παράδειγμα σ’ έναν που ξεκίνησε μια ξενοδοχειακή μονάδα από την πλευρά μας κοντά στην Κρυόβρυση που θα γίνουν 70 κλίνες μέσα στο επόμενο διάστημα».

«Χρειάζονται έργα…»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης είπε ότι «χρειάζεται όχι μόνο θέληση αλλά και έργα για να γίνει αυτό το όνειρο της αξιοποίησης του θεϊκού βουνού. Χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις και χρήμα γιατί χωρίς χρήμα δεν γίνεται τίποτα.

Συστήνουμε φορέα οι επτά δήμοι που είμαστε γύρω από το βουνό, για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσουν έργα πνοή και προοπτικές. Οι 7 δήμοι που βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμαστε για το φορέα καθώς υπάρχει η πρόθεση να τον χρηματοδοτήσει το επιτελικό κράτος. Αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και στόχοι. Εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλος Σεπτέμβρη να έχουμε συστήσει τον φορέα και να ακολουθήσει η σύνταξη των μελετών» κατέληξε ο δήμαρχος Τεμπών.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

  • Ο ρόλος του και οι δράσεις του

Τι κάνει όμως ένας φορέας όπως αυτός του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου; Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος της Προστατευόμενης Περιοχής του Ολύμπου, ο Φορέας εκπονεί δράσεις που αφορούν:

  • Στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των διερχόμενων από τα Φυλάκια Υποδοχής Επισκεπτών,
  • Σε ξεναγήσεις μαθητών και ενηλίκων,
  • Καθώς στη διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ημερίδες, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Παρακολούθηση

Στο πλαίσιο διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής ευθύνης του, o Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πραγματοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία περιβαλλοντικών στοιχείων και δεδομένων.

Ειδικότερα, ο Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, ορνιθοπανίδας, θηλαστικών, αμφιβίων/ερπετών και ασπόνδυλων, με έμφαση σε προστατευόμενα είδη Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και άλλα σημαντικά είδη (π.χ. τοπικά ενδημικά, απειλούμενα, κτλ).

Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται στο πλαίσιο εθνικών αναφορών, προς την εκπλήρωση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών, καθώς και για την πρόταση και λήψη μέτρων διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.

Επόπτευση – Φύλαξη

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ασκεί δράσεις επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής, με σκοπό τη διαφύλαξη των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων και πόρων της. 

Πιο συγκεκριμένα, ερευνά για παράνομη υλοτομία δασικών δένδρων, παράνομη θήρα, παράνομη μεταφορά ειδών χλωρίδας και πανίδας, δασικές πυρκαγιές, ρίψη απορριμμάτων κ.λ.π. 

Για το λόγο αυτό, συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική κ.λ.π.) αλλά και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.