30 Νοε 2016

Γιατί κάνει δημοψήφισμα η Ιταλία;



Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Ιταλία το Φεβρουάριο του 2014, υποσχόμενος  μεταρρυθμίσεις που θα αναζωπύρωναν την οικονομία της χώρας, θα έφερναν πολιτική σταθερότητα και θέσεις εργασίας. 

Τα μάτια της Ευρώπης στρέφονται προς ένα δημοψήφισμα όπου διακυβεύεται μια συνταγματική αλλαγή στην Ιταλία ενώ στο εσωτερικό της χώρας, η κοινωνία πολώνεται. Η Ιταλία είναι διαβόητη για την πολιτική της αστάθεια. Η χώρα έχει αλλάξει 63 κυβερνήσεις από το 1945 και πολιτικοί όλων των κομμάτων καλούν για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά τώρα που αυτή η μεταρρύθμιση -ιδωμένη ως η πιο σημαντική στην Ιταλία από το Β' ΠΠ- τίθεται επί τάπητος, επικρατεί σύγχυση. 


Αριστερά και δεξιά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να..
αντιτεθούν στον Ρέντσι, υπάρχει ρήξη μέσα στο δικό του Δημοκρατικό Κόμμα και τα διεθνή Μέσα συγκρίνουν το δημοψήφισμα με το Brexit και την εκλογή του Τραμπ, με κάποια να εγείρουν φόβους για αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο έως και ένα πιθανό Italexit.

Tο TPP θα ταξιδέψει στην Ιταλία για να σας μεταδώσει live όλες τις εξελίξεις από το δημοψήφισμα. Στην πλατφόρμα των 1101 μπορείτε να μας στέλνετε τις σχετικές ερωτήσεις που θα σας ενδιέφερε να συζητηθούν. 

Ερωτήσεις / Απαντήσεις για το δημοψήφισμα

Διαβάστε τον παρακάτω «οδηγό» για να καταλάβετε τη σημασία του δημοψηφίσματος και τις πιθανές του προεκτάσεις.

Γιατί κάνει δημοψήφισμα η Ιταλία;

Ο Ρέντσι καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι έτσι, η κυβέρνηση της Ιταλίας θα καταστεί πιο σταθερή και αποτελεσματική μέσα από μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο Σύνταγμά της.

Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν τη χώρα από ένα «διθάλαμο» σύστημα, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία της Δημοκρατίας είναι απολύτως ίσες, σε ένα νέο σύστημα με μειωμένες εξουσίες για τη Γερουσία και έναν επαναπροσδιορισμό εξουσιών μεταξύ των τοπικών και κεντρικών θεσμών.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερουσία θα εμπλέκεται λιγότερο στη νομοθετική διαδικασία - τώρα οι νόμοι πρέπει να περνάνε και από τα δύο σώματα, το οποίο οδηγεί σε πολλά και μακροχρόνια πήγαινε-έλα - και ότι η κυβέρνηση θα έχει περισσότερο έλεγχο στις περιοχές.

Ο αριθμός των Γερουσιαστών θα μειωθεί από τους 315 σε 100 και αντί να εκλέγονται, θα επιλέγονται από την κυβέρνηση μέσω τοπικών συμβουλίων.

Όσο για το ότι ο λαός θα αποφασίσει για κάτι τόσο περίπλοκο, ο Ρέντσι δεν είχε άλλη επιλογή.

Αν και οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν από το ιταλικό κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος, η πλειοψηφία ήταν πολύ μικρή για να τους επιτρέψει να προχωρήσουν χωρίς την ψήφο του λαού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.