24 Μαρ 2012

Αφιερωμένο σε όσους είναι ήδη πεθαμένοι (μέχρι το μεδούλι τους) αλλά δεν το γνωρίζουν....

 


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους σήκωσαν κάγκελα γύρω τους για να φυλάξουν τη ζωούλα τους όπως ο γερο-σκρουτζ φύλαγε τα νομίσματα πνιγμένος στο τρόμο μήπως κάποιος του τα βουτήξει.
 Τα κοίταζε κάθε πρωί, τα γυάλιζε, κοιμόταν επάνω τους. Τα χάιδευε... 
 
Αφιερωμένο γενικότερα σε όσους είναι ήδη πεθαμένοι (μέχρι το μεδούλι τους) αλλά δεν... το γνωρίζουν.

Νομίζουν πως ζουν και πως αυτό που κατασκευάσαν είναι το  φυλάκιο για να παρακολουθούν ασφαλείς τους
φυλακισμένους.

 Το γελοίο είναι πως κι εμείς οι "απέναντι" όταν κοιτάμε προς το μέρος τους, βλέπουμε ακριβώς το ίδιο. Πως είναι κλεισμένοι πίσω από κάγκελα.

ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ.

Το Πανοπτικό είναι ένας τύπος κτιρίου-φυλακής που σχεδιάστηκε από τον Άγγλο φιλόσοφο και κοινωνιολόγο Τζέρεμι Μπένθαμ το 1785. Η ιδέα του σχεδιασμού επιτρέπει την συνεχή επίβλεψη (-opticon) όλων ( pan-) των κρατουμένων.

Η αρχή του διαχωρισμού του χώρου σε ατομικά κελιά εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη φυλακή του Ghent το 1775.
 Η πρώτη, ωστόσο, ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική έκφραση των πειθαρχικών μεθόδων και τακτικών είναι το Πανοπτικό του Τζέρεμι Μπενταμ, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό το 1791.
 Το Πανοπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί «[…] χωρίς εξαίρεση, σε όλες τις εγκαταστάσεις στις οποίες ένας αριθμός ανθρώπων θα τεθεί υπό επιτήρηση σε έναν χώρο όχι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί από κτήρια.
 Όσο διαφορετικός ή αντίθετος και να είναι ο σκοπός: είτε για να τιμωρηθούν οι αδιόρθωτοι, να φυλαχθούν οι άφρονες, να αναμορφωθούν οι φαύλοι, να επιβεβαιωθούν οι ύποπτοι, να εργαστούν οι άεργοι, να διατηρηθούν οι αβοήθητοι, να περιθαλπούν οι άρρωστοι, είτε για να διδαχθούν οι πρόθυμοι σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, ή να εκπαιδευτεί η ανερχομένη γενιά στο δρόμο της εκπαίδευσης:
 με μια λέξη, είτε να εφαρμοστεί στους αιώνιους φυλακισμένους στο δωμάτιο του θανάτου είτε στους προφυλακισμένους που περιμένουν τη δίκη είτε σε αναμορφωτήρια είτε σε κάτεργα είτε σε βιοτεχνίες είτε σε τρελοκομεία, είτε σε νοσοκομεία είτε σε σχολεία»
Βικιπαιδεια 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : 


Στους σύγχρονους δούλους των πολυεθνικών και λοιπών εγκαταστάσεων μαζικής κιμαδοποίησης, το πανοπτικόν λέγεται και open space.
 
Στην Ελλάδα των εθνικών εορτών λέγεται επίσης και εξέδρα των επισήμων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.