12 Αυγ 2012

To Μακελειό των συνταξιούχων


 
 
Να αυξήσει στα 6.000 ένσημα από 4.500 την ελάχιστη προϋπόθεση για το δικαίωμα σε σύνταξη σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το 2007, πριν ακόμα την κρίση, το ...
ΚΚΕ προειδοποιούσε. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι στο κλαμπ του δικομματισμού προστέθηκαν και ορισμένοι πρόθυμοι από δεξιά και «αριστερά»... 
Ολο και πιο επιθετικά γίνονται τα σενάρια που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση με στόχο την αφαίμαξη τουλάχιστον 11,6 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, με τη μερίδα του λέοντος να αναλαμβάνει να την υλοποιήσει το κατ' ευφημισμόν μόνο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, από τη μείωση των συντάξεων και τις περικοπές σε εφάπαξ, προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα αφαιρεθούν περίπου 5 έως 6 δισ. ευρώ. Παράλληλα με αυτά, προωθούνται σχέδια για την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και των ελάχιστων προϋποθέσεων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 15 χρόνια δουλειάς στα 20 χρόνια. Το τελευταίο μέτρο είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και πλασάρεται από την κυβέρνηση ως «λύση» για να αποφευχθεί δήθεν η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 66 ή στα 67 χρόνια.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο βάναυσο χτύπημα στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες της χώρας μας, στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων με μακροπρόθεσμες συνέπειες, που φτάνουν μέχρι και την αποστέρηση ακόμα και του δικαιώματος στην ελάχιστη κατώτερη σύνταξη που δίνεται μέχρι τώρα.
Απόμαχοι χωρίς σύνταξηΓιατί είναι σίγουρο ότι η δραματική αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων κατά 1.500, δηλαδή πέντε ολόκληρα χρόνια πλήρους εργασίας, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, υποαπασχόλησης αλλά και ανασφάλιστης εργασίας θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν στα γεράματά τους καθόλου σύνταξη.
Σήμερα για να κατοχυρώσει κάποιος το δικαίωμα στη σύνταξη, και μάλιστα στα κατώτερα όρια των 486 ευρώ μεικτά, απαιτείται τουλάχιστον 15ετή εργασία ή ακριβέστερα 4.500 ημέρες ασφάλισης, αφού βέβαια ο εργαζόμενος συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, που πλέον για όλους, άνδρες και γυναίκες και σε όλα τα Ταμεία (για τις παλιές ασφαλισμένες από την 1/1/2015), διαμορφώνεται στο 65ο έτος της ηλικίας. Τώρα το σχέδιο της συγκυβέρνησης προβλέπει ότι αντί για 4.500 ένσημα θα απαιτούνται 6.000 ένσημα για να μπορεί κάποιος να λάβει σύνταξη. Οποιος κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του δεν συμπληρώνει αυτή την προϋπόθεση θα μένει χωρίς σύνταξη. Με απόμαχους της δουλειάς χωρίς ούτε το ελάχιστο εισόδημα της κατώτερης σύνταξης έτσι σχεδιάζει η κυβέρνηση να «λύσει» το Ασφαλιστικό και να πετύχει τη «δημοσιονομική προσαρμογή».
Οι εμπνευστές του νέου μέτρου ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν μία νέα αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 ή στα 67 χρόνια όπως σχεδιαζόταν. Πρόκειται για σκέτη απάτη. Και αυτό γιατί η ρήτρα για τα 6.000 ένσημα, ως βασική προϋπόθεση εξασφάλισης σύνταξης, δεν σημαίνει μόνο μια τρομακτική αύξηση (περίπου κατά 33%) των αναγκαίων ημερών ασφάλισης, αλλά αυτόματα οδηγεί και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους. Ακόμα και στα 70 χρόνια θα ψάχνει κάποιος για δουλειά, αφού προκειμένου να συμπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση ο εργαζόμενος θα παραμένει αναγκαστικά «ενεργός». Αυτή είναι τελικά και η περίφημη «ενεργός γήρανση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι εργασία με σύνταξη για «δημιουργική» γήρανση, όπως προκλητικά διατείνονταν, αλλά γεράματα χωρίς σύνταξη, χωρίς κανένα εισόδημα. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβεται κάτω από τη χρυσόσκονη και τα σλόγκαν της δημιουργικής τρίτης ηλικίας.
 
Και για ανταμοιβή ένα ξεροκόμματοΔεν πρόκειται για κάποια εκτίμηση. Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Προκύπτει από τα ίδια στα στοιχεία, την πορεία του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν και που χειροτερεύουν στην αγορά εργασίας. Πριν την καπιταλιστική κρίση, ο μέσος όρος των ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ ήταν περίπου 200 ένσημα το χρόνο. Αυτό σήμαινε ότι - σε συνθήκες προ κρίσης - κατά μέσο όρο απαιτούνταν όχι 15 αλλά 22 χρόνια περίπου για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην κατώτερη σύνταξη. Τώρα θα απαιτούνται κατά μέσο όρο όχι 20 αλλά τουλάχιστον 30 χρόνια εργάσιμου βίου για να «πιαστεί το όνειρο» της κατώτερης σύνταξης, που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 486 ευρώ και αυτά μεικτά! Οδηγούμαστε δηλαδή σε μια κατάσταση, όπου ο εργαζόμενος, μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος, θα βρίσκεται στην παραγωγή πάνω από 30 χρόνια, θα πληρώνει τις εισφορές του και στο τέλος του βίου του δεν θα έχει ούτε ένα ξεροκόμματο ψωμί.
Οι νέες περικοπές
Η ανατροπή αυτή συνοδεύεται με νέες περικοπές στις συντάξεις που αποδίδονται σήμερα και έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που έγιναν από την αρχή του 2012, αλλά και τα χαράτσια που επιβλήθηκαν από το 2010.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζονται είναι:
Μείωση από 3% έως 15% στις κύριες συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται η μείωση να επιβληθεί ακόμα και σε συντάξεις των 700 ευρώ και μάλιστα από το πρώτο ευρώ του ποσού. Αν και οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, τώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια να βάλει το μαχαίρι ακόμα και στους συνταξιούχους των 700 ευρώ καθώς εκεί βρίσκεται η κύρια μάζα των συνταξιούχων που θα της επιτρέψει να αρπάξει τα ποσά που χρειάζεται.

Δραστική περικοπή συντάξεων με τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαφόν για δικαιούχους περισσότερων της μίας σύνταξης. Το πλαφόν θα οριστεί γύρω από την περιοχή των 2.300-2.500 ευρώ (θα αθροίζονται συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση, επικουρικές ή χηρείας).

Παράλληλα με το πλαφόν, περικοπή και τυχόν δεύτερης σύνταξης μέχρι και 35%.

Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Μείωση και των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ, από τα 360 σήμερα, στα 330 ευρώ.

Δεν αποκλείεται η εξ ολοκλήρου κατάργηση του ποσού που έχει απομείνει από τη 13η και 14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) και το αντίστοιχο ποσό των 800 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Μείωση όλων των εφάπαξ από 10% έως 40% ακόμα και στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν αναλογιστικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που επιβλήθηκαν από την αρχή του έτους σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις η μείωση ήταν στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και πάνω, ενώ για το ΝΑΤ η μείωση ήταν 7% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης.
-- 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
-- 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ.
-- 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.
Απροκάλυπτη ληστεία των συνταξιούχων
Η συνολική αφαίμαξη των συνταξιούχων από τις συγκεκριμένες μειώσεις και μόνο για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα χαράτσια που επιβλήθηκαν ήδη από το 2010 αλλά και το 2011 στις κύριες συντάξεις και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων από 3% έως 14% για συντάξεις πάνω από το ποσό των 1.400 ευρώ, αφού πρώτα είχαν πετσοκόψει τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων. Επιπλέον μειώθηκαν ακόμα 6% έως 10% οι συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών. Στη συνέχεια επιβλήθηκε νέα μείωση κατά 20% στο τμήμα άνω των 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα του ποσού άνω των 1.000 ευρώ στους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Παράλληλα επιβλήθηκε χαράτσι και στις επικουρικές συντάξεις από 3% έως 10% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ.
Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ο επίσημος πληθωρισμός την τετραετία 2010-2014, που σωρρευτικά μπορεί να ξεπεράσει το 13%, αλλά και τα νέα δεδομένα στη φορολογία που μείωσε στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο, τότε γίνεται φανερό ότι σε σχέση με το 2009 από τις συντάξεις δεν έχει απομείνει παρά ένα μέρος, ενώ ακόμα πιο δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον. Τέτοιο, που αν οι εργαζόμενοι δεν βάλουν ένα τέλος σε όλη αυτή την επαίσχυντη ληστεία, τότε ο συνταξιούχος θα μετατραπεί σε συνώνυμο του εξαθλιωμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.