18 Απρ 2012

Το τέλος της φαλάκρας και των γκρίζων μαλλιών;


Το τέλος της φαλάκρας και των γκρίζων μαλλιών;
Μελλοντικά ίσως ο κάθε άνδρας με πρόβλημα αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής αποκτήσει ξανά πλούσια κόμη χάρη στα ίδια τα βλαστικά κύτταρά του


Ελπίδα για θεραπεία της φαλάκρας δίνουν ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι επέτυχαν να κάνουν «καραφλά» ποντίκια να εμφανίσουν τρίχες μέσω της εμφύτευσης θυλάκων που είχαν δημιουργηθεί από βλαστικά κύτταρα.
 Μάλιστα η νέα προσέγγιση υπόσχεται και το τέλος των γκρίζων μαλλιών αφού οι επιστήμονες από την Ιαπωνία βρήκαν τη «συνταγή» ώστε να παράγουν τρίχες με χρώμα και όχι ..
λευκές.
Με ενήλικα βλαστικά κύτταρα
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάσι Τσούτζι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο χρησιμοποίησε ενήλικα βλαστικά κύτταρα του δέρματος για την παραγωγή των τριχών, όπως αναφέρει σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Συγκεκριμένα οι ερευνητές έλαβαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων του δέρματος ο συνδυασμός των οποίων περιείχε όλες τις οδηγίες για τη δημιουργία των θυλάκων και καλλιέργησε τα κύτταρα στο εργαστήριο έως ότου σχηματίστηκαν ανώριμοι θύλακες.
Στη συνέχεια οι ανώριμοι θύλακες εμφυτεύθηκαν στο δέρμα άτριχων ποντικών. Μέσα σε δύο ως τρεις εβδομάδες τα… γυμνά πειραματόζωα απέκτησαν τρίχες οι οποίες μάλιστα συνέχισαν να αντικαθίστανται από νέες τρίχες όταν τελείωνε ο κύκλος ζωής τους. Η τεχνική εφαρμόστηκε επιτυχώς και για την παραγωγή τριχών στα μουστάκια των ζώων.
Ο άτριχος ποντικός απέκτησε... λοφίο χάρη στη βλαστοκυτταρική θεραπεία των ιαπώνων επιστημόνων
Θεραπεία από τα κύτταρα του ασθενούς
Το πείραμα επαναλήφθηκε μάλιστα με χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων τα οποία συνελέγησαν από το δέρμα του κρανίου ενός άνδρα που έχανε τα μαλλιά του. Και πάλι, όπως προέκυψε, τα ζώα απέκτησαν τρίχες.
Με βάση αυτά τα ευρήματα αναμένεται μελλοντικά να λαμβάνονται βλαστικά κύτταρα από το δέρμα του κρανίου ενός άνδρα και αφού μετατραπούν στο εργαστήριο σε θύλακες να επαναμεταμοσχεύονται στο σημείο του κεφαλιού του που εμφανίζει αραίωση.
H ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης στο πλαίσιο δεύτερου πειράματος ότι προσθέτοντας στο βλαστοκυτταρικό «μίγμα» έναν επιπλέον συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων, είναι δυνατή η παραγωγή τριχών με χρώμα και όχι λευκών. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποια ημέρα οι άνδρες που θα υποβάλλονται στην πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της φαλάκρας θα μπορούν να αποκτούν όχι μόνο πλούσια μαλλιά αλλά και μαλλιά με το… χρώμα της νιότης τους το οποίο θα διαρκεί για πάντα.
Το τέλος των γκρίζων μαλλιών
Μάλιστα οι ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι δυνατόν μελλοντικά να αναπτυχθούν θεραπείες αποκλειστικώς για άνδρες που θέλουν να απαλλαγούν από τα γκρίζα μαλλιά τους αλλά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης. Όπως αναφέρουν«αναμένουμε ότι οι τεχνολογίες που αναπτύξαμε θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χρώματος στα γκρίζα μαλλιά. Πιστεύουμε ότι το φυσικό χρώμα των μαλλιών θα αναπαράγεται με βάση την τεχνική μας».
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Ντέιβιντ Φέντον, δερματολόγος εξειδικευμένος στην απώλεια μαλλιών από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο, ανέφερε ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για τους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν ξανά πλούσια κόμη αλλά και για άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα στο κρανίο ή ουλές λόγω ατυχημάτων.
Ωστόσο ο ειδικός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως το πόσο φυσικά θα φαίνονται τα μαλλιά που θα αναπτυχθούν με βάση τη νέα τεχνική, εάν η θεραπεία θα έχει μακροπρόθεσμη δράση καθώς και αν είναι ασφαλής. Παράλληλα σύμφωνα με τον δρα Φέντον σημαντικό ζήτημα είναι και το κόστος αφού εκτιμάται ότι η βλαστοκυτταρική προσέγγιση θα κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Σε αυτό το κοντινό πλάνο φαίνονται οι τρίχες που φύτρωσαν στο δέρμα του ποντικού μετά την εφαρμογή της πρωτοποριακής θεραπείας ενηλίκων βλαστικών κυττάρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.