Χρόνια τώρα κυκλοφορούν φήμες ότι στα βάθη των θαλασσών ζουν απειλητικά ανθρωπόμορφα πλάσματα με ουρά ψαριού, τόσο θηλυκά (γοργόνες) όσο και αρσενικά (τρίτωνες). Μήπως τελικά η ύπαρξή τους είναι γεγονός – και μάλιστα υπάρχουν γι΄ αυτό και (κρυφές) αποδείξεις;
Αιχμαλώτισαν γοργόνες;
Τον περασμένο Μάιο ένα ντοκιμαντέρ του Animal Planet τάραξε τα νερά όχι των ωκεανών αλλά του κατεστημένου, ισχυριζόμενο ότι οικογένειες των μυθικών υδρόβιων πλασμάτων ζουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ έχουν βρεθεί και λείψανά τους. Φωτιά στη συνέχεια έβαλε και τοWeeklyWorldNews παρουσιάζοντας δημόσια κάποιους που μιλούσαν για υβρίδια ανθρώπου και ψαριού, τα οποία ζουν ειρηνικά ανάμεσά μας. Ακολούθησαν φήμες ότι επτά αιχμαλωτισμένες γοργόνες ζουν σε αμερικανικά τεχνητά ενυδρεία προς παρατήρηση και πολλά άλλα… συνομωσιολογικά.
Η εκπομπή με τίτλο «Γοργόνες: Το σώμα που βρέθηκε» μεταδόθηκε από το θυγατρικό κανάλι τουDiscovery Channel δημιουργώντας σάλο στις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ διαφημίστηκε από το κανάλι ως ένα θέαμα που «δίνει μια άγρια, πειστική εικόνα για την ύπαρξη των γοργόνων, για το πώς μπορεί να μοιάζουν και γιατί έχουν μείνει κρυφές μέχρι τώρα». Η ταινία ζωντάνεψε στα μάτια των θεατών τον υποθετικό κόσμο στον οποίο κατοικούν τα γοργονοειδή, κρυμμένα από τα μάτια των στεριανών προκειμένου να επιβιώσουν.
Στο ανθρώπινο συλλογικό ασυνείδητο
Η ταινία περιείχε εικονικά και πραγματικά βίντεο, καθώς και συνεντεύξεις από δύο Αμερικανούς επιστήμονες. Μετά την προβολή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών (National Ocean Service-NOS), αρμόδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις θάλασσες, κατακλύστηκε από ερωτήσεις τηλεθεατών σχετικά με την ύπαρξη γοργόνων. Και όχι άδικα, αφού τα ανθρωποειδή πλάσματα της θάλασσας παρουσιάζονται αρκετά τερατόμορφα και απειλητικά. Η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA) ήταν ότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες πως βρέθηκαν ποτέ μέχρι τώρα υδρόβια ανθρωποειδή. Όμως η αμερικανική υπηρεσία δεν ξεκαθάρισε ρητά ότι τα πλάσματα αυτά δεν υπάρχουν.Αντίθετα έκανε μια υπαινικτική αναφορά στο ανθρώπινο συλλογικό ασυνείδητο, σε ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, στον Όμηρο, καθώς και σε θρύλους της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τη NOS:
• Οι «μισές-άνθρωποι, μισές-ψάρια σειρήνες» είναι θρυλικά πλάσματα της θάλασσας.
• Στη μυθολογία αφθονούν τα όντα που είναι κατά το ήμισυ ανθρώπινα, ονομαζόμενα χίμαιρες (Κένταυροι, σάτυροι, Μινώταυρος).
• Η πίστη στις γοργόνες έχει προκύψει από την αυγή του ανθρώπινου είδους.
• Οι γοργόνες αναφέρονται στις θαλασσινές παραδόσεις των λαών από αμνημονεύτων χρόνων. Οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής τις ζωγράφιζαν (πριν από 30.000 χρόνια) μέσα σε σπήλαια.
• Εκτός από τον Όμηρο, που τις μνημονεύει στην Οδύσσεια, οι γοργόνες στην αρχαία Άπω Ανατολή αναφέρονταν ως σύζυγοι των ισχυρών θαλάσσιων δράκων και έμπιστοι αγγελιαφόροι μεταξύ των συζύγων τους και των αυτοκρατόρων της στεριάς.
Κρίνετε… μόνοι σας
Γεγονός είναι ότι η επίσημη δήλωση της NOS δεν έδωσε καταφανή απόδειξη ότι οι γοργόνες δεν υπάρχουν αφήνοντας το θέμα ανοιχτό στους ιστορικούς, τους φιλοσόφους και τους ανθρωπολόγους. Όπως επίσης άφησε (αριστοτεχνικά) το κοινό να απαντήσει μόνο του στο ερώτημα «γιατί λοιπόν οι γοργόνες καταλαμβάνουν το συλλογικό ασυνείδητο όλων σχεδόν των ναυτικών λαών;».
Μόνο μην τις θυμώσεις
Σύμφωνα με τα ιστορικά ευρήματα, σχεδόν κάθε αρχαίος πολιτισμός (Έλληνες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Αφρικανοί κ.ά.) είχε στο πάνθεόν του ένα θηλυκό ή αρσενικό ανθρωπόμορφο πλάσμα με ουρά ψαριού. Όσο για την Ελλάδα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις της ελληνικής λαογραφίας συχνά απεικονίζουν τις γοργόνες άλλοτε σαν φιλικά πλάσματα (εκτός και αν τις θυμώσεις, όπως στην περίπτωση της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και άλλοτε σαν απειλητικά μυθολογικά τέρατα.
Έπαθλο 1.000.000 δολαρίων
Και επειδή απρόοπτες εμφανίσεις μπορούν να συμβούν σε πολλά μέρη της Γης, ο δήμος του παραλιακού θέρετρου του Ισραήλ Kiryat Yam προσφέρει έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον φέρει ακλόνητες αποδείξεις ότι η γοργόνα-θρύλος που λέγεται ότι κολυμπά στα τοπικά νερά είναι πραγματική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.