9 Ιουν 2015

Γερμανός τραπεζίτης: "O άξονας Ρωσίας-Κίνας και BRICS θα υπερισχύσει των ΗΠΑ"




Ότι θα επικρατήσει ο άξονας Ρωσίας-Κίνας-BRICS έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει Γερμανός τραπεζίτης, και ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πλευρά που χάνει αφού υπακούει στις πολιτικές της Ουάσιγκτον και έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που καταστρέφουν επί της ουσίας τις ευρωπαϊκές οικονομίες αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Τράπεζας Landesbank , Volker Bremer.
 
Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κρούουν τον "κώδωνα" του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ένa Grexit.
 
Μοιραία ο ρόλος της Ευρώπης  θα είναι καταστροφικός , κατά τη γνώμη του Γερμανού οικονομικού αξιωματούχου, η «οποία» είχε τα προηγούμενα χρόνια, μια τυφλή  προσήλωση στις πολιτικές της Ουάσινγκτον και στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
 
Οι  πραγματικές απώλειες της Δύσης λόγω των ..αντι-ρωσικών κυρώσεων θα είναι  πολύ  μεγαλύτερες από εκείνες που αναφέρουν οι  στατιστικές, και που  πραγματικά θα είναι σε θέση να αλλάξουν την καθεστηκυία παγκόσμια τάξη, τονίζει  ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Landesbank,  Volker Helmayer σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα  Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
 
« Η μείωση των γερμανικών εξαγωγών κατά 18% τον τελευταίο χρόνο ή 34% κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους,  είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
 
Υπάρχουν ήδη πολλές παρενέργειες , όπως για  παράδειγμα, στην Φινλανδία και την Αυστρία, που κλείνουν  επιχειρήσεις. Η Ρωσία άρχισε να δίνει μικρότερες παραγγελίες στη Γερμανία, επιπλέον,  εάν  οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν  παρακάμψουν τις κυρώσεις ενάντια  στην Ρωσία , θα χαθεί η υψηλή παραγωγική ικανότητα και θα εξανεμιστεί ένα  δυνητικό κεφάλαιο, το οποίο είναι η βάση της ευημερίας μας» … λέει  ο Helmayer.
 
Σε προειδοποιήσεις έναντι του ενδεχομένου ενός Grexit και των αρνητικών εκπλήξεων που αυτό κρύβει για την οικονομία του πλανήτη προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim. Εκτεθειμένες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
 
To ρίσκο αναταραχής από την κατάσταση της Ελλάδας δεν πρέπει να υποτιμάται από τις αγορές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.
 
«Ένα από τα σχόλια που ακούω από ανθρώπους που έχουν περάσει πολλές από αυτές τις κρίσεις είναι ότι πάντα υπάρχουν εκπλήξεις», δήλωσε ο  Kim σε συνέντευξή του στο CNBC.
 
«Πολλοί θεωρούν ότι η αγορά έχει ήδη υπολογίσει τις επιπτώσεις ενός προβλήματος στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, και γι' αυτό θα παρακινούσα όλους όσους συμμετέχουν να κάνουν ότι μπορούν για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι καλή για την Ελλάδα, θα είναι για την Ευρώπη και θα είναι φυσικά καλή και για τον κόσμο»,τόνισε.
 
«Παρατηρώ πολύ προσεκτικά τις παράπλευρες συνέπειες», ανέφερε ο Κιμ. «Μερικές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά στην ανατολική Ευρώπη, θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίπτωση [από την Ελλάδα]».
 
Αναλυτές της Capital Economics επεσήμαναν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ οι οι διασυνδέσεις μεταξύ τοπικών τραπεζών στην Ουγγαρία και στη δυτική ευρώπη έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, [οι τράπεζες] παραμένουν ακόμα εκτεθειμένες έναντι μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ. «Μια αναταραχή στην Ελλάδα θα μπορούσε να πλήξει τη Ρουμανία και τη Σλοβακία», πρόσθεσαν οι αναλυτές.
 
Στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit και στην στάση των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα»,και ο Αμερικανός οικονομολόγος,κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
 
«Η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΚΤ όσο και τους ευρωπαίους κυβερνώντες. Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Και ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μια επίθεση και μια κρίση σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών», τονίζει.
 
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος σημειώνει:
 
«Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στην Γερμανία, είναι τρομακτική. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, χαλαρά, ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη Νομισματική Ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια αν όχι μεγαλύτερη από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008».
 
Σχετικά με την Ιταλία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τονίζει ότι «αυτό που λείπει είναι η ζήτηση, η οποία συνεχίζει να συμπιέζεται από την κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει η Γερμανία, με την εμμονή στην λιτότητα».
 
Στην συνέχεια ο Αμερικανός οικονομολόγος επανέρχεται στην Ελλάδα και δηλώνει:
 
«Χρόνια δεινών δείχνουν να μην δίδαξαν τίποτα. Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεσθεί η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%» 
 
Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι γιατί ακολουθείται με τέτοια "πίστη" μια τόσο αδιέξοδη πολιτική, που θα οδηγήσει σε σίγουρη ήττα την ΕΕ αλλά και το δυτικό οικονομικό σύστημα. Η οικονομία είναι συνήθως η βιτρίνα, το παρασκήνιο βρίσκεται στο χώρο της γεωπολιτικής.
 
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.