4 Δεκ 2013

"Δημοσκοπήσεις" Πρετεντέρη....Πολύ γέλιο

Το μεγάλο χουνέρι



Ώρες - ώρες οι δημοσκοπήσεις είναι διασκεδαστικές, τουλάχιστον ως προς τις απαντήσεις που λαμβάνουν στα ερωτήματά τους. 

Ένα παράδειγμα είναι η δημοσκόπηση της GPO για την «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega τη Δευτέρα. 
Στην έρευνα αυτή ένα από τα ερωτήματα έλεγε: «Πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε μια εκλογική συνεργασία όλων των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές;».

Ιδού οι ........ απαντήσεις: 
● 11,5% «πολύ πιθανό», 
● 18,4% «αρκετά πιθανό», 
● 16,1% «λίγο πιθανό». 
● Δηλαδή: συνολικά 29,9% «πολύ ή αρκετά πιθανό» να ψηφιστεί ένα σχήμα «όλων των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς», με διαθέσιμη ακόμη μια δεξαμενή του 16,1%. 

● Γενικό σύνολο πιθανών ψηφοφόρων: 46%!!! 
Τώρα πώς αυτό συμβιβάζεται με πρόθεση ψήφου – στην ίδια δημοσκόπηση – ΠΑΣΟΚ 5,8%, ΔΗΜΑΡ 4%, Λοβέρδος 1,2% και μη καταγραφόμενο ποσοστό για το κόμμα της Κατσέλη, θα σας γελάσουμε. 

Εκτός αν οι ερωτηθέντες συμπεριλάμβαναν αυθαιρέτως στην Κεντροαριστερά και τον...
ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή μοιάζει να είναι μια λογική εξήγηση. 

Η τελευταία πιθανότητα είναι απλώς οι ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις να κάνουν... πλάκα! 
Και πώς να μην κάνουν πλάκα με αυτά που τους ρωτάνε συνήθως οι δημοσκόποι και αυτά που συνηθίζουν να προβάλλουν οι εκπομπάρχες; 

Για παράδειγμα οι άνθρωποι ερωτώνται αν στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν με κριτήριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή την έξοδο από την ευρωζώνη. 
Όμως, αν πράγματι θέλουν να καταλάβουν με τι θα ασχοληθεί ο κόσμος και στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές, όποτε και αν γίνουν, ας ρίξουν μια ματιά 
στο θέμα των πλειστηριασμών, 
● στους υπέρογκους φόρους επί των ακινήτων, 
● στην τερατώδη υπερφορολόγηση σε όλα τα επίπεδα, 
● στην παγίωση θηριωδών ποσοστών ανεργίας, 
● στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, 
● στην κατάργηση κάθε προστασίας και δικαιώματος των εργαζομένων, στην έξοδο των σημερινών «προνομιούχων» πενηντάρηδων ώστε να αντικατασταθούν με πάμφθηνους χωρίς δικαιώματα νεότερους, στη χωρίς όρια προσωρινή απασχόληση, στην ευρύτατη ενοικίαση εργαζομένων, 
● στην κατάρρευση του τομέα της υγείας και στην αδυναμία μεγάλου τμήματος του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε αυτές, 
● στην εξαθλίωση των αναπήρων. 
● στην απόγνωση των κτηνοτρόφων και την αγωνία των γεωργών 
● και σε τόσα άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός. 

Ας δούμε, για παράδειγμα, το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο τελικά θα ανοίξει με συναίνεση κυβέρνησης και τρόικας, παρά το κακοστημένο σίριαλ περί ρήξης μεταξύ τους. 

Από την πλευρά της Κομισιόν – και συνολικά της τρόικας – το θέμα των πλειστηριασμών είναι μείζον ως προς την πορεία «εξυγίανσης» των τραπεζών και στη ζυγαριά λίγο θα μετρήσουν αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους. 

Προέχει η τραπεζική σταθερότητα. 
Και η πλήρης απελευθέρωση στους πλειστηριασμούς θα επέλθει τελικά, έστω και σε δόσεις. 
Εξ άλλου η προστασία του τραπεζικού συστήματος υπήρξε από την αρχή ο κεντρικός άξονας της αντιμετώπισης της κρίσης εκ μέρους της ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας. 

Για χάρη των τραπεζών βυθίστηκε, ως επί το πλείστον, η ευρωπαϊκή περιφέρεια στη φτώχεια και τη δυστυχία. 
Γι’ αυτό στην Ισπανία ακολουθήθηκε ο ίδιος δρόμος. 
Χρειάστηκαν πολλά οικογενειακά δράματα, αυτοκτονίες και μια τεράστια κινητοποίηση Ισπανών πολιτών για να μπει φρένο στους μαζικούς πλειστηριασμούς. 

Τότε, ξαφνικά, οι... πάγιες αντιλήψεις της Κομισιόν και των δανειστών μπήκαν στον... πάγο. 
Κατά την ίδια λογική, κομισάριοι και λοιποί δεν θα κλάψουν ιδιαίτερα για την αδυναμία πρόσβασης μεγάλου αριθμού Ελλήνων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. 

Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες έρευνα του σουηδικού – συνεργαζόμενου με την Ε.Ε. – οργανισμού Health Consumer Powerhouse, στην Ελλάδα, μεταξύ 2009 και 2011, σημειώθηκε δραματική μείωση στην κατά κεφαλήν δαπάνη στον τομέα της υγείας κατά 28%. 

Είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση δαπανών υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ακόμη και οι άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση – Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία – εμφανίζουν μείωση των δαπανών υγείας το πολύ έως 10%. 

Τέλος, για το 2013 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ 35 υπό εξέταση χωρών. Όμως ούτε αυτή η κατάσταση εμποδίζει την τρόικα και την κυβέρνηση να μειώνουν περαιτέρω τα κονδύλια για την Υγεία. 

Παρομοίως ούτε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – που για το 2012 δείχνουν ότι 2.535.700 πολίτες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας – εμποδίζουν την τρόικα ή την κυβέρνηση να καταθέτουν προϋπολογισμό βάσει του οποίου το 64% των ετήσιων συνολικών δαπανών του 2014 προορίζεται να πάει στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Όταν η χώρα αυτή, στο πλαίσιο της αλύπητης αφαίμαξής της και της μετατροπής της σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, μετατρέπεται σε αφρικανική, πέριξ του Κολωνακίου και σε κάποια αθηναϊκά προάστια φαντάζονται ότι η ψήφος – και μάλιστα στις... ευρωεκλογές! – θα κριθεί από τους ηλίθιους εκβιασμούς περί παραμονής ή εξόδου από την ευρωζώνη. 

Αν νομίζουν ότι μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία ζει σε έναν εφιάλτη μεταξύ κατασχέσεων, ένδειας, πείνας και... φυλακής λόγω χρεών, τότε πραγματικά τους περιμένει μεγάλο – μα πολύ μεγάλο – χουνέρι...

Σταύρος Χριστακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.