27 Ιουλ 2012

«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ


«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? -Άρθρο του (Αθηναίου) Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινώτη στο "ΒΗΜΑ"

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ !!!!

«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ»  ??? ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

"...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ.... το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.

Και οι δύο αυτοί τύποι είναι.. σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι  πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος. Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.

Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά. Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με το συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό...."

..life is full of surprises...!!!

5 σχόλια:

  1. Λάθος ερώτημα ολοφάνερα. Το ερώτημα που αξίζει να σχολιαστεί είναι: Τι μου λες ή Τι με λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...όλ' αυτά φαντάζουν ΑΣΤΕΙΑ, όταν στη ΧΩΡΑ ΜΑΣ,
    ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ και όταν στα
    περισσότερα αξιόλογα Πανεπιστήμια του κόσμου
    διδάσκονται τα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ενώ στην ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ!!!
    -Πρίν πείτε οποιαδήποτε "μπαρούφα", αναλογιστείτε το
    ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΕΚΤΕΝΕΤΑΙ στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
    για τις επόμενες γενιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά τον ίδιο γλωσσολόγο και σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας που έχει εκδώσει, το λήμμα "Βούλγαρος" ερμηνεύεται και ως "Ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.)". Μετά απ' αυτό, καθώς και την εμμονή του ότι το ελληνικό αλφάβητο έχει φοινικική καταγωγή, που όπως αποδείχτηκε είναι εντελώς ανυπόστατο, επιτρέψτε μου να αμφισβητώ τις τοποθετήσεις και τις ερμηνείες που κατά καιρούς προβάλλει. Καθώς και τα πιθανά κίνητρά του για τέτοιες άστοχες ενέργειες, που μόνον εντάσεις, διαστρέβλωση της γλώσσας και δικαστικές διαμάχες προξένησαν.
    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνω...
      σε άλλους καιρούς πάντως θα ήταν ενα θέμα να κανουμε κουβέντα ...
      Σήμερα δυστυχώς , όπως ανέφερε κι ο προηγούμενος σχολιαστής,
      θα ασχοληθούμε με το δάσος...ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ !!!

      Πάντως το δάσος απο δεντράκια αποτελείται..!!!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως με την ως άνω κυρία.
    Όσον αφορά τον κ. Μπαμπινώτη... έ, τι
    να κάνουμε, αυτά είναι τα τερτίπια των
    ερωτοτρόπων και μνηστήρων της εξουσίας
    (καρέκλας). Κρατάνε "ζεστό" το ενδιαφέρον
    του κοινού για το άτομό τους (αμύνεσθε
    περί Πάρτης)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.