6 Μαΐ 2013

Μια άποψη -με ερωτηματικά- για την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία



Πριν γράψω οτιδήποτε άλλο, να ξεκαθαρίσω ότι απλά γράφω μια πρώτη άποψη για τα γεγονότα στη Συρία. Ούτε ειδικός είμαι επί του θέματος, ούτε έχω στη διάθεση μου όλα τα στοιχεία (άλλωστε, ειδικά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει και πολύ "παρασκήνιο", και πολλά πράγματα δε μπορείς να τα ξέρεις παρά μόνο όταν είναι πλέον πολύ αργά).

Παρόλα αυτά, γράφω μια άποψη για την επίθεση του Ισραήλ, παρακινούμενος και από την πολύ περίεργη στάση της Ρωσίας, που, όπως λέγαμε και χθες, παριστάνει την αδιάφορη και δεν ασχολείται, παρότι η Συρία είναι φοβερά πολύτιμη για αυτήν, λόγω της ναυτικής βάσης (η ναυτική βάση που έχει η Ρωσία στη Συρία είναι η μοναδική που έχουν οι Ρώσοι σε όλη τη Μεσόγειο).

Τί γίνεται λοιπόν; Γιατί η Ρωσία δεν αντιδρά; Χθες δεν μπήκε καν στον κόπο να βγάλει έστω μια τυπική ανακοίνωση για το θέμα, ενώ σήμερα απλά..."εξέφρασε την ανησυχία της" (δηλαδή άρες-μάρες κουκουνάρες):
"Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης και της ανάλυσης όλων των συνθηκών που συνδέονται με τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιδρομές που έγιναν από το Ισραήλ στις 4 και στις 5 Μαΐου στα προάστια της Δαμασκού», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

"Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά που γράφω είναι απόψεις, που μπορεί να επαληθευτούν, μπορεί και όχι, αλλά μου φαίνεται ότι ο βασικός λόγος που κανένας δεν αντιδρά ιδιαίτερα στην επίθεση του Ισραήλ, είναι ότι το Ισραήλ υπόσχεται ότι η επίθεση θα είναι "περιορισμένης κλίμακας". Δείτε πχ αυτό το άρθρο της Haaretz με τίτλο "Netanyahu's message to Assad: Israel's sole interest is to bar weapons from reaching Hezbollah".

Αυτό δηλαδή που λέει το Ισραήλ προς τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές είναι ότι "εμείς απλά θέλουμε να χτυπήσουμε σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μη μπορέσει η Χεζμπολάχ να ανεφοδιαστεί με αυτά τα νέα όπλα, και δημιουργήσει προβλήματα σε εμάς στο μέλλον. Οπότε αφήστε μας να χτυπήσουμε, και εμείς μόλις τελειώσουμε τη μίνι αυτή εκστρατεία μας, θα φύγουμε, χωρίς να συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους, και χωρίς πχ να πειράξουμε τη ρωσική ναυτική βάση ή οτιδήποτε τέτοιο".

Πριν κάτι μήνες, είχαμε εξάλλου και μία άλλη αρκετά περίεργη είδηση, με τη Ρωσία να υπογράφει συμφωνία με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρήκε το Ισραήλ στη Μεσόγειο (είναι ουσιαστικά το ίδιο κοίτασμα με αυτό της Κύπρου, απλά ένα κομμάτι του κοιτάσματος βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο που ανήκει στο Ισραήλ). Αυτή η κίνηση ήταν περίεργη - για ποιο λόγο το Ισραήλ υπέγραψε...με τη Ρωσία, αντί να υπογράψει με μια δυτική εταιρεία;

Τώρα ξαφνικά η "συνέταιρος" Ρωσία δεν βγάζει άχνα για την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, και μου φαίνεται ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι διότι έχει λάβει κάποιες παρασκηνιακές εγγυήσεις-ανταλλάγματα ότι το Ισραήλ δε θα κάνει κάτι παραπάνω από ένα "περιορισμένο χτύπημα" και δε θα εξελιχθεί σε πλήρη πόλεμο, ούτε θα κοστίσει στη Ρωσία τη βάση της.

Παρατηρήστε επίσης και τη στάση της Κίνας, που ως σύμμαχος της Ρωσίας θα περίμενε κανείς να καταδικάσει την επίθεση, αλλά και αυτή τηρεί σιγή ιχθύος, και απλά "εύχεται να υπάρξει σύνεση και να μην πάμε σε πόλεμο". Μάλιστα, η Κίνα θα υποδεχτεί κανονικά τον Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ, σε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψη που ήταν να κάνει στη χώρα, και θα μιλήσουν για εμπορικές συμφωνίες, κτλ, σα να μη συμβαίνει τίποτα:

China urges restraint in Syria
Foreign Ministry spokeswoman says China opposed the use of force, as Netanyahu begins a five-day trip to China; Israel's Northern Command chief says war unlikely to break out.

"We oppose the use of military force and believe any country's sovereignty should be respected," Chinese Foreign Ministry spokeswoman Hua Chunying told a regular briefing. "China also calls on all relevant parties to begin from the basis ofprotecting regional peace and stability, maintain restraint and avoid taking any actions that would escalate tensions and jointly safeguard regional peace and stability," Hua said.

Hua, who did not mention Israel by name, was speaking as Netanyahu began a five-day trip to China.  His trip coincides with a visit by Palestinian President Mahmoud Abbas as China tries to shore up its role in a region where its diplomatic influence is limited. 

Also on Monday, Israel's GOC Northern Command chief, Yair Golan, said on Monday that there is no fear of war breaking out in Syria.

China, a permanent member of the UN Security Council, has traditionally had a low profile in Middle Eastern diplomacy, but it is keen to assert a role as an important participant in international politics.

Hua, asked if China would urge Netanyahu to stop air strikes, said the Israeli leader had yet to meet Chinese leaders. Netanyahu is due to meet Premier Li Keqiang on Wednesday.   


Chinese President Xi Jinping urged Abbas to hold peace talks with Israel, the Chinese Foreign Ministry said in a statement.
Αντίθετα, το Ιράν, που προφανώς δεν έχει κανένα "παρασκήνιο" με το Ισραήλ (κάθε άλλο, εκεί υπάρχει και θρησκευτικό μίσος εξάλλου, πέρα από την άμεση σύγκρουση συμφερόντων), κρατάει πολύ πιο "μάχιμη" στάση:

Ετοιμο να βοηθήσει τη Συρία δηλώνει το Ιράν
Tην επαπειλούμενη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή επιτείνουν οι διαβεβαιώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει στρατιώτες της συμμάχου Συρίας.

«Ως μουσουλμανική και φίλη χώρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και εάν υπάρξει ανάγκη εκπαίδευσης, θα τους την προσφέρουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής του Ιρανικού Πεζικού.
Μία άλλη είδηση που βγήκε στην επιφάνεια σήμερα (φοβερό timing, δε μπορείτε να πείτε), είναι ότι στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι δυνάμεις του Ασάντ ΔΕΝ χρησιμοποιούν χημικά όπλα όπως τους κατηγορεί η Δύση. Αντίθετα, σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ, η πλευρά που χρησιμοποιεί χημικά όπλα είναι...οι αντάρτες (που υποστηρίζονται από τη Δύση).Αυτό προφανώς θα κάνει τον Ασάντ σχετικά πιο συμπαθή, και θα στερήσει από τους αντάρτες το "ηθικό πλεονέκτημα". Δηλαδή η είδηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στο να στερεώσει τον Ασάντ στην εξουσία, εξασφαλίζοντας στους Ρώσους ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη Συρία και να έχουν κανονικά τη βάση τους στη χώρα. [Σημείωση: Ξαναλέω, για μία ακόμα φορά, ότι όλα αυτά είναι υποθετικά περισσότερο σενάρια, που τα συζητάμε χωρίς καν να έχουμε όλα τα δεδομένα στη διάθεση μας, οπότε μπορεί να πέφτουμε και εντελώς έξω]

Δείτε και ένα πρόσφατο άρθρο της [Ισραηλινής] Haaretz, με ημερομηνία δημοσίευσης 24 Απριλίου 2013, στο οποίο η εφημερίδα αναρωτιέται (!) γιατί η Αμερική είναι απρόθυμη να στηρίξει τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποιεί χημικά όπλα:

Why is U.S. so reluctant to back Israel’s claims of Syria chemical weapons use?
Israeli intelligence official's remark confirming that Syrian President Bashar Assad has used chemical weapons brings to surface dispute among nations closely following events in Syria.
Όπως βλέπετε, το Ισραήλ φώναζε ότι τάχα ο Ασάντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα, ώστε να μπορέσει να του επιτεθεί, και τελικά σήμερα ο ίδιος ο ΟΗΕ παραδέχτηκε ότι όχι απλά αυτό δεν ισχύει, αλλά ότι η πλευρά που όντως χρησιμοποιεί χημικά...είναι οι αντάρτες.

Δηλαδή το Ισραήλ έλεγε τα γνωστά ψέματα του στιλ "έχουν όπλα μαζικής καταστροφής", ώστε να έχουν μια δικαιολογία να μπουκάρουν και να χτυπήσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν το ΟΚ των ΗΠΑ, οπότε...μπούκαραν μόνοι τους. Πιθανότατα γι' αυτό βγήκε αμέσως στη δημοσιότητα και η αναφορά του ΟΗΕ, γιατί πλέον δεν είχε νόημα να την κρύβουν από την κοινή γνώμη.

Δείτε και μία ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση, που δε νομίζω να είναι και εντελώς αλήθεια, αλλά πάντως δεν πρέπει να είναι και εντελώς ψέμα: Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερική, το Ισραήλ ενήργησε μόνο του, χωρίς να ειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση παρά μόνο όταν την είχε ήδη ξεκινήσει:

Εντάξει, αυτές οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί, με την Αμερική να χρηματοδοτεί και να στηρίζει το Ισραήλ, ώστε να ελέγχει την περιοχή για λογαριασμό της - μέχρι και παράνομα πυρηνικά όπλα του έχουν επιτρέψει να έχει. Άρα, είναι λιγάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι "η Αμερική δεν ήξερε τίποτα", ειδικά όταν το Ισραήλ δεν είχε κρύψει ποτέ τη διάθεση του να μπουκάρει στη Συρία.

Παρόλα αυτά, η Αμερική δε δίνει το ΟΚ στο Ισραήλ εύκολα να επιτεθεί ούτε στο Ιράν, ούτε στη Συρία,διότι δεν είναι εύκολο να πάει κόντρα σε αυτές τι χώρες, ειδικά όταν έχουν από πίσω τους την Κίνα και τη Ρωσία. Άσε που αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, ειδικά με το Ιράν που έχει πολύ αξιόμαχο στρατό, η Αμερική δύσκολα θα αντέξει το βάρος μιας τρίτης μεγάλης εκστρατείας (βρίσκεται ήδη σε Ιράκ και Αφγανιστάν, και έχει χρεωκοπήσει οικονομικά, αλλά και ιδεολογικά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης).

Το Ισραήλ όμως, επειδή βρίσκεται μέσα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και επειδή είναι μια χώρα ποτισμένη με θρησκευτικό μίσος και φασιστική ιδεολογία, "τρώγεται με τα ρούχα του" και θέλει να επιτεθεί, με τελικό στόχο το Ιράν και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τώρα που είναι ακόμα στο στάδιο του χτισίματος.

Οπότε το Ισραήλ κάνει που και που και μια κίνηση παραπάνω από αυτές που θα ήθελαν οι ΗΠΑ, και πάντα πιέζει για την μέγιστη δυνατή επιθετικότητα. Οπότε ίσως να υπάρχει μια δόση αλήθειας στις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι "δεν είχαν ενημερωθεί' για την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία:

No early warning for U.S. on Israeli strikes in Syria
The United States was not given any warning before air strikes in Syria against what Western and Israeli officials say were weapons headed for Hezbollah militants, a U.S. intelligence official said on Sunday.

"It would not be unusual for them to take aggressive steps when there was some chance that some sophisticated weapons system would fall into the hands of people like Hezbollah," the U.S. intelligence official told Reuters, speaking on condition of anonymity.

While the air raids raised fears that America's main ally in the Middle East could be sucked into the Syrian conflict, Israel typically does not feel it has to ask for a green light from Washington for such attacks.

Officials have indicated in the past that Israel sees a need only to inform the United States once such a mission is under way.

U.S. President Barack Obama said on Saturday that Israel has the right to guard against the transfer of advanced weapons to Hezbollah, an ally of both Syria and Iran.

Rather than an attempt to tip the scales against Syrian President Bashar al-Assad, Israel's action is seen more as part of its own conflict with Iran, which it fears is sending missiles to Hezbollah in Lebanon through Syria. Those missiles might hit Tel Aviv if Israel makes good on threats to attack Tehran's nuclear program.
Όπως και να έχει, θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα, αν και πιθανολογώ (δεν είμαι σίγουρος - το ξανατονίζω) ότι το Ισραήλ ήθελε όντως να κάνει μια "περιορισμένη επίθεση", και δε θέλει να κλιμακώσει περισσότερο την κατάσταση. Και μάλλον ούτε και μπορεί, λόγω Κίνας-Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.