21 Ιαν 2017

Ελληνικά προιόντα.....Είμαστε ή όχι άξιοι της τύχης μας;


Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση ώστε προσελκύουν πλέον τους παγκόσμιους καρχαρίες που «μυρίζονται αίμα» και συρρέουν για να μας κατασπαράξουν, απομυζώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία μας.

Εμείς καταθέτουμε την δική μας απλή και πρακτική λύση, η οποία δεν είναι δυνατόν (για πολλούς, ευνόητους και απόλυτα κατανοητούς λόγους) να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή:
Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το...
μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!

Η απλή αυτή αλήθεια έχει σχέση με τις καθημερινές μας συνήθειες που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να αλλάξουν αμέσως:
Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει να τα πληρώσουμε ακριβότερα!

Αντίθετα, θεωρούμε μεγάλη επιπολαιότητα (που σήμερα βλάπτει τα μέγιστα την Εθνική μας οικονομία, τον εαυτό μας, την οικογένεια και την κοινωνία μας) την επιλογή προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και πλημμυρίζουν τα ράφια των αλυσίδων λιανικής.

Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποτελεί υποχρέωση μας να εξετάζουμε σχολαστικά τις ενδείξεις που υπάρχουν στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε:
Παράγεται στην Ελλάδα, έχει καλώς! Αν μάλιστα πρόκειται για κάτι παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα! Και προσοχή: Ας είναι πιο ακριβό! Δεν πειράζει, ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα πληρώσουμε επιστρέφει με πάρα πολλούς τρόπους σε εμάς τους ίδιους!

Εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό, μην το αγοράζετε - και ας είναι φθηνότερο! Βρείτε κάποιο Ελληνικό υποκατάστατο ή έστω κάποιο υποκατάστατο που παράγεται στην Ελλάδα.

Κάνοντας μια δειγματοληπτική έρευνα στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, μας σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μας:
Είναι απίστευτο με πόση επιπολαιότητα πλουτίζουμε άλλες χώρες την στιγμή που εμείς κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στο εισόδημα και στην καθημερινή μας ζωή.Τα εισαγόμενα προϊόντα που επιπόλαια αγοράζουμε -ενώ θα μπορούσαμε να τα υποκαταστήσουμε με αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα- είναι χιλιάδες!

Δεν είναι φυσικά δυνατόν να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα εισαγόμενα προϊόντα που μπορούμε να υποκαταστήσουμε, αλλά μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Γιατί άραγε να τρώμε φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας και χιλιάδες άλλα προϊόντα που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να βλέπουμε που «στέλνουμε» τα λιγοστά χρήματά μας;

Γιατί να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά και δεκάδες μπύρες από την Γερμανία, την Αμερική ή το Μεξικό; Χάθηκαν τα αναψυκτικά, τα νερά ή οι μπύρες που παράγονται στην Ελλάδα, με επενδύσεις που έκαναν ακόμα και ξένες (πολυεθνικές ή μη) εταιρίες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα μας; (Μην ακούτε φωνές που σας καλούν να μην αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών που παράγονται στην Ελλάδα γιατί όχι μόνο δεν βοηθάτε την εθνική οικονομία αλλά και γιατί κλονίζετε τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στην χώρα μας τις οποίες χρειαζόμαστε σαν τον διψασμένο που βρίσκεται στην έρημο).

Γιατί στέλνουμε τα χρήματα μας, στο (δήθεν αυθεντικό) Βαλσαμικό Ιταλίας, λες και το περίφημο Βαλσαμικό Παπαδημητρίου δεν είναι και καλύτερο και φθηνότερο;

Γιατί πληρώνουμε χρήματα για να αγοράσουμε εισαγόμενα κρασιά από την Χιλή, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία (και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου) όταν έχουμε πλούσια εγχώρια παραγωγή και μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων;

Γιατί να αγοράζουμε επιπόλαια εισαγόμενα τυριά και γαλακτοκομικά, όταν η δική μας γαλακτοβιομηχανία προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που τα ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι;

Γιατί (όσοι έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος) να αγοράζουν εισαγόμενα τσιγάρα - χάθηκαν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες που είναι και φθηνότερες;

Ακόμα και τους ηλιόσπορους τους εισάγουμε από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης), ακόμα και το χαμομήλι που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής είναι εισαγόμενο (αν είναι δυνατόν!), ακόμα και το φαγητό που δίνουμε στα ζώα μας (ζωοτροφές) εισάγεται από την Ολλανδία!

Είμαστε ή όχι άξιοι της τύχης μας;


1 σχόλιο:

  1. Ενώ η υγιης καταναλωτικη αγωγή είναι το βασικό συστατικό της εθνικής
    οικονομίας , δυστυχως στην Ελλάδα είναι κανόνας άνευ ουσίας και αξίας
    γιατί ποτέ δεν λειτούργησε με συνείδηση από τους πολίτες
    Πολλοί οι λόγοι και οι αιτίες
    Ο σημαντικότερος όλων όμως είναι η άγνοια των επιχειρηματιων και
    των παραγωγων στο να εκμεταλλευτούν σωστά και με προοπτική
    την επιθυμία των Ελλην καταναλωτων για Ελληνικά προϊόντα
    Εχει καταστεί,δυστυχως κανόνας ο ευκαιριακος πλουτισμος όσων
    παράγουν προϊόντα που οι Έλληνες καταναλωτές τιμούν με τις
    προτιμήσεις τους
    Το αποτέλεσμα;
    Γνωστό
    Σύντομο κέρδος και μετά ο αφανισμός
    Αφανισμος του προϊόντος αρχικά
    Αφανισμος της επιχείρησης επακολουθα
    Πχ
    Καλό Ελληνικό σουπερμαρκετ πουλάει Ελληνικό χαλβα με στεβια
    προς 4 ευρώ τα 200 γραμμάρια
    Γιατί ρε παιδιά;
    Επειδή εχει 4% στεβια στη συνολική σύσταση του προϊόντος;
    Και Πότε συμβαίνει αυτό;
    Σήμερα στην εποχή που οι περισσότερες πρώτες ύλες έρχονται
    από τριτες χώρες όπως η Κίνα σχεδόν τσαμπα;
    Σήμερα που μπορούν οι επιχειρηματίες να απασχολούν εργάτες με 400
    ευρώ το μήνα;
    Σου λέει η μάλλον σου λενε οι πονηροι κύριοι
    υπάρχει ξένος ανταγωνιστικος χαλβας;
    Οχι
    Ε λοιπόν κοπανα
    Ας διδάξει λοιπόν κάποιο σχολείο αυτούς του κυριους οτι οι
    τιμές των προιοντων δεν ορίζονται από παραγοντες που απομακρυνουν
    και αποξενωνουν τους καταναλωτές
    Ας μαθουν ότι οι τιμές των προϊόντων ορίζονται από παράγοντες
    που εχουνςνα κανουν με τη ταχύτητα που φευγουν τα προϊόντα απο τα
    ραφια
    απο παράγοντες που έχουν να κανουν με το ενδεχόμενο και την ευχαιρεια
    που εχουν οι καταναλωτές να στραφουν σε άλλα προϊόντα η άλλα
    σουπερμαρκετ κλπ
    Και το βασικό δυστύχημα είναι οτι αυτά τα γκρίζα χρόνια της
    οικονομικής κρίσης καθόλου δεν συνετισε παραγωγούς και
    επιχειρηματίες
    Είναι πια ολοφανερο ότι η δίψα για γρήγορο κέρδος νικά τη
    σύνεση για ανάκτηση και μακροχρόνια επιτυχία στην αγορά
    Κρίμα
    Κρίμα γιατί δεν φταινε οι ξένοι
    και φυσικά ούτε οι καταναλωτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.