9 Απρ 2013

«Σπουδαία μέρα ο θάνατος της Θάτσερ»...


Η Μάργκαρετ ΘάτσερΗ Μάργκαρετ Θάτσερ
“ Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους.  ”


Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σήμερα είναι μια «σπουδαία ημέρα» για τους ανθρακωρύχους, υποστήριξε ...
ένας συνδικαλιστής της εποχής, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Θάτσερ αποτελούσε μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων την δεκαετία του 1980, έπειτα από την μετωπική σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και την άρνησή της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζόμενων. «Είμαι ικανοποιημένος που ζω περισσότερο από εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χόπερ, γενικός γραμματέας της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 70 του χρόνια. «Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ», πρόσθεσε. Συνδικαλιστές, μάλιστα σημείωσαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί μια διαδήλωση στην κηδεία της, αν κηδευθεί δημοσία δαπάνη. «Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή», είπε ο Χόπερ.

Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου — σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της. «Είναι λυπηρό που μαθαίνουμε ότι πέθανε, αλλά η κληρονομιά της και ο θάνατός της είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πολιτικά δεν άφησε μια καλή κληρονομιά για την εργατική τάξη», δήλωσε ο Κέβιν Ρόμπερτσον, ένας 39χρονος εργαζόμενος σε χώρο στάθμευσης. Μερικοί ορκισμένοι αντίπαλοι της Θάτσερ μάλιστα έγραψαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα. . . κάνουν πάρτι για να «εορτάσουν» το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού.

Η Θάτσερ, η δημοφιλία της οποίας στην Βρετανία ήταν μάλλον μικρή —ειδικά στην Ουαλία, τη Σκοτία και στη Βόρεια Ιρλανδία— έλαβε πολλούς περισσότερους επαίνους από την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και την Μόσχα. Η εφημερίδα Κόκκινο Αστέρι του σοβιετικού υπουργείου Άμυνας την είχε αποκαλέσει Σιδηρά Κυρία, και η ίδια απολάμβανε το προσωνύμιο. Είχε δημιουργήσει μια σθεναρή αντικομμουνιστική συμμαχία με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεφτε το 1989, είχε πει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πως η ενωμένη Γερμανία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Πολλούς μήνες πριν ο Γκορμπατσόφ διαδεχθεί τον Κονσταντίν Τσερνιένκο, η Θάτσερ είχε πει πως επρόκειτο για ένα πρόσωπο με το οποίο «μπορούμε να συνεργαστούμε».

Διστακτικές ήταν και οι δηλώσεις επισήμων, όμως, όπως του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Θα τη θυμόμαστε τόσο για τις συνεισφορές όσο και για τις επιφυλάξεις της γύρω από το κοινό μας σχέδιο (την Ευρώπη)", αναφέρει σε ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά. "Έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φέρει στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της η Βρετανία είχε "υποστηρίξει" τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι "παρά τις προφανείς πολιτικές διαφορές μας, η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μια ιστορική προσωπικότητα". "Είτε συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις πολιτικές της, η Μάργκαρετ Θάτσερ έδειξε ότι η πολιτική έχει ακόμη τη ικανότητα να είναι μια δύναμη για την αλλαγή". Από τη Μόσχα, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι "η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα και ένας ευφυής άνθρωπος. Θα παραμείνει στη μνήμη και την ιστορία μας". "Η Θάτσερ ήταν μια γυναίκα πολιτικός την οποίας ο λόγος είχε μεγάλο βάρος. Η πρώτη μας συνάντηση, το 1984, σηματοδότησε την αρχή των σχέσεων που ήταν δύσκολες και όχι πάντα ήρεμες, ήταν όμως σοβαρές και υπεύθυνες και για τις δύο πλευρές", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.