19 Ιουν 2012

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΕΝ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΠΟΤΑ!


Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ "ΦΤΥΝΕΙ" ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΤΑ "ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ" ΠΑΣΟΚ -ΝΔ
ΠΙΟ "ΕΥΚΟΛΗ" Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ!
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης Γκ. Στράιτεραλλά και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε «φτύνουν» κατάμουτρα τα δυο «συνεταιράκια» της καταστροφής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , μαζί και τη ΔΗΜΑΡ , δηλώνοντας ευθέως, μια μέρα μετά τις ελληνικές εκλογές, ότι η ουσία των ελληνικών μνημονιακών προγραμμάτων είναι μη διαπραγματεύσιμη.
Μια μέρα μετά την πύρρειο εκλογική νίκη των εμφανών και αφανών μνημονιακών δυνάμεων, υποδηλώνεται ότι η περίφημος «επαναδιαπραγμάτευση» τείνει να μεταβληθεί σε ένα προεκλογικό μύθευμα και να εξαντληθεί σε δευτερεύοντα και ανούσια θέματα του μνημονίου.
Στην πράξη μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί ότι η ακύρωση του μνημονίου είναι πολύ πιο «εύκολη» από κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης του, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς ατελέσφορη, αφού δεν υπάρχει «καλό» και κακό μνημόνιο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κωμική στην ...διαπραγματευτική της ύλη!

Στη συνέχεια, παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εμμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στην Ελλάδα το Βερολίνο, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να διαμηνύει μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα μένει ως έχει.
«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε εκπτώσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέοργκ Στράιτερ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα παραμένει όπως συμφωνήθηκε». «Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να πειστεί η τρόικα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί «καλή είδηση για την Ευρωζώνη και το ευρώ» το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο, όπως είπε, «εξέφρασε την ελπίδα για τον γρήγορο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι θεωρεί βέβαιο ότι «η Αθήνα θα τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματός της. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως οι δηλώσεις του Γκίντο Βεστερβέλε δεν είναι η συμφωνηθείσα κυβερνητική γραμμή. «Τα σχόλια του Βεστερβέλε δεν έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. «Και βέβαια θα χρειαστεί να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι», είπε άλλη κυβερνητική πηγή.
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως η ουσία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος παραμένει αδιαπραγμάτευτη μετά την πρωτιά μνημονιακού κόμματος στις εκλογές. Σημείωσε πάντως πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
«Είμαι ανακουφισμένος από την έκβαση των εκλογών αλλά η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό ραδιόφωνο, σχολιάζοντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Όπως τόνισε, «η ουσία των μεταρρυθμίσεων είναι αδιαπραγμάτευτη». «Όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, «θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη». Παρατήρησε, ωστόσο, πως «χάθηκε χρόνος» με τις εκλογές και πως «θα πρέπει να συζητήσουμε τι σημαίνει αυτό για τις μεταρρυθμίσεις». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα, καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις χαμένες εβδομάδες και δεν θέλουμε να υποφέρει ο κόσμος εξαιτίας αυτού του γεγονότος.»
Η Γερμανία αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επόμενες δόσεις του δανείου θα εξαρτηθούν από τη συνέπειά της ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να πιεστεί πάρα πολύ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Όπως είπε, «ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για μεταρρυθμίσεις δίνοντας τη νίκη στον Αντώνη Σαμαράκαι το Βερολίνο αναμένει ότι τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές θα συμπεριφερθούν με υπεύθυνο τρόπο». «Δεν μπορούμε να πνίξουμε την Ελλάδα», αναγνώρισε ο Στέφεν Κάμπετερ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «έχουμε μία σαφή συμφωνία, η οποία προς το παρόν ισχύει».
Στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη μελλοντική νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, για μια προσαρμογήτου ελληνικού προγράμματος βοήθειας, αναφέρθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Όπως ανέφερε, δεν έχει νόημα αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ούτε και να τίθενται όλα υπό αμφισβήτηση και να ξεκινά κάποιος από «τον Αδάμ και την Εύα». Γι' αυτό τον λόγο και θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, μόλις υπάρξει νέα ελληνική κυβέρνηση, η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να προβεί σε ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και να υποδείξει πού χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, εντατικοποίηση ή δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης.
Η ίδια σημειώνει πως παραβλέπεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοήθειας περιλαμβάνει και κίνητρα ανάπτυξης και απασχόλησης και παρατηρεί πως όλοι πιστεύουν ότι γίνεται μόνον εξοικονόμηση πόρων ενώ, αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα πρωτοβουλιών, που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης.
Η Μαρία Φέκτερ βρίσκει ακατανόητο το ότι, κάθε δύο μήνες, το πρόγραμμα τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάτι που αντιβαίνει και στο καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει πως ένα πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί, είτε εφαρμόζεται είτε το ΔΝΤ αποσύρεται από αυτό. Κατά την αναπροσαρμογή του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα, στο δεύτερο πρόγραμμα έγιναν εξαιρέσεις και αυτό διήρκεσε εννέα μήνες, όμως συνιστά ψευδαίσθηση, όπως η ίδια τονίζει, το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί μεθαύριο να ανατρέψει τα πάντα και να αποφασιστεί κάτι άλλο.
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να αναμένεται η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα και, μέχρι τέλος της εβδομάδας, να διαπιστωθεί αν θα είναι βιώσιμος. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, οπότε το Eurogrοup θα έχει και πάλι έναν συνομιλητή για τις περαιτέρω ενέργειες και την υλοποίηση του προγράμματος, τα μέτρα βοήθειας και την τεχνική υποστήριξη.
Στο τέλος της συνέντευξής της στο ΑΡΑ, η Μαρία Φέκτερ διαβεβαίωσε πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συζητήθηκε ποτέ από τους υπουργούς των χωρών της ζώνης του κοινού νομίσματος.

ΝΟΒΟΤΝΙ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ
Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας το ταχύτερο δυνατόν, δηλώνει ο Έβαλντ Νοβότνι.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kurier", ο κ. Νοβοτνι -μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- εξέφρασε την ελπίδα του πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ένας «ικανός εταίρος για διαπραγματεύσεις γιατί «υπάρχουν νέες χρηματοδοτικές απαιτήσεις».
«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤγια να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.