30 Νοε 2012

TV - Παπαγάλος


Σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και εγκυρότητας τίθενται στη μέτρηση των στοιχείων πολιτικής πολυφωνίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά την απενεργοποίηση του προβληματικού και κοστοβόρου μηχανισμού ελέγχου των στοιχείων στις εμφανίσεις πολιτικών προσώπων, του «Πανόπτη».

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στο μεταξύ, καταγγέλλουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς για μονομέρεια. 
Διαβιβάζουν στο Κοινοβούλιο τα έγγραφα στοιχεία και τους πίνακες ελέγχου της αρμόδιας αρχής του ΕΣΡ για να καταδείξουν πως η τηλεόραση τα αγνοεί επιδεικτικά, υπερπροβάλλοντας δυο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, τη Ν.Δ. και ...
τη ΔΗΜΑΡ.

Πρόσφατη καταγγελία είναι αυτή του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο κάνει λόγο για «κραυγαλέα και δυσμενή διάκριση και αποκλεισμό» από την τηλεόραση. 

Λίγο καιρό πριν, ανάλογη καταγγελία στη Βουλή έκανε το ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχα και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως δεν τηρείται η πολυφωνία στην προβολή των θέσεων και των εκπροσώπων του στα κανάλια.

Γεγονός είναι πως ο έλεγχος της πολιτικής πολυφωνίας ως δομικού στοιχείου της δημοκρατίας επαφίεται στις λίστες που στέλνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στο ΕΣΡ και στους δειγματολογικούς ελέγχους που διενεργεί η Αρχή, χωρίς εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος, το οποίο τέθηκε σε αχρηστία.
Ο «Πανόπτης», που στοίχισε 1.159.060 ευρώ, ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς παρουσίαζε εκ της δομής του σημαντικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες. 

Το ΕΣΡ έθαψε τις αδυναμίες αυτές, παραμέρισε τις εκθέσεις ελέγχου του προγράμματος, δεν ζήτησε ευθύνες και κλείδωσε τον «Πανόπτη» σε ένα γραφείο. Άρχισε να στηρίζεται στα αναλυτικά στοιχεία από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τις εμφανίσεις των πολιτικών προσώπων κάθε εβδομάδα. Κι όταν έρχεται η ώρα της δημοσιοποίησής τους, προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε βιντεοσκοπημένα δελτία και εκπομπές που διαθέτει το ΕΣΡ.
Η αναξιοπιστία του μηχανισμού του «Πανόπτη», στο μεταξύ, είχε πιστοποιηθεί τον Ιούνιο του 2010, πριν από δυο χρόνια (!) από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Διαπίστωσε «αδυναμία εφαρμογών του συστήματος» και «σημαντική απόκλιση των δυνατοτήτων του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία από τις προδιαγραφές λειτουργιών και δυνατοτήτων που προβλέπονται. 

Παρ’ όλα αυτά, το ΕΣΡ αγνόησε την έκθεση της Ειδικής Γραμματείας και έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα. 
Το οποίο και πολύ γρήγορα απέδειξε τη διαλειτουργικότητα και τις εγγενείς αδυναμίες του. 

Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο πως ο «Πανόπτης» στηρίζεται στον έλεγχο των πολιτικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή και αναζητά στην τηλεοπτική προβολή τα πρόσωπα αυτά. 

Για παράδειγμα, έχει ενταγμένα τα πρόσωπα του Κώστα Σημίτη, του Θεόδωρου Πάγκαλου, του Γιώργου Παπανδρέου κ.λπ., που πλέον δεν μετέχουν στην πολιτική επικαιρότητα. 

Στη διαδικασία έγκρισης του προγράμματος από το ΕΣΡ διαπιστώθηκαν τα μεγάλα προβλήματα στην αποτύπωση της πραγματικότητας στην τηλεοπτική προβολή. 

Τα στοιχεία που εμφάνιζε ο «Πανόπτης» στην ποσόστωση προβολής των πολιτικών κομμάτων παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις από τα στοιχεία που κατέθεταν τα τηλεοπτικά κανάλια, σε ποσοστά έως και 166%, ενώ δεν αναφερόταν η παρουσίαση μικρών κομμάτων.

Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.