19 Μαΐ 2012

Ξεπουλάνε κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου ...!!!



Μία απόφαση σκάνδαλο  η οποία αφορά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στα πλαίσια των επιταγών των ξένων δανειστών.
Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαϊου και ενώ η χώρα βρίσκεται επίσημα σε προεκλογικά περίοδο, η κυβέρνηση αποφασίζει να μεταβιβάσει στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», το σύνολο σχεδόν των ασημικών του δημοσίου. 
Η απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ τις 26ης Απριλίου 2012 (τεύχος Β΄ υπ. Αριθμ. 1363) και φέρει τις υπογραφές πέντε υπουργών....
Φίλιππος Σαχινίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Κουτρουμάνης και Παύλος Γερουλάνος συναινούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κατ’ επιταγή των ξένων δανειστών.
Συγκεκριμένα, στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) μεταβιβάζονται οι εξής φορείς του δημοσίου:
«Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε» το 51%
«Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» το 51%
«Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε.» το 65%
«Εταιρία Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Πρωτευούσης Α.Ε» το 34%
«Εταιρία Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης Α.Ε.» το 34%
«Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε.» το 13,697%
«Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Ε.» το 81%
«Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» το 25%
«Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» το 17%
«Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε.» το 34%
«Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» το 92%
«Ελληνικό Α.Ε.» το 100%
«Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμος Εταιρία Λάρκο Α.Ε.» το 55%

Κερδοφόρες εταιρείες
Το σκανδαλώδες της όλης ιστορίας δεν έγκειται στο αυτό καθαυτό ξεπούλημα των οργανισμών, αλλά περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς που οδηγούνται προς πώληση κάθε άλλο παρά ζημιογόνοι είναι.
Για παράδειγμα ο ΟΛΠ διαθέτει κέρδη προ φόρων εισοδήματος 11.233.595 ευρώ, ενώ ο ΟΛΘ 10.618,659 €. Αντίστοιχα η ΔΕΠΑ παρουσίασε για το 2010 καθαρά κέρδη 90.800.000 ευρώ και η ΕΥΔΑΠ κέρδη προ φόρων εισοδήματος 24.311.000 ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν κόλαφο για τις ακολουθούμενες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες λειτούργησαν ωσάν να πρόκειται για υπηρεσιακές κυβερνήσεις διορισμένες από τους ξένους δανειστές. 
Η επίσημη δικαιολογία περί ελλειμματικών φορέων του δημοσίου φαντάζει αστεία και αντιφατική συνάμα. Το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε, και γιγάντωσε τα όποια ελλείμματα στους κρατικούς φορείς, μέσω της κακοδιαχείρισης των κομματικών τους εγκάθετων, τώρα μιλούν εκ των υστέρων για πώληση. Ωσάν να μην έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης.
Επιπλέον, η πώληση «ασημικών» του δημοσίου τη δεδομένη χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τη χώρα. 
Η διεθνής συγκυρία και το οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για αποκρατικοποιήσεις. 
Η χρηματιστηριακή τους αξία βρίσκεται στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να πουληθούν στους επίδοξους επενδυτές για ένα κομμάτι ψωμί. 
Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα ήταν πολλαπλάσια, εάν τα ίδια «φιλέτα» έβγαιναν στο σφυρί σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, που το κλίμα θα ήταν πιο ευνοϊκό. 
Το χειρότερο όμως, όλων είναι ότι η χώρα μας στερείται σημαντικών εργαλείων ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, σε μια μελλοντική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν σοβαροί και έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, πολύ δύσκολα κάποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στη χώρα αυτήν την περίοδο. Και όταν λένε «σοβαροί» εννοούν, με αξιόπιστο, μελετημένο και μακρόπνοο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.