21 Ιαν 2015

Ένα βράδυ είδα μια αλεπού.....

Προστασία από τους κυνηγούς για τις 'αλεπούδες τις μικρές'



Ένα  βράδυ είδα μια αλεπού. Αλήθεια. Για μένα ήταν συμβολική στιγμή, μόλις είχα εκδώσει ένα βιβλίο που το πρώτο ποίημά του που είχα γράψει ήταν το 'Σονέτο Της Αλεπούς' (Στον ύπνο μου είδα μια αλεπού….). Κι ήταν ένα βράδυ μεθυσιού που είχε καταλήξει σε παραλία της Αττικής με ένα μπουκάλι κρασί στο αυτοκίνητο. Σταματήσαμε και κουβεντάζαμε πίνοντας όταν είδα δυό λάμψεις στο σκοτάδι. Ήταν τα μάτια της. Κι ύστερα τη είδα καθαρά, μικρούλα, ευλύγιστη, ζωηρή να με κοιτά κατάματα και να βουτά να κλέψει σκουπίδια από ένα μεγάλο κάδο.
«Πιάστε μας τις αλεπούδες τις μικρές
που τ΄αμπέλια μας αφανίζουν
'τι τ' αμπέλια μας είναι στον ανθό τους»*
απήγγειλα στο συνοδό μου στίχους από το αγαπημένο μου 'Ασμα Ασμάτων μα δε νομίζω να με κατάλαβε.

Η αλεπού, 'κυρά' και πονηρή στα παραμύθια, είναι βαθιά ριζωμένη στο ασυνείδητό μας. 

Στην Ελλάδα έχουμε κι εμείς κι αυτή, την τύχη να μην συνηθίζεται το ομαδικό κυνήγι της. Συνέτειναν το δύσβατο έδαφός μας, η οθωμανικής απαγόρευση να έχουν οι ραγιάδες άλογα και το ότι δεν είχαμε αριστοκρατία και φεουδαρχία κι έτσι κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί (όπως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη) ότι απαγορεύοντας το κυνήγι της καταστρέφουμε μια παράδοση.
Την άλλη παράδοση, του να φοράμε την ουρά της στο λαιμό επίσης τη γλυτώσαμε λόγω κλίματος και φτώχειας.
Την έχω ξαναπεί τη γνώμη μου για όποιον φορά πτώματα για να ζεσταθεί ή για να επιδειχθεί, όπως επίσης και για όποιον σκοτώνει για να ...
διασκεδάσει.

Γι αυτό σας καλώ να διαβάσετε το κείμενο που έλαβα από μια ομάδα που έχει σκοπό να προστατέψει τις αλεπουδίτσες μας και να  υπογράψετε για να δείξουμε ότι μας νοιάζει και μας καίει. Υπογράφουμε στο:

https://secure.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_Exodos_tis_ellinikis_alepoys_apo_ta_thireysima_eidi_1/




 "ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ - SAVE FOX IN GREECE" / https://www.facebook.com/groups/720909091279194/
Δημιουργός ψηφίσματος : "ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ - SAVE FOX IN GREECE" / 
Ζητάμε : νομοθετική ρύθμιση για την έξοδο της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη και την ένταξή της στα προστατευόμενα είδη
Γιατί είναι σημαντικό;
1) Ενώ έχει(από το 1992) αποχαρακτηριστεί από «βλαβερό είδος»(σκοτώνονταν, μέχρι τότε, 50.000(!) αλεπούδες το χρόνο!), παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη». Θεωρείται απειλούμενο είδος(έστω ελάχιστης ανησυχίας) της ελληνικής πανίδας, αλλά και μη εκτιμημένο (ΝΕ - Not Εvaluated), δηλαδή, η αλεπού ανήκει στα είδη, που δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί ως προς τα σχετικά κριτήρια του «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης(IUCN).

2) Είναι πολύτιμος σύμμαχος για τους καλλιεργητές, καθώς συμβάλλει στον περιορισμό των ζημιών από τα ποντίκια.

3) Η λαϊκή εντύπωση, ότι η αλεπού καταστρέφει τα κονικλοτροφεία (κουνελοτροφεία) και τα κοτέτσια των ανθρώπων είναι υπερβολική, καθώς, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η διατροφής της κόκκινης αλεπούς αποτελείται:

· Κατά 48,4% από φρούτα και καρπούς με κουκούτσια
· Κατά 27,2% από μικρά τρωκτικά
· Κατά 6,5% από λαγούς και κουνέλια
· Κατά 3,1% από μικρά πουλιά
· Κατά 3,1% από έντομα
· Κατά 11,7% από άλλα είδη (κυρίως σκουλήκια και ψάρια)

4) Η αλεπού δεν παρουσιάζει εχθρική συμπεριφορά και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο.

Ζητάμε : νομοθετική ρύθμιση για έξοδο της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη κι ένταξή της στα προστατευόμενα είδη.

Η ελληνική αλεπού ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία της Κόκκινης Αλεπούς, και, ενώ έχει(από το 1992) αποχαρακτηριστεί από «βλαβερό είδος»( σκοτώνονταν, μέχρι τότε, 50.000(!) αλεπούδες το χρόνο!),), παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη». Θεωρείται απειλούμενο είδος(έστω ελάχιστης ανησυχίας) της ελληνικής πανίδας, αλλά και μη εκτιμημένο (ΝΕ - Not Εvaluated), δηλαδή, η αλεπού ανήκει στα είδη, που δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί ως προς τα σχετικά κριτήρια του «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης(IUCN). Κι όμως έχει περάσει στα «θηρεύσιμα είδη», χωρίς περιορισμό ημερών κυνηγίου της και χωρίς περιορισμό αλεπούδων, ανά κυνηγό/έξοδο(Βλ. ρυθμίσεις θήρας του Ελληνικού Δασαρχείου για την κυνηγετική περίοδο 2014-2015).

Η ελληνική(Κόκκινη Αλεπού) μπορεί να προσαρμοστεί επιτυχώς στην ανθρώπινη παρουσία και να εξημερωθεί, διότι διαθέτει χρωμοσώματα «ήμερης συμπεριφοράς», όπως έχει ανακαλυφτεί από τους γενετιστές, κι έχουν γίνει – επιτυχημένα – από τον Ρώσο γενετιστή Dmitri Belyaev (1917-1985) προγράμματα εξημέρωσής της, όπου πλέον, έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος πλήρως εξημερωμένο,που σε πολλά κράτη(ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, κλπ.) έχει ενταχθεί στην κατηγορία των κατοικίδιων ζώων. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η εξημέρωση της αλεπούς, από τον προϊστορικό άνθρωπο, προηγήθηκε από εκείνη του σκύλου*.

Δεν θέλουμε να φέρουμε την ελληνική αλεπού από το βουνό στο σαλόνι. Να την βγάλουμε από τα «θηρεύσιμα είδη» θέλουμε και να την περάσουμε στα «προστατευμένα είδη».

Ο αγώνας μας κι ο στόχος μας είναι η έξοδός της από τα «θηρεύσιμα είδη» κι η ένταξή της στα «προστατευμένα είδη» της ελληνικής πανίδας.

*Αυτό (περί ήμερης συμπεριφοράς και δυνατότητας εξημέρωσης) επισημαίνεται(παραπάνω) ως ένας ακόμη λόγος για τη μη θήρευσή της, αφού η αλεπού δεν παρουσιάζει εχθρική συμπεριφορά και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο. Απεναντίας, μπορεί να προσαρμοστεί επιτυχώς στην ανθρώπινη παρουσία και μερικές φορές να ευδοκιμήσει σε περιοχές με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ορισμένες αλεπούδες έχουν εμφανιστεί ακόμα και στα προάστια πολλών μεγαλουπόλεων, σε πολλά κράτη.
____________________________________________________


Κι ένα δωράκι από το Λύσιππο. Μου τοθύμισε σε σχόλιο και σας το προσφέρω.
Αλεπούδες από τα Όνειρα του Κουροσάβα



*Μετάφραση Σεφέρη είχα στο νου. Το πρωτότυπο από Άσμα Ασμάτων Β15:
«Πιάσατε ημίν αλώπεκας
μικρούς και αφανίζοντας αμπελώνας·
και αι άμπελοι ημών κυπρίζουσαι»


 http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2014/11/blog-post_23.html#ixzz3PRLG5UMw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.