3 Φεβ 2013

Ένας έλληνας "βρωμομετανάστης"από το Ληξούρι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στην Αυστραλία


Ένας έλληνας "βρωμομετανάστης" μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στην Αυστραλία
Τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» (wog) στο σχολείο. Αν και γεννημένος στην Αυστραλία, όταν πρωτοπήγε σχολείο δεν ήξερε αγγλικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση της Αυστραλίας, ο συντηρητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό πάνω του στην προσπάθειά του να κερδίσει την εξουσία στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ομογενής, γερουσιαστής πλέον, Αθανάσιος Συνοδινός, καλείται να βοήσει το Συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικών να κερδίσει τις εκλογές.
Η πρώτη ήταν το ...
1996 όταν ανέλαβε υπεύθυνος του γραφείου του αρχηγού της τότε αντιπολίτευσης Τζον Χάουαρντ.
Ο Χάουαρντ κέρδισε τις εκλογές το 1997, πέρασε στην ιστορία ως ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με το Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο πατέρας του, Διονύσης Συνοδινός, ήταν ναυτικός και μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών.
«Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει πως και η μητέρα του που έζησε το δράμα του ελληνικού εμφυλίου τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».
Υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του δήλωσε πρόσφατα ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό ονοματεπώνυμό του με ένα αγγλοσαξωνικό, προκειμένου να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, αλλά ούτε και για άλλο λόγο, διότι αυτό θα ήταν άρνηση της καταγωγής του.
Οι συνάδελφοί του, αλλά και οι δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι υπήρξε ο «πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας», αλλά και ως «ο πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής».
Σημειώνουν πως εξακολουθεί να είναι «πανίσχυρος», τον χαρακτηρίζουν «ο Έλληνας» και σημειώνουν ότι συνδυάζει άριστη γνώση της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας μιας κυβέρνησης και του δημοσίου.
Ως ενεργό μέλος της ομογένειας, επί σειρά ετών ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο, κάτι που μετέπειτα συνέχισε με διακριτικότητα λόγω της πολιτικής του θέσης.
Μιλώντας για την ελληνική καταγωγή του ο κ. Συνοδινός δήλωσε πρόσφατα: «Γεννήθηκα στο Νιουκάστλ της Αυστραλίας το 1957. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, βρέθηκε στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αργότερα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η μητέρα μου, επίσης από το Ληξούρι, ήρθε στην Αυστραλία το 1952, ενώ γνωρίζονταν από το χωριό.
Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ και γελώντας ο κ. Θανάσης Συνοδινός.
«Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά».
Στην Καμπέρα ήταν ενεργό μέλος και στέλεχος στην εκεί ελληνική κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί πως έγινε: «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπ. Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές.
Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων.
Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός. Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.
Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.
Μερικοί τον έβλεπαν και ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Αυστραλίας αλλά από την γερουσία αυτό είναι αδύνατο. Είναι όμως πιθανότατο αν η παράταξή του κερδίσει τις εκλογές ο ίδιος να αναλάβει σημαντικό υπουργείο.
http://dailynews24.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ πηγε στην Αυστραλια παρανομως
    ΔΕΝ απαιτησε τζαμια
    ΔΕΝ ζητιανεψε!!!!!!ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΑΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
    Εκανε αιτησι μεταναστευσεως
    ΔΕΝ επετεθη σε Αυστραλους πολιτες.
    Η Ελλας ΔΕΝ ειναι Αυστραλια [νεα χωρα]
    Η Αυστραλια τοτε ΔΕΝ ειχε ανεργια-σκοπια-τουρκια-αλβανια-παμε-κκε-αδωνη γεωργιαδη
    Οι Αυστραλοι εβρισκαν ΕΥΚΟΛΑ εργασια στην χωρα τους

    και 1000 αλλοι λογοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.