28 Φεβ 2015

Η βραδυφλεγής βόμβα δανεισμού στα media




Για πρώτη φορά ίσως, μετά την κυριαρχία των διαπλεκόμενων συμφερόντων στα media, δεν έχουν οι ιδιοκτήτες τους τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις με την πολιτική εξουσία. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μπορεί να διατηρούν την ισχύ της διαμεσολάβησης στην ενημέρωση και επιρροή της κοινωνίας, στηρίζονται όμως σε σαθρή, ετοιμόρροπη κερκίδα.

Ο υψηλός δανεισμός τους από τις τράπεζες, οι οποίες επίσης «διαπραγματεύονται» με τη νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα επίμονη άρνησή τους να στηρίξουν με ίδια μέσα τις επιχειρήσεις τους, καθιστά τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ ευάλωτους. 

Η δέσμευση δε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προχωρήσει η τηλεοπτική...
αδειοδότηση, οι συζητήσεις για προσδιορισμό αντιτίμου για κάθε χορηγούμενη τηλεοπτική άδεια και οι επαφές με τις τράπεζες για να μπει φραγμός σε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, αποτελούν τη βάση στις συζητήσεις, που έχουν ήδη αρχίσει, με τους θεσμικούς φορείς των «αγορών».

Γεγονός είναι πως οι τράπεζες εδώ και μερικά χρόνια δεν χορηγούν δάνεια στα media χωρίς την εξασφάλιση πραγματικών εγγυήσεων. To Mega, για παράδειγμα, δημόσια ανακοίνωσε, όταν στριμώχτηκε άγρια, πως εξαναγκάστηκε (!) να βάλει ως εγγύηση για το νέο ομολογιακό δάνειο την 20ετή, πολύτιμη βιβλιοθήκη τηλεοπτικών προγραμμάτων του. Αυτό που είναι βέβαιο πως θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι ο αριθμός των αδειών που θα προκηρυχθούν - γιατί είναι πλέον εφικτό να προκηρυχθούν περισσότερες από 10 τηλεοπτικές άδειες και φυσικά το αντίτιμο χορήγησής τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ιδιοκτήτες των media θα βρεθούν σε ένα νέο σκηνικό, με διαφορετικούς όρους στη διαπραγμάτευση με την πολιτική εξουσία αλλά και τις τράπεζες. Τα οικονομικά στοιχεία για το 2014 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, η εικόνα ωστόσο του 9μηνου του 2014 είναι αποκαλυπτική για την πραγματική κατάσταση των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Συνολικά ο χώρος των ΜΜΕ εμφανίζει χρέη άνω των 500 εκατ. ευρώ, 400 από αυτά χρωστάνε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κι άλλα περίπου 100 υπολογίζονται τα δάνεια των επιχειρήσεων εκτός Σοφοκλέους. Το συγκρότημα του Μπόμπολα το 9μηνο καταγράφει δανεισμό ύψους 154 εκατ. ευρώ, το Mega 120 εκατ. ευρώ, το συγκρότημα του Θέμη Αλαφούζου (Καθημερινή) 103 εκατ. ευρώ. Ο ΔΟΛ, που βρίσκεται πλέον εκτός χρηματιστηρίου, όφειλε το 2013 στις τράπεζες 135,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΑΝΤΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού, το 2012 εμφανίζει δάνεια ύψους 136 εκατ. ευρώ και ο ΣΚΑΙ48 εκατ. ευρώ.

Αν στις πάρα πάνω εταιρίες των ισχυρών media προστεθούν τα δάνεια των μικρότερων εταιριών του κλάδου, προκύπτει πως ο δανεισμός των ΜΜΕ ξεπερνά τα 670 εκατ. ευρώ. Αυτό περίπου το ποσό έδωσε επίσημα ως «δανεισμό» των mediaκων επιχειρήσεων και η STAT Bank στις αρχές του 2014.



Συσπείρωση κεντροδεξιού Τύπου!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα, είναι η έντονη κινητικότητα στο χώρο του Τύπου (της). Έγκυρη θεωρείται η πληροφορία των τελευταίων ημερών πως ο εκδότης του Ελεύθερου Τύπου, Αλέξης Σκαναβής, θέλει να επανεκδώσει τον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δ. Ρίζου ως κυριακάτικο φύλλο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η εφημερίδα θα εκδοθεί με τον Φίλιππο Βρυώνη, του Ε TV, προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά. Ο Δ. Ρίζος, ο οποίος πτώχευσε την εκδοτική εταιρία της εφημερίδας, είχε προλάβει να μεταβιβάσει τον τίτλο στον εκδότη του Ελεύθερου Τύπου. Κινητικότητα παρατηρείται και στο έτερο συγκρότημα, του Γιάννη Φιλιππάκη, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τον Δημήτρη Μάρη.

Καμένη γη από το λουκέτο στην ΕΡΤ

Το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ Α.Ε. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δείχνει σήμερα την ανυπολόγιστη καταστροφή που συντελέστηκε, η οποία δεν αποτιμάται μόνο σε ποσά. Η ΕΡΤ θα επανέλθει, με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τη νέα κυβέρνηση. Άρχισαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Παππά με τους θεσμικούς φορείς. Η πλήρης, όμως, λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού αποτελεί ένα άθλο. Το τεχνικό δίκτυο της ΕΡΤ έχει πλήρως καταστραφεί, από τους 1.000 και πλέον πομπούς λειτουργούν μετά βίας οι 100! Η ακίνητη περιουσία της βρίσκεται σε κωδικούς στο υπουργείο Οικονομικών, με άγνωστη την τύχη της.


Το δράμα του... λομπίστα

Το ακούσαμε και δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Κι όμως, συμβαίνει. Δυσαρεστημένες και προβληματισμένες είναι οι εταιρίες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες αναλάμβαναν για λογαριασμό συγκεκριμένων συμφερόντων το lobbying στα αρμόδια υπουργεία και κρατικά όργανα, με την απροθυμία των νέων υπουργών να τους συναντήσουν. Η «γραμμή» είναι να γίνονται συναντήσεις με θεσμοθετημένους φορείς των επιμέρους κλάδων. Κι έτσι έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΔΕΕ να θεσμοθετηθεί ο κλάδος του lobbying, με την αναγνώριση επίσημου μητρώου λομπίστα!

Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη – Hot Doc
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.