3 Οκτ 2013

Ιδρύεται «σοβαρό» ακροδεξιό κόμμα - Συνδετικός κρίκος ο Σαμαράς


«Στόχος»

Η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής προκαλεί αναταράξεις σε όλο τον ακροδεξιό χώρο και προκαλεί τη συνολική αναδιάταξη της δεξιάς, με επιπτώσεις και στη Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφέθηκαν ελεύθεροι, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και δεν αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις μέχρι τα τέλη του χρόνου. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος, που θα επιχειρήσει να εκφράσει το ακροδεξιό ακροατήριο, που απεμπλέκεται από τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα ο νέος φορέας θα έχει λιγότερο εξτρεμιστικά χαρακτηριστικά και θα μπορεί να...
συμμετέχει στον ευρύτερο διάλογο της δεξιάς οικογένειας.

Μια ματιά σε έντυπα του χώρου της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει πως η δυσαρέσκεια για τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός πως μετά την είσοδό της στη βουλή, απολάμβανε μια γενική στήριξη.

Μάλιστα ο υπόγειος πόλεμος της ελληνικής ακροδεξιάς παρέμενε σε εξέλιξη όλη αυτή την περίοδο, με ιδεολογικές αναφορές και κριτική στις επιλογές του Νίκου Μιχολιάκου. Στην προσπάθεια να στηθούν οι ιδεολογικές διαφωνείες -και αφού δεν ήταν υπαρκτές- επιχειρήθηκε να χτυπηθεί η Χρυσή Αυγή στις “λεπτομέρειες”. “Βεβαίως οι έχοντες γνώση για τη σχέση του Αποκρυφισμού με τον Εθνικοσοσιαλισμό και την προσπάθεια των Χρυσαυγιτών να συνδέσουν την πολιτική τους τοποθέτηση με τη δημιουργία μιας απόκρυφης θρησκείας καταλαβαίνουν για ποιο λόγο μπήκε σ' αυτά τα μονοπάτια ο Ν. Μιχαλολιάκος” αναφέρει δημοσίευμα προ διετίας.

Η μεγάλη δυναμική όμως που ανέπτυξε η Χρυσή Αυγή, πάγωσε κάθε κουβέντα για νέο μόρφωμα, για την αναδιάταξη του χώρου και την ανάδειξη μιας μεγάλης εθνικιστικής παράταξης. Όσο όμως η Χρυσή Αυγή ξεδίπλωνε την πλούσια της δράσης, τόσο επανέρχονταν στο εσωτερικό του χώρου και στη Νέα Δημοκρατία οι συζητήσεις για την ανάγκη ύπαρξης ενός μεγάλου αντιμνημονιακου, εθνικιστικού μετώπου, που θα μπορούσε να αναλάβει το βάρος μιας κυβερνητικής συνεργασίας, όταν αυτό χρειαστεί.

Συχνά μάλιστα στις συζητήσεις έμπαιναν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ.Χαρίτος, στενός συνεργάτης του Μάκη Βορίδη, που τον ακολούθησε μέχρι το υπουργείο Μεταφορών. Ο Χαρίτος σε άρθρο του καλεί τον Μιχαλολιάκο να αναλάβει πρωτοβουλία συνένωσης της Χρυσής Αυγής, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑΟΣ, του Εθνικού Μετώπου και του Παπαθεμελή. Το άρθρο φιλοξενείται στον «Ελεύθερο Κόσμο» του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και πολιτευτή του ΛΑΟΣ.

Ο Μπάμπης δίνει τη γραμμή

Στόχος πλέον είναι η δημιουργία μιας “σοβαρής” όπως λένε πολλοί παράταξης, στην γραμμή που έδωσε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ, που αποβλέπει στη στήριξη του νέου κόμματος στη ΝΔ, όταν χρειαστεί, ώστε “να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαική Ένωση”. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι συναντήσεις αποκτούν σταδιακά και επίσημο χαρακτήρα. Όπως αναφέρει έντυπο του χώρου της ακροδεξιάς, την Περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν και περιφερειακές συσκέψεις μες στόχο την κοινή δράση στελεχών που πέρασαν από διάφορα ακροδεξιά σχήματα.

“Μια μεγάλη συγκέντρωση παλαιών μαχητών του Εθνικιστικού Κινήματος στη Λαμία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής. Την διοργάνωση ανέλαβαν παλαιά στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. (Γ. Σαγιάς, Ν. Τζιόπας). Σημειώθηκε η ανάγκη να υποστηριχθούν όλες ανεξαιρέτως οι προσπάθειες που κινούνται σε εθνική κατεύθυνση (μπλογκς,ιστοσελίδες,περιοδικά,εφημερίδες,ομάδες,φορείς,σύλλογοι κ.ά.). Εκρίθη σκόπιμο να (επανα)λειτουργήσουν ''Σχολές Εθνικής Μορφώσεως'' αλλά και να ενισχυθούν πλατφόρμες εθνικής δράσης.

Το πιο σημαντικό σημείο τής συναντήσεως όμως ήταν η απόφαση δημιουργίας μιας ''ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ'' και μιας Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα δρομολογήσει εξελίξεις προς τις κατευθύνσεις που συζητήθηκαν. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει και μέσα από ένα νέο κόμμα, στο οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να συναντώνται όλοι οι Έλληνες. Σπέρματα αυτής τής προοπτικής υπήρξαν σε τοποθετήσεις συναγωνιστών αλά δεν επεδιώχθη περαιτέρω ανάλυση επ΄αυτού στην παρούσα συνάντηση”, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις με την παρουσία κυρίως στελεχών του Πατριωτικού Μετώπου-ιδρυτής ο Μάκης Βορίδης- και τα ραντεβού ανανεώθηκαν για το προσεχές διάστημα.

Οι μεγάλες οικογένειες της ακροδεξιάς

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα οι μεγάλες οικογένειες της ελληνικής ακροδεξιάς από τα μέσα της δεκαετίας του 80' ήταν δύο. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό της Χρυσής Αυγής και συγκεντρώνει γύρω του κυρίως νεαρούς ναζιστές, με απευθείας αναφορά στον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό. Στον αντίποδα βρίσκουμε στελέχη της ΕΠΕΝ -Μάκης Βορίδης, Πλεύρης κ.α-, αλλά και στελέχη της ΔΑΠ που δεν έκαναν το πέρασμα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά παρέμειναν όπως οι ίδιοι αναφέρουν “ακτιβιστές της δεξιάς”. Η αναφορά των στελεχών αυτών βρίσκεται στην πρώτη περίοδο της νεολαίας της ΝΔ,. Όταν όπως οι ίδιοι τονίζουν σε κείμενα τους “η Νεολαία με αντιπρόεδρο της τον συναγωνιστή μας ακόμη και σήμερα Μάνο Μανωλάκο, έτρεχε στο Γράμμο και το Βίτσι, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στα συλλαλητήρια για την Βόρειο Ήπειρο, για το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, για την ιστορία και τη μη διάλυση της Χωροφυλακής... ήξερε και έψαχνε το αγκάθι που είχε χώσει ο πανσλαβισμός και ο μπολσεβισκισμός στην Μακεδονία μας... τότε που ακόμη μας ξεγελούσανε...”

Μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν πως ο Μητσοτάκης τους πήρε το κόμμα.”Ευτυχώς χάρη στον Μητσοτάκη και την κόρη του και τα Ντοράκια της που θέλανε να απαλλαγούν από τα σταγονίδια, γλίτωσα κι από την ΟΝΝΕΔ και γλίτωσε κι η ΟΝΝΕΔ από ένα ακόμη σταγονίδιο...” αναφέρει στέλεχος της εποχής σε κείμενο του σχετικά με την περίοδο εκείνη.

Ο πυρήνας αυτών των ατόμων στη συνέχεια πέρασαν στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και συνέχισαν για αρκετά χρόνια τις μεταγγραφές, από περιθωρειακά ακροδεξιά σχήματα στη ΝΔ και αντίστροφα. Μετά τη διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης και με την επανένταξη στελεχών στη Νέα Δημοκρατία, ο χώρος αυτονομείται για μεγάλο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ, από τον Αντωνη Σαμαρά. Στο μεσοδιάστημα έγινε τουλάχιστον μια προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου, όταν ξεκίνησε ο Κώστας Καραμανλής τη ρητορεια για συγκρότηση Κεντροδεξιάς και προσέγγιση του μεσαίου χώρου.

Το 1999 ο Κώστας Πλεύρης ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Πρώτη Γραμμή, με το οποίο συμμετείχε στις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, επιτυγχάνοντας, με περί τις 48.500 ψήφους, ποσοστό 0,75%. Στις εθνικές εκλογές του 2000 σύναψε συνεργασία με τον Μάκη Βορίδη και το κόμμα του, το Ελληνικό Μέτωπο, καθώς και με κάποια πρώην στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ αυτών ήταν και ο σημερινός εκδότης της εφημερίδας Στόχος, Σάββας Χατζηπαρασκευάς, που ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Σαμαρά.

Στη συνέχεια τα “σοβαρά” στελεχη καταλήγουν στη ΝΔ του Σαμαρά, με τις ευλογίες των στενών συνεργατών του προέδρου, Κρανιδιώτη, Λαζαρίδη και Μπαλτάκου. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα γύρω από τον πρόεδρο της ΝΔ, που λειτουργεί ως αντίβαρο τόσο στους Καραμανλικούς, όσο και σε όσους αναφέρονται στην οικογένεια Μητσοτάκη, χωρίς ποτέ να διακόψει τις σχέσεις της με την επίσημη ακροδεξιά.

Πρόκειται για ανθρώπους που ακολουθούν πιστά τον Αντώνη Σαμαρά σε όλα του τα βήματα, αποτελούν παραδοσιακά στελέχη του ακροδεξιού χώρου -κάποιοι θεωρούνται θεωρητικοί- και άλλοτε εντάσσονται στο αστικό πολιτικό σύστημα -πάντα με αρχηγό τον Σαμαρά- και άλλοτε απομονώνονται σε μικρές οργανώσεις και ομάδες. Μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας ο ακροδεξιός και εθνικιστικός χώρος είχε συσπειρωθεί και ψήφισε υπέρ του Σαμαρά, προκειμένου να μην καταλήξει η ΝΔ στα χέρια της Ντόρας Μπακογιάννη.

Έστι οι όποιες εξελίξεις είναι βέβαιο πως θα περάσουν πρώτα από το επιτελείο του Μαξίμου, ενώ σε περίπτωση συγκότησης νέου φορέα δεν είναι απίθανο να υπάρξουν μεταγγραφές.

Ο Χατζηπαρασκευάς του Στόχου, ηγέτης της νέας ακροδεξιάς

Ο αδιαμφιλονίκητος ηγέτης του υποσύσταση ακροδεξιού χώρου, δεν ειναι άλλος από τον εκδότη του Στόχου και στενό φίλο του Πρωθυπουργού, Σάββα Χατζηπαρασκευά. Πρόκειται για εμβληματική μορφή του χώρου, που έπαιξε κατά καιρούς το ρόλο του θεωρητικού, χωρίς να απολέσει ποτέ τη δραστηρίοτητα στο δρόμο, με συλλήψεις και προσαγωγές στο παλμαρέ του.

Τις τελευταίες ημέρες στήριξε τους Χρυσαυγίτες συλληφθέντες, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι περνάει στο αντίπαλο στρατόπεδο, έχει όμως ασκήσει σφοδρή κριτική στο παρελθόν κυρίως στο Νίκο Μιχαλολιάκο. Μάλιστα στο παρελθόν από τις στήλες της ίδιας του της εφημερίδας αναγνώστες είχαν ζητήσει να απολογηθεί για τις σχέσεις του με τη Χ.Α. “Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αν ο Χατζηπαρασκευάς στηρίζει πράγματι την ελληνορθοδοξία, καλείται να βγει και να καταδικάσει τον διορισμό του Σατανιστή Γερμενή από τον Εωσφοριστή Μιχαλολιάκο στην Κεντρική επιτροπή της Χ.Α. που κλέβει ψήφους Ελληνορθόδοξων” έγραφε ακροδεξιός αναγνώστης τότε..

Παράλληλα, ο Χατζηπαρασκευάς με τρόπο επιτέθηκε στον Αντωνη Σαμαρά για τις μνημονιακές επιλογές, με επίκληση όμως στο πατριωτικό του φρόνημα και προσδοκίες αλλαγής πολιτικής.Τώρα φαίνεται έτοιμος να βγει μπροστά, καθώς η απεμπλοκή του από την ενεργό πολιτική μετρά περισσότερα από 10 χρόνια, παίζοντας το ρόλο του θεωρητικού που ενώνει και πάλι όλα τα ακροδεξιά σχήματα.

Υπερασπιστής του εκδότη του Στόχου ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης

Ο Χατζηπαρασκευάς συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη ΝΔ, ενώ στις δύσκολες στιγμές είναι πάντα η ΝΔ δίπλα του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγες στην αίθουσα του δικαστηρίου εμφανίστηκε και ο Φάηλος Κρανιδιώτης.Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Αθήνας είχε καταδικάσει σε ποινή 10 μηνών τον εκδότη του ακροδεξιού «Στόχου» για επανειλημμένη συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον 2 μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Ο Χατζηπαρακευάς όμως προχωρά και σε κοινές ενέργειες με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ενέργειες που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όταν όμως αυτό συμβαίνει αποκαλύπτονται οι εκλεκτικές συγγένειες με τη γαλάζια παράταξη. Έτσι το 2010 συλλαμβάνονται ακροδεξιοί μετά από συμπλοκές στον Άγιο Παντελεήμονα, μεταξύ των οποίων ο εκδότης του Στόχου και η κ. Σιδέρη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ανάμεσα σε αυτούς αναγνωρίζονται -στους συλληφθέντες- σύμφωνα και με το site της «Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας» οι Ηλίας Λέντζος, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Τάσος Χατζηπαράσχου από την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, Σάββας Χατζηπαρασκευάς, εκδότης της εφημερίδας «Στόχος» (ο οποίος τελικά συνελήφθη γιατί εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση), «κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμωνα και ηγετικά στελέχη από ανένταχτους Πατριώτες», αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής, που αποδεικνύει ότι η κοινή δράση συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: alterthess.gr

2 σχόλια:

  1. Π. Προκόπης
    Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
    κι απ’ τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
    Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
    σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.
    Γ. Σουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.