19 Μαρ 2012

Η αμαρτωλή Ελλάδα και η… ενάρετη Ολλανδία !!!


greece-debt222Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ολλανδία «κούνησε το δάχτυλο» στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Ε.Ε.
 Κι όμως έφτασε η ώρα που οι ίδιοι οι Ολλανδοί αμφισβητούν την σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν οι «σύμμαχοι» Γερμανοί, καθώς τα δημοσιονομικά τους κινδυνεύουν με εκτροχιασμό!
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ευρώπη,  με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι παρά την επιτυχία του PSI, αυτό δεν αρκεί για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να έρθει στη χώρα η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που εναντιώνονται στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στις χώρες της ευρωζώνης, με τις φωνές της αμφισβήτησης να φτάνουν ακόμη και στην Ολλανδία, χώρα η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη σύμμαχο της Γερμανίας στην εφαρμογή της αδιέξοδης αυτής πολιτικής, ωστόσο φαίνεται πως φέτος θα βγει εκτός στόχου για το έλλειμμα, γεγονός που αναιρεί τα όσα υποστήριζε όλο αυτό το διάστημα και την αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στους ευρωπαίους εταίρους!
Ο φόβος ότι Πορτογαλία και Ισπανία θα υιοθετήσουν το...
παράδειγμα της Ελλάδας κουρεύοντας το χρέος τους, προκαλεί χαρά στους κερδοσκόπους και τρόμο στους Ευρωπαίους. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι η γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική λιτότητας όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά το διόγκωσε με τις συνέπειες πλέον να είναι απρόβλεπτες.
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης, ενώ το ίδιο εκτιμούν και για τις Πορτογαλία και Ιρλανδία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ Bini Smaghi, ο οποίος υποστήριξε πως Πορτογαλία και Ιρλανδία θα χρειαστούν και νέα διάσωση, καθώς δεν θα είναι σε θέση να βγουν στις αγορές εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Μπορεί οι χώρες του Νότου να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις επιταγές της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής,  ωστόσο παρά τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που οδηγούν σε κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου τα νούμερα «δεν βγαίνουν».
Δεν φτάνει το PSI!
Αναλυτές, οίκοι, οικονομολόγοι συνηγορούν στο ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ναι μεν προσφέρει μια σημαντική ανάσα στην Ελλάδα, ωστόσο από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον Markus Baeumer, υψηλόβαθμο στέλεχος της Commerzbank AG, η ελάφρυνση από το PSI δεν είναι επαρκής ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας καθώς οι πιστωτές του επίσημου τομέα κατέχουν πλέον περισσότερο από το 50% του χρέους της χώρας.
Απλώς η Ελλάδα κερδίζει γύρω στα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις Πορτογαλία και Ιρλανδία, σημειώνοντας πως έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να χρειαστούν ένα παρόμοιο πρόγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα προειδοποίησε για παγκόσμια ύφεση, στην περίπτωση που η κρίση φτάσει στην Ιταλία.
Από την πλευρά της η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμά ότι το PSI δεν θα είναι «happy end». Ο οίκος αναγνωρίζει τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα, ωστόσο εξηγεί πως επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους χαρακτηρίζονται αυτές που βελτιώνουν τη φερεγγυότητα της χώρας. Άλλη ένδειξη επιτυχίας είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η BofA Merrill Lynch εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις  για το εάν θα υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ενώ δεν θεωρεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των αναλυτών.
Άλλωστε και η ίδια η τρόικα ναι μεν προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030,ωστόσο σημειώνει στην έκθεσή της ότι η διαδρομή του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και το πρόγραμμα είναι "επιρρεπές σε ατυχήματα".
Με τη σειρά της η Royal Bank of Scotland, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης για το διάστημα 2012-202, ύψους 110 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα επίπεδα του χρέους, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, θα εξακολουθήσει να κινείται στο 160% του ΑΕΠ, καθώς μετά την ολοκλήρωση του PSI δεν ελληνικό χρέος δεν έχει σημειώσει σημαντική μείωση.
Όπως άλλωστε υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το PSI, αποδείχθηκε σωτήριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κι όχι για την Ελλάδα!
Τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS), είναι άκρως αποκαλυπτικά, και αναφέρουν ότι κατά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 68 δισ. δολάρια και σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχαναν 51 δισ.
Στο διάστημα των 15 μηνών που μεσολάβησε μέχρι τη δεύτερη διάσωση,  η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, στα $31 δισ., με τις ζημιές για τις τράπεζες από το PSI να περιορίζεται κατά 45%.
Δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην Ολλανδία!
Η Ολλανδία είναι μια χώρα που έχει… κουνήσει πολλές φορές το δάχτυλο στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς είναι μία από τις πιο ισχυρές συμμάχους της Γερμανίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει σθεναρά την οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο η αδιέξοδη αυτή πολιτική χτυπά και την πόρτα της πάλαι ποτέ κραταιής οικονομίας και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Η χώρα απειλείται με σοβαρή κυβερνητική κρίση, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2013, έτος κατά το οποίο η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3%.
Και βέβαια αυτή η απόκλιση στο στόχο οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ολλανδική κυβέρνηση και τα οποία την έχουν οδηγήσει σε ύφεση. Φέτος το ΑΕΠ συρρικνώνεται 0,75%.
Ήδη η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας 18 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-15.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να μπορέσει να διατηρήσει την περίφημη κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και να μην μπει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 5-10 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στην υγεία και στις φοροαπαλλαγές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Βίλντερς, ο οποίος δεν είναι υπέρ των μειώσεων στις δαπάνες ή στις αυξήσεις των φόρων, θεωρεί ότι η πιθανότητα να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι γύρω στο 50%, ενώ Ολλανδός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ απρόβλεπτη».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η ολλανδική κεντρική τράπεζα, με φόντο την άνοδο των spreads, προειδοποιώντας πως αν η Ολλανδία δεν επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές αγορές να το επιβάλλουν, ζητώντας υψηλότερο επιτόκιο, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει εύστοχα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το σοκ για την δεξιά κυβέρνηση είναι ισχυρό, καθώς μαζί με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας, υπήρξε η πιο αδιάλλακτη απέναντι στην Ελλάδα και σε όσες χώρες δεν ήταν συνεπείς με τα δημοσιονομικά τους.
«Αυτή τη φορά θα πρέπει να εφαρμόσει η ίδια να εφαρμόσει τις συμβουλές της και μπορεί, αν το κάνει, να παρασυρθεί και η ίδια από την κρίση χρέους», προσθέτει με νόημα η εφημερίδα.
«Τρίζει» ο γερμανικός άξονος
Τεράστιο πλήγμα για την Γερμανία αποτελεί η αμφισβήτηση της οικονομικής της πολιτικής από την Ολλανδία, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο πιστούς της συμμάχους.
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίζονται αρκετοί Ολλανδοί πολιτικοί , ενώ σημαντικές προσωπικότητες του Εργατικού κόμματος, απειλούν να καταψηφίσουν το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, στην περίπτωση που η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνήσει σε στόχο το πολύ 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.
Χωρίς τις ψήφους του Εργατικού κόμματος, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Mark Rutte δεν θα καταφέρει να «περάσει»  το Δημοσιονομικό Σύμφωνο από το ολλανδικό κοινοβούλιο.
Μάλιστα ο Χέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στο ευρώ(!). Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που οι Ολλανδοί χλεύαζαν τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση για την Ελλάδα!
Και βέβαια Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τον ακροδεξιό ηγέτη, καθώς αν αποσύρει την στήριξή του, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει.
Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ήττας που θα υποστεί η Γερμανία στην περίπτωση που το ολλανδικό κοινοβούλιο μπλοκάρει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας! Αν μάλιστα καταρρεύσει η κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε θα πρόκειται για την πρώτη φορά που μια χώρα αμφισβητεί με τόσο ευθύ τρόπο την πολιτική λιτότητας στην οποία έχει ποντάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα βέβαια υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας.
Οι προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν με επιτιμητικό τρόπο στη χώρα μας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν κάνει όσα πρέπει για να βγει από την κρίση και να μην οδηγήσει το ευρώ στη διάλυση.
Στο παρελθόν έχει ζητήσει την αυξημένη εποπτεία της χώρας μας από την Ε.Ε , ενώ έχει υπογραμμίσει και την ανάγκη μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα ώστε να εποπτεύεται η αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα λαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου δανειακού πακέτου στήριξης αλλά και η αποτελεσματική είσπραξη φόρων. Παράλληλα έχει υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να αφήσουν την Ελλάδα να  υποστεί ένα πιστωτικό γεγονός, μια άτακτη χρεοκοπία, αν δεν επιτευχθεί γρήγορα σε εθελοντική βάση συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των ιδιωτών πιστωτών της, όπως δήλωνε τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.