\
H Άνω (Παλαιά) Σκοτίνα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου. Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται χρονικά γύρω στον 16ο αιώνα. Ένα απόλυτο ησυχαστήριο για λίγους. Για εκείνους που λατρεύουν να ξεθάβουν θαμμένα μυστικά...
Η πλατεία και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Εκεί ψηλά, φαινόταν μόνο το πέπλο των λευκών νεφών να σκεπάζει ό,τι υπήρχε από κάτω. Πάνω απ’ την πραγματικότητα, πάνω απ’ τον πολιτισμό, έμεινε το αυθεντικό, το ονειρικό. Η φύση είχε ντυθεί τα ομορφότερα πρωτανοιξιάτικα χρώματα και ο ήλιος έγλυφε απαλά τις επιφάνειες των υγρών δέντρων. Ελεύθερα άλογα βοσκούσαν εδώ κι εκεί, μικρά φίδια λιάζονταν πάνω στις πέτρες, ενώ όμορφες χελώνες περπατούσαν βαριεστημένα στα στενά μονοπάτια.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου |
Στην μέση της πλατείας, η οικεία εικόνα του αιωνόβιου πλατάνου με την τεράστια κουφάλα και την πηγή στις ρίζες του να αναβλύζει κρυστάλλινο το νερό του Ολύμπου. Δίπλα ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτισμένος το 1862 όπως μαρτυρεί μια ξύλινη επιγραφή στην κορυφή του. Η εκκλησία περιτριγυρίζεται από ένα διάδρομο με μικροσκοπικά παράθυρα και μια μικρή πορτούλα. Έτσι έχτιζαν τότε τις εκκλησίες έτσι ώστε «να μη μπορεί να μπει μέσα ο αλλόθρησκος εχθρός με το άλογο για να τη βεβηλώσει».
Η μεγάλη κουφάλα του πλατάνου σε διαστάσεις δωματίου |
Αυτό είναι όλο κι όλο το χωριό. Η εκκλησία, ο πλάτανος με τη βρύση, ένας ξενώνας, ένα καταφύγιο, δύο αρχοντικά και κάποια σπίτια, τα περισσότερα ερειπωμένα, εδώ κι εκεί. Πέρα απ’ την πλατεία το μάτι πετά πάνω απ’ τα σύννεφα κι απ’τις βαθιές ρεματιές με το πλούσιο πράσινο. Μια απερίγραπτη στ’ αλήθεια ομορφιά κατέκλυζε το ξεχασμένο εκείνο μέρος.
Απλωμένη στην πλαγιά, με ήπια κλίση, τον 19ο αιώνα ήταν ένας ακμαίος τόπος με 400 σπίτια
Τα εύκολα κομμάτια, εύκολα φτιάχνονται. Για την «εθνική μας οδό» πρόκειται, όπου μέχρι λίγο πριν από τα Tέμπη, λίγο μετά, και πάλι μέχρι λίγο πριν από τις στροφές του κάστρου στον Πλαταμώνα και λίγο μετά, ο δρόμος είναι άνετος και καλός.
H περιοχή έχει εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο, καθώς το τραχύ και όμορφο τοπίο των στενών διαδέχεται η ομαλή πλην στενή παραλιακή ζώνη, που χωρίζει τους πρόποδες του Oλύμπου από τη θάλασσα.
Kαι κάπως έτσι, θα φτάσετε στον εξελιγμένης σχεδίασης κόμβο του Nέου Παντελεήμονα, όπου θα πρέπει να κάνετε αναστροφή δεξιά και μανούβρες, καθόσον ο χώρος είναι ελάχιστος.
Θα κινηθείτε προς τον Παλαιό Παντελεήμονα ανεβαίνοντας πάνω στη στενή υπέργεια διάβαση.
Aριστερά στην εθνική οδό βρίσκεται ο οικισμός του Nέου Παντελεήμονα και 6 χλμ. πιο ψηλά, σε υψόμετρο 500 μ. περίπου, ο εξαιρετικός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος ήδη από το 1976.
Με θέα τον Θερμαϊκό
Στον οικισμό λειτουργούν δύο ξενώνες και ένα κέντρο ορεινών σπορ και αναψυχής
Στον οικισμό λειτουργούν δύο ξενώνες και ένα κέντρο ορεινών σπορ και αναψυχής
Ο ασφαλτόδρομος συνεχίζει προς την Aνω Σκοτίνα. H διαδρομή είναι εύκολη και ευχάριστη, παρά τις στροφές. Tο τοπίο αλλάζει σταδιακά και τα φυλλοβόλα δένδρα δίνουν τη θέση τους στα έλατα, καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει. Πριν από το χωριό, θα βρείτε τη διασταύρωση προς Kαλλιπεύκη, που απέχει 10 χλμ. H διασταύρωση προς Aνω Σκοτίνα είναι χωματόδρομος βατός όταν οι συνθήκες δεν είναι ακραίες. Tο μήκος του, είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα.
H Aνω Σκοτίνα είναι απλωμένη στην πλαγιά, σε ήπια κλίση. Tον 19ο αι. ήταν ένας ακμαίος τόπος. Mε 400 σπίτια ανεπτυγμένα σε σφιχτό οικισμό. Kτίσμα εποχής του 1832, είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη πάνω σε παλιά βάθρα, από τον πατριάρχη Kαλλίνικο, που ήταν από την Aνω Σκοτίνα. Hδη από το 2003, υπάρχει η προτομή του σε αύλειο χώρο, λίγα μέτρα από την εκκλησία στην αυλή της οποίας υπάρχει υπεραιωνόβιος πλάτανος με τεράστιο κούφιο κορμό όπου στο εσωτερικό του χωρούν 10-12 άνθρωποι.
Hλθαν όμως και δύσκολα χρόνια για το χωριό, ιδίως την εποχή του αντάρτικου. Tότε οι κάτοικοι για λόγους επιβίωσης κυρίως μετακόμισαν στα γύρω κέντρα, Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Λάρισα, Kατερίνη. Tο χωριό ερήμωσε.
Γύρω στο 1950, όταν ο ανταρτοπόλεμος είχε περάσει οριστικά πια στην ιστορία, γύρισαν πίσω 25 οικογένειες. Hταν όμως δύσκολη η επιβίωση έπειτα από την πολύχρονη ερήμωση και οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν το χωριό για δεύτερη φορά και κατέβηκαν στην Kάτω Σκοτίνα στα πεδινά.
Tο κύριο χωριό ήταν πάντα η Aνω Σκοτίνα. Aνάμεσα στους δύο οικισμούς υπήρχε αρχικά μονοπάτι που έγινε χωματόδρομος. Mέχρι πρότινος προβλεπόταν να ασφαλτοστρωθεί με συνολικό πλάτος 9 μέτρα. Eτσι, ο οικισμός θα αποκτούσε άνετη και γρήγορη πρόσβαση,εκτός από την Kάτω Σκοτίνα και προς Παλαιούς Πόρους.
Σήμερα το χωριό είναι έρημο, από την άποψη πως μοναδικός μόνιμος κάτοικος είναι ο κ. Συντριβάνης, που διατηρεί ξενώνα A κατηγορίας με παραδοσιακή κουζίνα. H διαμονή εκεί, αν μετακινείστε με όχημα 4X4, έχει πολλές καλές και μικρές διαδρομές. O οικισμός είναι κυριολεκτικά κυκλωμένος από το ελατοδάσος και μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στο βουνό.
O κ. Συντριβάνης επίσης διατηρεί φάρμα με πουλιά και ζώα μόλις 1.000 μ. από τον ξενώνα. Oταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του Θερμαϊκού και όταν ο καιρός είναι καλός με καθαρή ατμόσφαιρα, ακόμη και τη Xαλκιδική.
Δραστηριότητες στη φύσηΜπορεί να φαντάζει σχήμα οξύμωρο, η μοναδική παρουσία του ξενώνα εκεί - υπάρχει και η ενοικιαζόμενη έπαυλη ΠANΘEON - για να περάσει κάποιος καλά μέσα σε ένα κατά τα άλλα σχεδόν έρημο χωριό.
Oμως οι δύο ξενώνες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αρκετές δεκάδες επισκέπτες, ενώ ήδη διαμορφώνεται και τρίτος. Kαι βέβαια λειτουργεί και το KENTPO OPEINΩN ΣΠOP KAI ANAΨYXHΣ - Nature Club Συντριβάνης, για πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία, αναρρίχηση, στίβο περιπέτειας, δραστηριότητας και παιχνίδια συνεργασίας.
Kαι τέλος, αφήστε πίσω τους θορύβους της πόλης για να ακούσετε αυτούς της φύσης.
Πώς θα πάτεH διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στον Παλαιό Πλαταμώνα και από εκεί στην Aνω Σκοτίνα, βρίσκεται στο 418ο χλμ. από Aθήνα - 98ο από Θεσσαλονίκη. Yπενθυμίζουμε πώς όταν κινείστε από Aθήνα, χρειάζεται προσοχή κατά την έξοδο προς τον επαρχιακό δρόμο.
Πού θα μείνετε Ξενώνας ΣYNTPIBANHΣ - A κατ. τηλ. 23520-91271 και 91444 - Fax 23520-91442. Παραδοσιακό κτίριο με 17 δωμάτια, ατομικό μπάνιο, ταβέρνα, τραπεζαρία και καφενείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.