8 Ιαν 2015

Bloomberg View: «Αν φύγει η Ελλάδα, πάει το ευρώ»...

Αν φύγει η Ελλάδα, πάει το ευρώ, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος-editorial του Bloomberg View. 

Όπως επισημαίνεται, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel φέρεται να θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα δημιουργούσε κρίση ικανή να απειλήσει το ενιαίο νόμισμα. 

Αυτή η άποψη, εάν πραγματικά την ασπάζεται, είναι λανθασμένη στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνη στην ...
χειρότερη.

www.iefimerida.gr
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο χρηματοπιστωτικό ρίσκο για την υπόλοιπη ευρωζώνη από ό,τι ήταν το 2009, όταν οι αποκαλύψεις για το μέγεθος του ελλείμματός της πυροδότησαν την τρέχουσα κρίση. 

Σήμερα, μόλις το ένα πέμπτο του ελληνικού κυβερνητικού χρέους οφείλεται σε ιδιώτες πιστωτές, χάρη στην διάσωση της χώρας από την τρόικα. 

Και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan.
  

Επομένως, είναι αλήθεια ότι εάν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου φέρουν μια νέα κυβέρνηση προετοιμασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών παρά να συνεχίσει την λιτότητα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. 

Αυτό ωστόσο λέει λίγα για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Η μετάδοση δεν είναι ποτέ προβλέψιμη.
  

Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η συμμετοχή στο ευρώ φαίνεται να είναι εφήμερη, παρά την επιμονή της συνθήκης της ΕΕ ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη, τότε και άλλα ασθενή κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτα στη σπέκουλα αναφορικά με την ισχύ τους για την παραμονή στο ευρώ. 

Οι επενδυτές μπορεί να οδηγηθούν να “σορτάρουν” τα ομόλογα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας -ανεξαρτήτου του πόσο ισχυρά είναι τα πολιτικά ή οικονομικά επιχειρήματα κατά της αποχώρησης από το ευρώ- οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν μπορούν να αντέξουν.
  

Το δημοσίευμα του Der Spiegel για τις προθέσεις της Merkel, μπορεί να μην αντανακλά με ακρίβεια την στάση της Γερμανίας αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο Joachim Poss, Γερμανός βουλευτής, οι συνέπειες μπορεί να είναι “ανυπολόγιστες”. 

Και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, επισήμανε ότι τακτική της περιοχής είναι να “σταθεροποιεί και να ενισχύει την ευρωζώνη, την ευρωζώνη με ο΄λα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.
  

Παρόλα αυτά, η απλή συζήτηση για έναν πιθανό κερματισμό της ευρωζώνης, θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η πορεία τους προς την όλο και πιο στενή ένωση, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. 

Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. 

Αν και περιλαμβάνονται και άλλοι παράγοντες, είναι μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα με αβέβαιο μέλλον.
  

“Μην κάνετε λάθος: Δεν έχει σημασία ότι αρκετοί πολιτικοί μπορεί να ισχυριστούν ότι έχουν συγκρατήσει μια πιθανή ελληνική κρίση. Δεν το έχουν κάνει. Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ, θα τεθεί σε αμφισβήτηση η συνέχιση της ύπαρξης του κοινού νομίσματος”.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.