20 Δεκ 2016

Οι δανειστές απαιτούν λιγότερο κράτος και πρόθυμοι υπάρχουν πολλοί.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου ψηφίζεται από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και γίνεται αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων η διοικητική υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους. 

Αυτή η επικίνδυνη εισήγηση δεν είναι κάτι καινούριο.
Αυτή η ιστορία είχε ξαναμπεί στο τραπέζι στο παρελθόν και αποτράπηκε.

Σε μια εποχή που αποδομείται το νηπιαγωγείο και αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας του δίνεται η ευκαιρία σε δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις, που συνδέονται με την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και την ιδιωτικοποίηση τους, να...
επαναφέρουν το αίτημα.

Την ώρα μάλιστα που οι θεσμοί απαιτούν λιγότερο κράτος και επιτάσσουν τον «εξορθολογισμό» σε πόρους και δαπάνες και περικοπές στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.

Παραθέτουμε απόσπασμα της απόφασης:
«Το Τακτικό Συνέδριο 2016 της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το συνολικό διοικητικό σύστημα της χώρας :

Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Περιφέρειες – Δήμους. Για το λόγο αποφάσισε να προτείνει στην Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία τις ακόλουθες 12 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΤΟΜΕΣ για ένα Ισχυρό Επιτελικό Κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή

1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προτείνουμε τη διοικητική μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή το Δήμο, είτε οι αρμοδιότητές τους αφορούν «τοπική υπόθεση», είτε αφορούν «αποστολή του κράτους» (οπότε θα ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατ΄ εκχώρηση εξουσίας από την Κεντρική Διοίκηση).
Με τον τρόπο αυτό, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, διότι διασφαλίζεται η συνολική υπαγωγή των μεταφερόμενων υπηρεσιών στην πολιτική διεύθυνση της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το σύνολο των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και της υλικοτεχικής υποδομής τους, χωρίς να χρειαστεί η χωρική μετακίνηση του προσωπικού και της υποδομής αυτών.

 Ενδεικτικά, οι κρατικές δομές που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι ακόλουθες :

1. τα Κοινωνικά Ιδρύματα
2. τα Νηπιαγωγεία
3. τα Γραφεία του ΟΑΕΔ.
4. οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους.»

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο είναι από τις δομές εκπαίδευσης ( και όχι μόνο), που δέχεται αποφασιστικά πλήγματα. Τον Μάη του 2016 έχουμε νόμο με τον οποίο διπλασιάζεται ο αριθμός των παιδιών για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου μια δομή του νηπιαγωγείου, το ολοήμερο, όχι μόνο αποσπάται ως προς το πρόγραμμα αλλά και μετατρέπεται σε προαιρετική.

Είναι γνωστό ότι όποια δομή χαρακτηρίζεται προαιρετική, η πολιτεία δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να φροντίσει για τη λειτουργία της. Όσο δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί και οι ανάγκες θα μεγαλώνουν, τόσο θα αρνείται να καλύψει τις «προαιρετικές δομές» προκειμένου να περισσέψουν εκπαιδευτικοί για τις υποχρεωτικές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην προσχολική αγωγή, αφού η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να θεσμοθετήσει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και οι προτάσεις για δομές ενιαίας προσχολικής φροντίδας για νήπια από 0-6 ετών έχουν ανοίξει την όρεξη όλων εκείνων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν και απεργάζονται σχέδια διάλυσης του δημόσιου νηπιαγωγείου. Εμείς λέμε καθαρά πως η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και δεν είναι εμπόρευμα. Δεν ιδιωτικοποιείται , δεν εκχωρείται, δεν εμπορευματοποιείται.

Καλούμε το Δ.Σ της ΔΟΕ να πάρει θέση και κυρίως να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Θεωρούμε πως το νηπιαγωγείο είναι η αρχή για την αποκέντρωση και των άλλων δομών εκπαίδευσης. 

Οι δανειστές απαιτούν λιγότερο κράτος και πρόθυμοι υπάρχουν πολλοί. 

Η ΔΟΕ οφείλει να ζητήσει από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. 

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στην ΚΕΔΕ, να προχωρήσει άμεσα σε θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενταγμένης σε ενιαίο δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, να καταργήσει άμεσα τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου και να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Π.Ε. Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.