1 Απρ 2013

30.000 ΓΙΝΑΝ ΟΙ 25.000 "ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!


...ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΦΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!
25.000 TΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΩΣ ΤΟ 2015!

Η επικείμενη έλευση της τρόικα (σε δύο 24ωρα) φέρνει , όπως φαίνεται, νέα σφαγιαστικά  μέτρα(περικοπές μισθών, απολύσεις , ιδιωτικοποιήσεις, δώρα στους τραπεζίτες από την φορολήστευση των φορολογουμένων)και καταδεικνύει την αποφασιστικότητατρόικας-κυβέρνησης να συνεχίσουν στον ίδιοκαταστροφικό δρόμο που οδηγεί στην δημιουργία μιαςοικονομικής και κοινωνικής ερήμου στη χώρα.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα από τον ημερήσιο τύπο ,δύο 24ωρα πριν την άφιξη της τρόικας,30.000 απολύσεις φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ από την παραδομένη συγκυβέρνηση μέσω της λεγόμενης διαθεσιμότητας, δηλαδή 5.000 περισσότερους από τους 25.000 που φέρεται να ζητούσαν αρχικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα καταργείται το...
αφορολόγητο 200.000 ευρώ στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Θα υπολογίζεται, δε, ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) από το πρώτο ευρώ αξίας του ακινήτου.
Επιπρόσθετα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν φαίνεται να προχωράει.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 25.000 ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΩΣ ΤΟ 2015 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες φαίνεται πως θα αποχωρήσουν έως το 2015 και 40% των καταστημάτων μπορεί να κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία.
Περικοπές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέρεται να ζητάει τώρα η τρόικα από την παραδομένη συγκυβέρνηση, μετά και τις αποφάσεις για την Κύπρο.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη όπως αναφέρουν ρεπορτάζ στον ημερήσιο τύπο, εκτιμούν ότι στο τέλος της τριετίας 2013-2015 θα έχουν αποχωρήσει κατά το μέγιστο 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι και κατ' ελάχιστο 15.000 εργαζόμενοι μέσω εθελούσιων, προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, μη ανανέωσης συμβάσεων για «ενοικιαζόμενο» προσωπικό κ.λπ. και θα κλείσει έως και το 40% των καταστημάτων.

Και αυτό γιατί τα νέα επιχειρηματικά σχέδια που καλούνται οι τράπεζες να υποβάλουν προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και "αναδιάρθρωση" δικτύων, ώστε έως το 2015 να έχουν καταστεί εκ νέου κερδοφόρες.

Από το 2009 μέχρι και το 2011, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 11,5%, από 63.342 άτομα σε 56.042 αντίστοιχα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το 2011 ο αριθμός του προσωπικού περιορίστηκε κατά 5,5% σε σχέση με το 2010 και υπολογίζεται ότι και το 2012η μείωση συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ DEAL ΕΘΝΙΚΗΣ EUROBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης, φέρεται να εκφράζει πλέον αντιρρήσεις και αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το θέμα ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που ως γνωστόν επιστρέφει στην Aθήνα.
Κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργιες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.
Ο ισχυρισμός που προβάλλει η τρόικα για να στηρίξει τις αντιδράσεις της στο deal της Εθνικής με τη Eurobank είναι ότι η νέα τράπεζα θα είναι μεγάλη σε μέγεθος, θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκεςκαι, όπως υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους της, θα είναι δύσκολο να πωληθεί στη συνέχεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", κύκλοι της αγοράς και παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενοι στις αντιρρήσεις αυτές της τρόικας κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή ατζέντα προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής μόλις παρέλθει η τριετίακατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τους οποίους μεταξύ άλλων επικαλείται και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας- είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η τρόικα για να στηρίξει την αντίδρασή της στη συμφωνία.
Αντ' αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.
Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το deal, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κινήσεις υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς επιδιώκει να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών ώστε η τρόικα να βρεθεί προ δεδικασμένου.
Ήδη, μετά την πρόσφατη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι της Εθνικής κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Οπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι της τράπεζας, οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank υπολογίζονται πλέον στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έναντι αρχικών υπολογισμών 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι η νομική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Εθνική δεν έχει δεχθεί καμία σχετική κρούση είτε επίσημα είτε ανεπίσημα από την τρόικα, ενώ ακόμα και αν προκύψει οι διαδικασίες συγχώνευσης έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παγώσουν, πόσο μάλλον να αναιρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.