17 Νοε 2013

Δάκρυα υπέρ της Αλουμίνιον από τις οικονομικές ιστοσελίδες

Σε όλες τις ανακοινώσεις και σε όλα τα ρεπορτάζ το

 ύφος μοιάζει λες και τα έγραψε ένα χέρι.


Την ώρα που τα περισσότερα κόμματα τάχθηκαν κατά της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου που δικαιώνει την εταιρεία Αλουμίνιον στη διαμάχη της με τη ΔΕΗ, πολλές οικονομικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν ως φαίνεται αναλάβει την υποστήριξη της ιδιωτικής εταιρείας.


Κι όμως ουδείς εκ των συγκεκριμένων κυρίων δεν «χύνει τα ίδια δάκρυα» για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μη έχοντας χρήματα να πληρώσουν το χαράτσι, αλλά και τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναγκάζονται να διαβιώνουν δίχως ηλεκτρικό εν έτει 2013.

Ας μη λησμονούμε ότι..
για το συγκεκριμένο ζήτημα με την Αλουμίνιον έχουν ασχοληθεί πολλάκις στη Βουλή. Χαρακτηριστική είναι η επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πετράκος και Ουζουνίδου, όπως και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Δημαράς και Αβραμίδης.

Επίσης τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις που ζητούν να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλουμίνιον, η οποία οφείλει τεράστια ποσά στη ΔΕΗ.

Κι όμως, οι ανακοινώσεις των κομμάτων και οι επερωτήσεις είναι κάπου καταχωνιασμένες σε διάφορες οικονομικές ιστοσελίδες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την αντίδραση της εταιρείας. Όπως για παράδειγμα την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην Αλουμίνιον. 

Σε αυτή το σωματείο (εκπροσωπεί τους 1.500 εργαζόμενους) κάνει λόγο για διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για το κλείσιμο της βιομηχανίας και καταλήγουν: «Εμείς καλούμε την πολιτεία ΚΑΙ τη δικαιοσύνη να προστατεύσουν το δικαίωμά μας στην εργασία ιδιαίτερα σήμερα που έφτασε να θεωρείται προνόμιο και γι’ αυτό μάλλον κάποιοι μισούν τους προνομιούχους ακόμα εργαζόμενους». 

Φυσικά, η ιστοσελίδα Capital.gr δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων, αλλά ανέδειξε τη θέση των εργαζομένων, οι οποίοι σίγουρα δεν ευθύνονται σε τίποτα για τις πράξεις και τις παραλείψεις των εργοδοτών τους.

Η Ένωση
Σε ένα άλλο οικονομικό site, το Fortunegreece.com, διαπιστώσαμε ότι προσέφεραν μεγαλύτερο χώρο για να αναδείξουν την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, που έτρεξε όπως ήταν φυσιολογικό για να στηρίξει ένα μέλος της, και λιγότερο στις ζημίες που έχει υποστεί η ΔΕΗ. Η Ένωση επισημαίνει ότι θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις βιομηχανικές μονάδες του κλάδου και ζητά από την ελληνική πολιτεία «να συμπλεύσει με την υπόλοιπη Ευρώπη στην προσπάθεια στήριξης της βιομηχανίας αλουμινίου και να μην επιτρέψει να χαθεί καμία βιομηχανία και καμία θέση εργασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας».

Και σχόλια
Φυσικά, σε αυτή τη διαμάχη, όπου η ΔΕΗ έχει στο οπλοστάσιο της και την απόφαση της Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζει ως κρατική επιδότηση την τιμή που απολάμβανε η Αλουμίνιον, υπάρχουν και σχόλια. Δύο εξ αυτών αλιεύσαμε στην ιστοσελίδα Euro2day.gr. Το πρώτο αναφέρει:
«Την προσωρινή αποτροπή της πλήρους αναμόρφωσης των αποτελεσμάτων εννεάμηνου της ΔΕΗ υποκρύπτει η καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον. Όπως επισημαίνουν στον ΧΑΜ γνώστες του θέματος, μέχρι να εκδοθεί η διαιτητική απόφαση για την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ ενέγραφε απαιτήσεις οι οποίες προκύπτουν από τη δική της τιμολόγηση. Εξ ου και το ποσό των 109 εκατομμυρίων που αναφέρει ως επιβάρυνση επί των οικονομικών αποτελεσμάτων.

»Από τη στιγμή λοιπόν που καταγγέλλει τη σύμβαση, και προσφεύγει στα κοινοτικά όργανα και στα δικαστήρια για την επίλυση της διαφοράς με την Αλουμίνιον, θα συνεχίζει να εγγράφει τις απαιτήσεις της όπως τις υπολογίζει η ίδια.
»Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τους ίδιους είναι ότι με τη βεβιασμένη καταγγελία της σύμβασης παραβιάζει κατάφορα τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο Κώδικας προβλέπει σαφώς υπό από ποιες προϋποθέσεις ένας προμηθευτής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση με τον πελάτη του. Επιπλέον ορίζει ως ελάχιστο χρονικό όριο για την ενεργοποίηση της διακοπής εκπροσώπησης τον έναν μήνα.
»Στην περίπτωση της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον, ο προμηθευτής κοινοποίησε την καταγγελία στις 7 Νοεμβρίου, με ισχύ από τη 18η Νοεμβρίου. Πιο απλά, η ΔΕΗ προτίμησε να παραβιάσει τον Κώδικα που έχει ισχύ νόμου, και να υποστεί τις όποιες προβλεπόμενες ποινές, παρά να γίνουν άνω-κάτω τα αποτελέσματα του 2013, με ευρύτερες επιπτώσεις στην εικόνα της».

Το βαθύ κράτος
Και το δεύτερο σχόλιο, όπου η ιστοσελίδα σαφώς λαμβάνει θέση υπέρ της εταιρείας και κατά της ΔΕΗ. Μάλιστα, το σχόλιο υπό τον τίτλο το «βαθύ κράτος» αναφέρει: «Η απαξίωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, των αποφάσεων που εκδίδει και η ηθελημένη παραβίαση νόμων και κανονισμών είναι η συνέχεια του ιδιότυπου αντάρτικου που ξεκίνησε η ΔΕΗ, μετά την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο. Η επίθεση που δέχτηκε σειρά αποφάσεων της ΡΑΕ από την ηγεσία της ΔΕΗ και η επιχειρηματολογία που συνεχίζει να χρησιμοποιεί είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την αγορά.
»Και αυτό επειδή ο ρόλος των Ρυθμιστών σε επίπεδο Ε.Ε., έτσι όπως προσδιορίζεται από τις κοινοτικές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία, είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει ο τίτλος τους, ενώ επιπλέον αποτελούν το θεσμοθετημένο “καταφύγιο” καταναλωτών και παικτών της αγοράς έναντι των όποιων αυθαιρεσιών των μονοπωλίων ή των εταιρειών με υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά.
»Αυτό όμως που ανησυχεί ακόμη περισσότερο την αγορά, ιδίως στη σημερινή αρνητική συγκυρία, είναι η “αφασία” που επιδεικνύουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΔΕΗ, μια που το 51% των μετοχών της εξακολουθεί να το ελέγχει το Δημόσιο.
»Το να αφήνεται ανενόχλητο το “βαθύ κράτος” της ΔΕΗ να παραβιάζει νόμους, να μην αναγνωρίζει αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προσέφυγε και να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ρυθμιστή, εκτός από το ότι θα το πληρώσει η κοινωνία και η οικονομία με απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, θα καταλήξει εν τέλει σε μπούμερανγκ και για το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, που εμφανίζεται να κλείνει το μάτι στη συνεχιζόμενη υπονόμευση των θεσμών από την επιχείρηση».

Η αγορά
Μία άλλη ιστοσελίδα, η Sofokleous10.gr, σε ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι η «αγορά χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή την απόφαση ΔΕΗ να καταγγείλει τη σύμβαση με την Αλουμίνιο». Μάλιστα, την εκτιμά ως κίνηση «εκφοβισμού» των ενεργοβόρων βιομηχανιών που ζητούν ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για εταιρεία κράτους όπου ισχύουν κοινά αποδεκτά συναλλακτικά ήθη, για τους παρακάτω λόγους:
# Θέλει να εμφανίζεται ότι είναι υπεράνω οργάνων και θεσμών, όπως το διαιτητικό δικαστήριο και ο Ανεξάρτητος Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς
# Επιδιώκει να διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής διαιτητικών αποφάσεων, μόνο εφ’ όσον αυτές κρίνει ότι ικανοποιούν τα συμφέροντά της, παρότι προσφεύγει με τη θέλησή της
# Εξευτελίζει το νεοσύστατο θεσμό της διαιτησίας στις διαφορές για θέματα ενέργειας
# “Τρομοκρατεί” τους άλλους βιομηχανικούς καταναλωτές δείχνοντας ότι ακόμη και αν τους δικαιώσει διαιτητικό όργανο, δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφασή του».
Εάν κάποιος είναι λίγο προσεκτικός, θα παρατηρήσει πως σε όλες τις ανακοινώσεις και σε όλα τα ρεπορτάζ το ύφος μοιάζει λες και τα έγραψε ένα χέρι. 

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…

http://freegreece2013.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7451.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.