4 Σεπ 2018

Από το 2008 η ΠΓΔΜ δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία» με αντάλλαγμα γλώσσα και ταυτότητα




Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με αντάλλαγμα την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος «WikiLeaks». 

Το έγγραφο που «διέρρευσε» είναι εμπιστευτική έκθεση της τότε Αμερικανίδας πρέσβη στη γειτονική χώρα για τις διαπραγματεύσεις του Ν. Γκρουέφσκι με την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Αποδεικνύεται έτσι πως οι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΠΓΔΜ επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και φέρει τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ήθελε... διπλή ονομασία. Δηλαδή να κρατήσει στο εσωτερικό τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, και το «Βόρεια Μακεδονία» να το χρησιμοποιεί μόνο σε διεθνείς συνθήκες. Σε διμερές επίπεδο, όποια χώρα ήθελε θα μπορούσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ το συνταγματικό όνομα θα αναγραφόταν και στα διαβατήρια. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι «αποκαλύψεις» αυτές «αναθέρμαναν» την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, που επικεντρώνουν στο ονοματολογικό για να προσπεράσουν τα ζητήματα που τους ενώνουν («ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, «άνοιγμα» των ελληνικών ομίλων στα Βαλκάνια κλπ.). Μάλιστα, ο καθένας επέλεξε να αναδείξει τα στοιχεία που τον βολεύουν από αυτή την «αποκάλυψη».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα αποτυπώνουν μοντέλο διπλής ονομασίας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. «Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του αντέτεινε πως ο Ν. Γκρουέφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού, αλλά «προκειμένου να κοροϊδεύει το διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά ένα συμβιβασμό». Επίσης, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι απορρίπτει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που προωθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.