[...] δεινότατον δὲ παντὸς ἦν τοῦ κακοῦ ἥ τε ἀθυμία ὁπότε τις
αἴσθοιτο κάμνων (πρὸς γὰρ τὸ ἀνέλπιστον εὐθὺς τραπόμενοι
τῇ γνώμῃ πολλῷ μᾶλλον προΐεντο σφᾶς αὐτοὺς καὶ οὐκ
ἀντεῖχον), καὶ ὅτι ἕτερος ἀφ’ ἑτέρου θεραπείας ἀναπιμπλάμενοι
ὥσπερ τὰ πρόβατα ἔθνῃσκον· καὶ τὸν πλεῖστον
φθόρον τοῦτο ἐνεποίει. [...]
Θουκυδίδης, Ιστορίαι, "Ο λοιμός"
Όταν λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου χρόνου του Πολεποννησιακού πολέμου
ενέσκηψε στην Αθήνα μια θανατηφόρα επιδημία
"Μετάφραση": Και το φοβερώτερον εις όλην αυτήν την ασθένειαν ήτο
όχι μόνον η αποθάρρυνσις των θυμάτων, όταν αντελαμβάνοντο,
ότι προσεβλήθησαν από την νόσον (διότι το πνεύμα των παρεδίδετο
αμέσως εις απελπισίαν και εγκατέλειπαν εαυτούς εις την τύχην
και δεν ανθίσταντο κατά της ασθενείας), αλλά και το γεγονός,
ότι νοσηλεύοντες ο είς τον άλλον,
εμολύνοντο και απέθνησκαν ωσάν πρόβατα.
Ενώ στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την "πολιτισμένη" δύση και σ' όλες τις χώρες όπου οι λεγόμενες Κεντρικές Τράπεζες δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις (όπως η δήθεν "Τράπεζα της Ελλάδας"), στις χώρες που ο κορονοϊός (Coronavirus) εξαπλώνεται, η Ανθρώπινη ζωή προσμετράται με το "κόστος στην οικονομία", η Κίνα εξέρχεται από τον εφιάλτη που της αποδόθηκε.
Ας σημειώσουμε τις πολιτικές και... πρακτικές μεθόδους αντιμετώπισης, ανάμεσα στο "δικτατορικό καθεστώς της κομμουνιστικής Κίνας" και τις μεγάλες "δημοκρατίες" της δύσης, ευχόμενοι να μην συμβεί στην Ελλάδα αυτό που βιώνει ο φίλος γειτονικός ιταλικός λαός.
Ο ιταλικός λαός που εγκαταλείφθηκε από τη "μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια" -όπως έχουν βαπτίσει το 4ο Ράιχ: Απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στην Ιταλία από Γερμανία-Γαλλία, εν μέρει "δημοσιονομική υπέρβαση προϋπολογισμού" με σημείωση του διευθυντηρίου πως αυτό θα τους οδηγήσει σε "Επιτροπεία" αντίστοιχη της Ελλάδας.
Στην Κίνα αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να σταματήσουν ολοκληρωτικά την οικονομία της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Στην Ουχάν και την Χουπέι, από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης": κλείσιμο αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων, εργοστασίων, δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων, σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, ψεκασμούς δρόμων και κτιρίων τρεις φορές την ημέρα. Στην υπόλοιπη Κίνα απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων.
Στην Κίνα δεν υπήρξαν οι αηδίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Εκκλήσεις για «ψυχραιμία κι υπευθυνότητα, κανόνες ατομικής υγιεινής» (μόλις σήμερα στην Ελλάδα το κλείσιμο των σχολείων κι ενώ ιδιωτικές επιχειρήσεις σε υποχρεωτική άδεια το προσωπικό τους, οι δημόσιες υπηρεσίες με ατελείωτες ουρές συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον ιδιωτικό τομέα και "πέσουν έξω οι δουλειές").
Κανένας πρωθυπουργός δεν τολμάει να αποφασίσει το αυτονόητο...