11 Ιουλ 2012

Οσο Λιγότερο Κάθεσαι, Τόσο Περισσότερο Ζεις


Ελάττωση του χρόνου που περνάμε καθιστοί, μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή επιθεώρηση BMJ Open.   Αν περιορίσουμε την ώρα που περνάμε καθήμενοι στις τρεις ώρες ημερησίως, τότε μπορούμε να προσθέσουμε δυο ολόκληρα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μας.

Παρομοίως, αν ελαττώσουμε τον...
χρόνο που παρακολουθούμε τηλεόραση ημερησίως, κατά δυο ώρες, μπορούμε να κερδίσουμε 1,4 χρόνια ζωής.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open και βασίστηκε σε πέντε διαφορετικές μελέτες πληθυσμού, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο «δείγμα» ατόμων, 167000 συνολικά.

Ωστόσο η έρευνα δεν εστίασε στις διαφορετικές συνήθειες των ατόμων και τις προσωπικές τους ιδιαιτερότητες, οπότε υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα ώστε να επιτρέπουν τον υπολογισμό των επιπτώσεων σε προσωπικό επίπεδο. «Πρόκειται για μια μελέτη πληθυσμών και δεν σου λέει τι επίπτωση θα έχει για σένα προσωπικά, το να σηκωθείς από τον καναπέ.
Είναι εύλογο ότι οι αν οι μελλοντικές γενιές κινούνται λίγο περισσότερο, μπορεί να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο. Ωστόσο, πολλοί λίγοι από εμάς περνούν καθιστοί λιγότερο από 3 ώρες καθημερινά και έτσι αυτό μοιάζει πολύ αισιόδοξος στόχος» λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Σπιγκελχάρτερ, ειδικός στην ανάλυση ρίσκου.

Παρόλα αυτά πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα προβλήματα υγείας με την καθιστική ζωή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ακόμη και οι ώρες που παρακολουθούμε τηλεόραση σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αλλά το να βρει κανείς ότι δυο πράγματα συνδέονται δεν είναι το ίδιο όπως το να αποδείξεις ότι το ένα προκαλεί το άλλο, σημειώνει το BBC.
Πάντως, παρότι και οι ίδιοι οι ερευνητές αποδέχονται ότι τα συμπεράσματά τους έχουν κυρίως θεωρητική αξία, το γεγονός ότι το 50% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, περνούσαν τις μισές ημέρες τους καθήμενοι, τα εν λόγω συμπεράσματα, μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική προειδοποίηση για την υγεία μας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.