5 Μαρ 2018

Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Αρχαία Λείβηθρα 

www.mynewfamily.gr

Τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα. Σε αυτόν εδώ τον τόπο έδρασε ο πιο διάσημος και προικισμένος μύστης, μουσικός, κιθαρωδός και τραγουδιστής  της αρχαιότητας ο Ορφέας. 
Σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε από την μούσα Καλλιόπη σε μια από τις σπηλιές του Ολύμπου ανάμεσα στα Λείβηθρα και την Πίμπλεια. 
Είχε βίαιο θάνατο από τις γυναίκες της Πιερίας που τον θανάτωσαν στην χώρα του Δίου. Εκεί κυλούσε ο ποταμός Ελικών στα νερά του οποίου ξέπλυναν το αίμα του. Το ποτάμι για να μην συντελέσει στην αποτρόπαια πράξη βυθίστηκε στην γη και βγήκε στο Δίον με το όνομα Βαφύρας. Ετάφη στα Λείβηθρα σε ένα απλό ηρώο όπου βρισκόταν κυπαρισσένιο ξόανο.
Σύμφωνα με τον Παυσανία υπήρχε χρησμός πως η πόλη θα καταστραφεί από τον..
χείμαρρο Συν όταν ο ήλιος δει τα κόκαλα του Ορφέα. Όπως και έγινε μετά από λογομαχία κάποιον βοσκών έριξαν το άγαλμα του Ορφέα και έσπασαν την οστεοθήκη. Έτσι ο ήλιος είδε τα κόκαλα του Ορφέα  και μόλις νύχτωσε ο θεός έστειλε μεγάλη βροχή και ο Συς κατέστρεψε τα Λείβηθρα.
Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων έχει μια έκταση μεγαλύτερη των 65 στρεμμάτων και έχει το σχήμα της αρχαίας λύρας του Ορφέα.
www.mynewfamily.gr

Η λειτουργία του έχει εκπαιδευτικό – «ψυχαγωγικό χαρακτήρα», με την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων. Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, τουρίστες, ατομικούς επισκέπτες, οικογένειες με παιδιά, ομάδες υπερηλίκων), και έχει φυσική και αισθητηριακή πρόσβαση για τα άτομα ΑμεΑ. Γίνονται διάφορες δράσεις  για σχολεία και για σχολεία με παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως κεραμική και δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες να γίνουν και οι ίδιοι αρχαιολόγοι.
www.mynewfamily.gr
Στην είσοδο του πάρκου συναντάμε ένα μικρό οβάλ κτίσμα, κατασκευασμένο με τεχνικές φυσικής δόμησης . Στο κεντρικό κτίριο έχετε την δυνατότητα να δείτε τα ευρήματα από την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας στον μακεδονικό Όλυμπο .
www.mynewfamily.gr

Στο πάρκο υπάρχει επίσης ένα μικρό θέατρο όπου φιλοξενούνται και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Σε όλο το πάρκο έχουν φυτευτεί φυτά του μακεδονικού Ολύμπου με επεξηγηματικές πινακίδες για το καθένα.
www.mynewfamily.gr
Στην πίσω πλευρά του πάρκου υπάρχει μια ξύλινη είσοδος που οδηγεί μέσα από μονοπάτι στην ακρόπολη των Λειβήθρων, μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών. Πριν φτάσετε στην ακρόπολη περνάτε μέσα από δάσος με αρχέγονα πλατάνια τα οποία είναι ριζωμένα στα ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Η διαδρομή είναι  ουσιαστικά μέσα στον χείμαρρο της Ζηλιάνας που έχει τη φήμη του πιο καταστροφικού του Ολύμπου.
www.mynewfamily.gr
Μυστηριακός τόπος που σε παραπέμπτει στα αρχαία μυστήρια που τελούνταν στην περιοχή.
Προχωρώντας θα δείτε και υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων που δυστυχώς όμως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση κυρίως όπως μου εξήγησαν λόγω των αγριόχοιρων που υπάρχουν στην περιοχή. Ανεβαίνοντας στην ακρόπολη δεν θα δείτε κάτι ιδιαίτερο γιατί δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές επειδή προτεραιότητα είχε η διάσωση της ακρόπολης. Ευτυχώς έχει εγκριθεί σχετική μελέτη και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.
www.mynewfamily.gr

Η θέα όμως είναι αποκαθηλωτική.
www.mynewfamily.gr

Το αρχαιολογικό πάρκο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό ακόμα αλλά θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή. Και αυτό γιατί και οι άνθρωποι του πάρκου πραγματικά αγαπούν όχι απλώς την δουλειά τους αλλά αγαπούν αυτόν τον τόπο. Είναι εκεί να σας ταξιδέψουν σε αυτό τον τόπο που προκαλεί δέος όπως μόνο ο Όλυμπος μπορεί.

Ο χώρος πραγματικά μαγικός ίσως γιατί μπορείς να δεις την παντοδυναμία της φύσης σε συνδυασμό με την ομορφιά της . Άλλωστε ο Όλυμπος  πάντα περιέκλειε ένα μυστήριο που μάγευε και κρατούσε καλά κρυμμένα τα μυστικά του περιμένοντας τους επισκέπτες του να τα ανακαλύψουν.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του αρχαιολογικού πάρκου.
Το μόνο αρνητικό  είναι ότι το αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων είναι ανοιχτό μόνο καθημερινές και όχι Σαββατοκύριακα αλλά η είσοδος είναι δωρεάν. Αξίζει να το επισκεφθείτε όμως και να μάθετε την ιστορία ενός μυστηριακού τόπου, της γης του Ορφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.