14 Φεβ 2013

Πρόληψη και προστασία για τον προστάτη.


Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που χτυπά ολο και πιο νέους.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος ούτως ώστε να προστατευθεί από αυτή την πάθηση.


Να μην 

  • καπνίζει.
  • τρώει τροφές που περιέχουν συντηρητικά.
  • πίνει ειδικά μπύρα.
  • είναι αγχώδης.
  • χάνει και παίρνει απότομα βάρος.
  • κάνει υπερβολική κατανάλωση σε κόκκινο κρέας.
  • κάνει υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών.
  • κάνει υπερβολική ζάχαρης, ψωμιού ειδικά αν περιέχει μαγιά.
Μερικές τροφές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστατικού αδένα.
Ο αδένας από τη στιγμή που διογκώθηκε δεν επανέρχεται στο αρχικό στάδιο.
Μπορεί όμως να καταπολεμηθεί προκαλώντας χάλαση στις ίνες.
Αυτό το καταφέρνει θαυμάσια η tamsulosin Omnic tocas.
Εχει όμως παρενέργειες.
Το Saw palmetto και τον pygeum καταπολεμούν θαυμάσια την πάθηση και σε συνδυασμό με την tamsulozin.

Ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστάτη και συνεπώς μειώνουν τα συμπτώματα.

  • Πρώτα απ`όλα η ντομάτα (λυκοπένιο). Ντομάτα ωμή, ψημένη ακόμα και τοματοπολτός.
  • Ο Κολοκυθόσπορος ωμός σε μικρές ποσότητες.
  • Η γύρη (μεγάλη προσοχή σε όσους είναι αλλεργικοί).
  • Η σόγια σε όλες τις μορφές.
  • Τα δαμάσκηνα (αποξηραμένα).
  • Ξηροί καρποί...
  • Όσπρια, ειδικά φασόλια μαυρομάτικα
  • Λιναρόσπορος
  • Φυτοστερόλες , αλφα-λινολενικο οξυ.
  • Ο συνδυασμός της alinine και γλουταμινικο οξύ (200 mg καθε ημερα).
  • Το υδρομασάζ , γενικώς η κίνηση , περπάτημα, η λογική έκθεση στον ήλιο.

Αναλυτικότερα: 
Άσκηση
Αν και δεν έχει αποδειχθεί σε μεγάλες μελέτες ότι μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνουτου προστάτη, υπάρχουν μελέτες που προτείνουν ότι μπορεί να μειώνει την επίπτωση του επιθετικού καρκίνου (βαρύτερης μορφής). Παρόλα αυτά, ελλείψει «παρενεργειών» και συνυπολογίζοντας τα υπόλοιπα οφέλη, πρέπει να προτείνεται πάντα.

Άγχος
Δεν έχουν βρεθεί αρκετά πειστικά δεδομένα για συσχέτιση άγχους και καρκίνου του προστάτη, αν και υπάρχουν κάποιες χαλαρές συσχετίσεις μικρής ισχύος. Φυσικά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν δεδομένα με τις «κλασσικού τύπου» μελέτες. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που συνδέουν το άγχος με αρκετές μορφές καρκίνου, άρα μπορεί να συσταθεί έλεγχος άγχους συνυπολογίζοντας τα υπόλοιπα οφέλη (στην ποιότητα ζωής κτλ). 


Διαιτητικά λίπη
Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, ειδικά κορεσμένων και trans-λιπαρών οξέων έχει άρρηκτα συνδεθεί με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επιβάλλεται σημαντική μείωση της πρόσληψής τους, δηλαδή των λιπαρών ζωικής προέλευσης και των υδρογονωμένων λιπαρών οξέων όπως φυτίνες και μαργαρίνες, ακόμα και αυτών που θεωρούνται «καλά», όπως το becel και το benecol. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη προσφέρει η αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών, ειδικά από ψάρια.

Σόγια
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος στην Κίνα (28 φορές πιο συχνός στην Νορβηγία, 18 στην Αγγλία και 16 στην Αμερική) και στην Ιαπωνία. Αυτή η μειωμένη εμφάνιση οφείλεται κατά ένα μέρος τουλάχιστον στην αυξημένη κατανάλωση σόγιας. Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που δεν είναι βιοενεργές, αλλά ενεργοποιούνται στο παχύ έντερο από τα καλά βακτήρια, γνωστά ως και προβιοτικά. Τα προϊόντα σόγια με «ζυμομένη» σόγια παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιοενεργών ισοφλαβονών.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι μία πολύ επιβλαβής συνήθεια. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, ένα από τα οποία είναι και η μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. 

Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι μία παραγνωρισμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων δεν τον έχει εντάξει στο διαιτολόγιό του, αν και τα οφέλη που προσφέρει είναι τεράστια. Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη έχει αποδειχθεί ότι διατροφή πλούσια σε λιναρόσπορο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής του. Πλούσιος σε βιοδιαθέσιμα θρεπτικά συστατικά περιέχει μόνο ο φρεσκοτριμμένος λιναρόσπορος. Το λινέλαιο δεν είναι καλή λύση (μπορεί να είναι και επιβλαβές για τον καρκίνο του προστάτη).

Γαλακτοκομικά και ασβέστιο
Τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά και το ασβέστιο είναι συγκρουόμενα και υπάρχει δυσκολία στην εκτίμησή τους. Συνεκτιμώντας τα στοιχεία και σκεπτόμενοι ολιστικά, το ασβέστιο δεν πρέπει να μειώνεται, ούτε τα γαλακτοκομικά, παρά μόνο αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά, όπως τα τυριά.

Ήλιος και βιταμίνη D
Η βιταμίνη D χημικά μοιάζει περισσότερο με ορμόνη, παρά με βιταμίνη. Στην επιδερμίδα μας υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες ως προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη D υπό την επίδραση του ήλιου. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν επαρκή συσχέτιση της πρόσληψης βιταμίνης D και του καρκίνου του προστάτη, αν και η ηλιοφάνεια φαίνεται να προστατεύει (αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες). Η σύσταση της ολιστικής ιατρικής είναι άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με ηλιοφάνεια και την σχετική ηλιοπροστασία φυσικά όταν η ένταση του ήλιου είναι μεγάλη. Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D δεν συστήνονται, ειδικά στην Ελλάδα.

Βιταμίνη Ε και Σελήνιο
Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει σύσταση για λήψη σκευασμάτων ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, αλλά πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Δείτε:
Σελήνιο: σε ποιες τροφές βρίσκεται το πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό;

Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντικαρκινικός παράγοντας. Επίσης είναι θερμοανθεκτικό συστατικό, άρα αντέχει στο μαγείρεμα. Βρίσκεται στις ντομάτες και σε κόκκινα φρούτα και λαχανικά (όπως το καρπούζι και το βερίκοκκο . Η κόκκινη σάλτσα περιέχει πιο βιοδιαθέσιμο λυκοπένιο απ’ ότι η φρέσκια ντομάτα. Συστήνεται η πρόσληψη 2 μερίδων ½ κούπας κόκκινης σάλτσας από ντομάτες την εβδομάδα για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ρόδι
Καθώς υπάρχουν σημαντικά προκλινικά δεδομένα, συστήνεται το ρόδι να περιέχεται ως μέρος μίας πλούσιας και ισορροπημένης διατροφής με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και πολυφενόλες που είναι ισχυροί αντιοξειδωτικοί και αντικαρκινικοί παράγοντες. Η αντιοξειδωτική δράση 2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού είναι ανάλογη με αυτή από 4 μήλα, 7 ποτηριών χυμό πορτοκάλι και 20 ποτηριών χυμού μήλου. Συστήνεται η μέτρια (2-4 φλιτζάνια) κατανάλωση πράσινου τσαγιού την ημέρα, ειδικά σε άτομα σε κίνδυνο (ιστορικό, ηλικία κτλ) για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Κουρκουμάς (turmeric)
Ο κουρκουμάς έχει πολύ αξιόλογα προκλινικά δεδομένα για την προστασία από καρκίνου του προστάτη και άλλες μορφές καρκίνου. Πριν γίνουν ειδικές συστάσεις αναμένονται κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Μέχρι τότε συστήνεται η λήψη στην τροφή ως μέτρο πρόληψης εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αν κάποιος αποφασίσει να το λάβει ως συμπλήρωμα διατροφής καλύτερα να περιέχει και πιπερίνη (από τον μαύρο πιπέρι) που αυξάνει δραματικά την πρόσληψη της κουρκουμίνης.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστάτη , χωρίς όμως να μειώνουν τον όγκο του. Απλά μειώνουν τα συμπτώματα.
Σε οτι αφορά το Saw palmetto μπορεί κανείς να το προμηθευτεί απο τα φαρμακεία ή να το εκχυλίσει ο ιδιος σε μορφή βάμματος.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ΚΥΠ δεν θεραπεύεται.
Απλά καταπολεμούνται τα συμπτώματα.
Όταν κάποιος σταματήσει τη ειδική διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή τα αποφρακτικά συμπτώματα κάνουν πάλι την εμφάνιση τους.

Το είδα: alttherapy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.