Αίσθηση προακλεί η διαδικτυακή πρωτοβουλία- κάλεσμα προς την Google να "παύσει" τα ιστολόγια της Χρυσής Αυγής. Η οργάνωση διατηρούσε ιστολόγια σε διάφορους παρόχους, όπως η Wordpress και ο Blogger της Google. Ύστερα από αντιδράσεις και επισημάνσεις των ιστολογίων (blog) της Χ.Α. η Wordpress τα διέγραψε αφού παραβίαζαν την πολιτική περιεχομένου που διατηρεί. Τα blog στην Google, όμως, είχαν μέχρι σήμερα παραμείνει ενεργά. To ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί ή εάν πρέπει να λογοκριθεί το ίντερνετ, ακόμη και σε περιπτώσεις όπως αυτής της Χρυσής Αυγής. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας change.org ο χρήστης με το όνομα Act Against Racism προώθησε μια έκκληση προς την Google ώστε να διαγράψει τα ιστολόγια της Χρυσής Αυγής και να τα απαγορεύσει. Μάλιστα, η έκκληση έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πεντακόσιες υπογραφές.
Η πολιτική περιεχομένου της Google Blogger αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται ιστολόγια με προσβλητικό περιεχόμενο, που κάνουν έκκληση στην βία, που τάσσονται εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας ή μιας θρησκείας ή που προωθούν το μίσος.
Όμως, ...
η πολιτική περιεχομένου της Google δεν επιβάλλεται παρά μόνο ζητά την τήρησή της, κάτι που επαφίεται στην ηθική του χρήστη. Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος αναγνωρίσει παραβίαση της πολιτικής περιεχομένου μπορεί να επισημάνει το συγκεκριμένο ιστολόγιο ή να εκφράσει σε μια ειδική φόρμα επικοινωνίας προς την Google την αντίδρασή του και η εταιρία θα το ελέγξει και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα εφόσον αναγνωρίσει παραβίαση της πολιτικής της.
Μπορεί να λογοκριθεί το ίντερνετ;
Παρόλο που οι θέσεις της Χρυσής Αυγής κάνουν διαχωρισμό κοινωνικών ομάδων και μέσω των ιστολογίων τους έχουν απειλήσει δημοσιογράφους (οπότε η πολιτική περιεχομένου της Google έχει παραβιαστεί) τίθεται ένα μεγάλο, ηθικό κυρίως, ζήτημα: μπορεί να λογοκριθεί το internet;
Οι απόψεις διίστανται ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν να δουν την Χρυσή Αυγή να εξαφανίζεται.
Από την μια πλευρά, η Χρυσή Αυγή με τις ακραίες της θέσεις θα γίνει πάλι το πρώτο θέμα, όταν επιχειρηθεί ο αποκλεισμός της από τον ηλεκτρονικό τύπο. Αυτό για πολλούς είναι αρνητική εξέλιξη, αφού θεωρούν λάθος το να ασχολείται κανείς με το φαινόμενο της ακροδεξιάς, καθώς έτσι το διογκώνει.
Επίσης, ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει την δημοκρατική συμπεριφορά σε εκείνους που πιστεύουν στην δημοκρατία. Το πρόβλημα του ρατσισμού και του φασισμού λύνεται με δημοκρατικές μεθόδους και όχι με αμφίδρομες προσπάθειες αποκλεισμού.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το δεδομένο της καταψήφισης του ACTA (του νόμου για το internet), ο οποίος θα έφερνε την λογοκρισία στο διαδίκτυο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο νόμος καταψηφίστηκε σε όλες τις χώρες που προσπάθησε να εφαρμοστεί, πως τώρα ζητείται η μονομερής λογοκρισία;
Κάτι τέτοιο μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τον ACTA.
“Δεν συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα παλέψω για να το πείς”
Εκκλήσεις, πάντως, για τον περιορισμό της Χρυσής Αυγής έχουν κάνει και άλλες οργανώσεις, όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι δηλώνουν την ανησυχία τους για την βίαιη δράση της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στο tvxs.gr εκπρόσωπος της οργάνωσης υπογράμμισε το σλόγκαν των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που είναι εμπνευσμένο από τον Βολταίρο: “Δεν συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα παλέψω για να το πείς”.
Για τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάθε εφημερίδα πρέπει να υπάρχει, εφόσον λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου. Καμία απαγόρευση δεν είναι λύση για εκείνους. “Παρόλα αυτά η βίαιη στάση της Χρυσής Αυγής και τα καλέσματα βίας εναντίον κάθε τι μη ελληνικού δεν κινείται στο πλαίσιο του νόμου”, δηλώνουν. Η “προσωπική” διαφωνία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με την Χρυσή Αυγή έχει να κάνει με τις απειλές κατά δημοσιογράφων, όπως της κας. Ξένιας Κουναλάκη, της δημοσιογράφου της Καθημερινής που δέχθηκε απειλές από blog του ακροδεξιού κόμματος.
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι απαγορεύσεις δεν είναι και το τέλος του προβλήματος, σύμφωνα με την Αν. Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κα. Βασιλική Γεωργιάδου. “Δεν είναι σαφές και αν είναι και θεσμικά σωστό να κλείσει κανείς ένα blog λόγω περιεχομένου”. Πριν τις απαγορεύσεις για την κα. Γεωργιάδη υπάρχουν και άλλες λύσεις. Όσον αφορά την βίαιη δράση της Χρυσής Αυγής, πριν από οποιονδήποτε άλλο οφείλει να πάρει θέση και να δράσει το κράτος και η Αστυνομία.
Όσον αφορά τα blog της Χρυσής Αυγής, η κα. Γεωργιάδη θεωρεί ότι είναι χρήσιμα καθώς μπορούμε να πληροφορηθούμε για τις θέσεις της, τις δράσεις της, αλλά και για το τι σχεδιάζει να κάνει, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. “Με αυτό τον τρόπο δεν μένουν στο περιθώριο και δεν λειτουργούν υπογείως”, σύμφωνα με την ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.