Στην χώρα της Ρουμανίας , υπάρχει ήδη μεγάλος φόβος για το τι συμβαίνει στην Υπερδνειστερία και στην Μολδαβία, όπου το αυτόνομο κρατίδιο (κατά τους τύπους μόνο) έχει φανεί να θέλει πλέον να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ρωσία. Μια Ρωσία που καλύπτει το οικονομικό έλλειμα της Υπεδνειστερίας( 1 δις δολαρίων ανά έτος) ενώ την ίδια στιγμή πολλοί απο τους μεγάλους παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κρατιδίου θεωρούν πώς κακώς δεν συμμετέχουν ήδη ώς αυτόνομοι στην ένωση της κοινοπολιτείας που έχει ξεκινήσει απο την Ρωσία.
Στο Κόσσοβο υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο πρόβλημα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων ενώ οι πρώτοι έχουν ακόμα βλέψεις μέχρι και το Μαυροβούνι στο όνομα της Μεγάλης Αλβανίας.
Στην γειτονική Τουρκία, οι κινήσεις είναι πάρα πολλές όπως η επίσημη πλέον έκφραση διά βήματος, η χώρα της ημισελήνου να αποτελέσει εγγυήτρια δύναμη ( !!! ) της ειρήνης στα Βαλκάνια. Τις δηλώσεις αυτές επικρότησαν τόσο ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Κωνσταντινούπολη ,Goran Taskovski όσο και ο πρέσβης της Βοσνίας Damir Dzanko. Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης Genci Mucaj πρόσθεσε πως είναι υποχρέωση της Τουρκίας να διαμορφώσει ενα ιδανικό περιβάλλον για ομαλότητα και επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή ο Victor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δηλώνει πως η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει σταθερότητα και ομαλότητα όταν δεν συμμορφώνεται με τα καλέσματα και τους νόμους για τις εθνικές μειονότητες, περικλειώντας και την Ουγγρική , ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στην φωτιά της περιοχής.
Αν και πιο ήρεμη η κατάσταση στα σύνορα και στα εσωτερικά της Βουλγαρίας όσον αφορά τις εθνικιστικές ομάδες, η τοπική κοινωνία πλέον έχει φτάσει σε όρια ανοχής λόγω της έντονης οικονομικής πολιτικής ενώ απο το εξωτερικό υπάρχουν μηνύματα ανησυχίας για την ξαφνική μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής προς τα “Ανατολικά” (σ.σ. Ρωσία – αγωγοί , South Stream).
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε για την προβληματική κοινωνική κατάσταση όπως και τα ξεπερασμένα προ πολλού όρια ανοχής όσον αφορά την οικονομική λιττότητα που έχει επιβληθεί εδώ και 5 χρόνια περίπου. Προσθετικά όλων αυτών υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα από την άνοδο του φιλο-Τουρκικού κόμματος στην Θράκη, όπως και διάφορες άλλες απαιτήσεις που βρήκαν έδαφος τώρα απο κινήσεις ομάδων με Αλβανικό και Σκοπιανό “χρώμα”.
Η θέση της Ελλάδος είναι καίρια στρατηγικά καθώς αρκετοί αναλυτές και ομάδες συμβούλων , θεωρούν την χώρα ώς πόλο σταθερότητας , καθώς θεωρούν οικονομικοί κύκλοι πώς οι προσπάθειες φαίνονται να αποδίδουν καρπούς. Όμως παρόλα αυτά , η αμφιβολία παραμένει όσον αφορά την διάρκεια της πορείας αυτής, αλλά και λόγω της διαφαινόμενης αλλαγής ηγεσίας που θα γίνει στο εγγύς μέλλον.
Γενικότερα, η γνωστή και ώς “μπαρουταποθήκη” της Ευρώπης, Βαλκανική χερσόνησο , είναι σε πολύ μεγάλη ένταση και σε μια ρευστή κατάσταση που ιστορικά , ώς έχει καταγραφεί, οδηγούσε σε παγκόσμιες και επώδυνες αλλαγές στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Οι οιωνοί είναι αρνητικοί και είναι άγνωστο ακόμα αν θα υπάρξει κατευνασμός ή απελευθέρωση της έντασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.