6 Φεβ 2021

Σε πήραν χαμπάρι όλοι....Ρεζίλι γίναμε πάλι Κυριάκο...

 

Deutsche Welle: «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί στην Ελλάδα» - ο γερμανικός Τύπος κατακεραυνώνει την κυβέρνηση



Mε σημερινό της άρθρο, το ελληνικό παράρτημα της Deutsche Welle (DW), ενημερώνει για τα θέματα που σχολιάστηκαν στον γερμανικό Τύπο, με αφορμή τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη των γερμανικών ΜΜΕ: “Europe2021”. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για προβληματικό σύστημα υγείας, αστυνομοκρατούμενο και αυταρχικό κράτος, καθώς και για την οικονομική κρίση μετά την πανδημία στην Ελλάδα.


Η ανταπόκριση του Στέφανου Γεωργακόπουλου στην DW, περιγράφει μια δυστοπική κατάσταση στη χώρα μας και αναφέρει χαρατκηριστικά :

Η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί», αναφέρει: «Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση» και συνεχίζει : «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.».

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει περίπου...

 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας, ανεξάρτητα από την πανδημία, ενώ διαθέτει 1.200 (αριθμός που διπλασιάστηκε από την αρχή της πανδημίας). 

Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. 

Ας σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλά μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού. 

Οι 2.000 προσλήψεις στον τομέα υγείας, που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές, αφορούν παλαιότερους εργαζόμενους στο τομέα της Υγείας οι οποίοι είτε έλαβαν νέο συμβόλαιο, είτε το συμβόλαιό τους παρατάθηκε, είτε τους δόθηκε σύμβαση ορισμένου χρόνου.


Το σύστημα υγείας φαίνεται να μην είναι η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αντί να ενισχυθεί αυτό, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. 

Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές

Εκτός αυτού, εν καιρώ πανδημίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και στον αντίποδα περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την Πανδημία, ξανά η κρίση;

Η tagesschau.de σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Επιστροφή στην κρίση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι πριν ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι που ξεκίνησε η πανδημία του Κορωνοιού.


Η κρίση της πανδημίας έχει πλήξει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι οποίοι εκφράζουν την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος. 

Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ξεκινά το ρεπορτάζ από το εστιατόριο Ψάριστον, του οποίου ο ιδιοκτήτης Βασίλης Ακρίβος, προσφέρει πλέον φαγητά σε πακέτο κι ας μην ταιριάζει αυτό σε εδέσματα υψηλής ποιότητας, όπως λέει προσθέτοντας ότι σχεδόν κανείς δεν θέλει να πληρώσει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό και μετά να του το φέρνουν στο σπίτι.

Ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας δηλώνει ότι η μόνη ελπίδα για την ελληνική οικονομία γενικότερα, είναι να τεθεί υπό έλεγχο η όλη κατάσταση με την Πανδημία. Διότι, όπως λέει, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο μέχρι την άνοιξη θα καταστεί σχεδόν αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το καλοκαίρι, όταν ξεκινήσει η σημαντικότερη τουριστική περίοδος. “Αυτό σημαίνει ότι και όλοι οι τομείς που εξαρτώνται από το τουρισμό, όπως η εστίαση ή οι μεταφορές θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόβλημα και αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία συνολικά“.

Υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ο Κ. Μητσοτάκης

Σε διαδικτυακή διάσκεψη με τίτλο “Europe 2021“ που διοργάνωσαν τη Πέμπτη από κοινού οι γερμανικές εφημερίδες Tagesspiegel, Die Zeit και το περιοδικό Wirtschaftswoche ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταξίδια αναφερόμενος στον τουρισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη έτσι ώστε “ο κόσμος να ταξιδέψει, αλλά και να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του“. 

Όπως γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Ελλάδα και Ισπανία υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού» o Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το οποίο να διευκολύνονται τα ταξίδια. 

Επιπλέον πρότεινε να μην είναι υποχρεωτικό το τεστ κορωνοϊού για τους κατόχους του πιστοποιητικού.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ανεργία δεν αυξήθηκε χάρη στη κρατική βοήθεια με την οποία διασφαλίστηκαν θέσεις εργασίας που κινδύνευαν. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση “σταδιακής άρσης του λοκντάουν“. 

Προέβλεψε επίσης ότι φέτος η ανάπτυξη θα φθάσει στο 4,8%. Τέλος, υπογράμμισε ότι Το πότε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη εξαρτάται από την πανδημία.

Πηγή: www.dw.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.