4 Φεβ 2012

Όλες οι παραγραφές έτσι αρχίζουν...!!!


Η αγκαλιά φέρνει εξελίξεις

thumb
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από μια εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλεί η σύμπραξη Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ανακοινώθηκε προχτές το απόγευμα.
Η θριαμβευτική αναγγελία τους προκάλεσε κάθε είδους αντανακλαστικά εντός του ΠΑΣΟΚ, όπου μεγάλη ομάδα των βουλευτών και στελεχών που έβλεπαν το κόμμα να καταρρέει ανέπνευσαν με ανακούφιση, ενώ πολλοί άλλοι το έκριναν ως απόπειρα εφόδου των «θερινών ανακτόρων» από μεγαλοστελέχη που επιχειρούν να διατηρήσουν τα οφίτσια τους.
Η εικόνα πλήρους διάλυσης και κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι λειτούργησε σαν ξυπνητήρι σε στελέχη του κόμματος και απ’ ό,τι φαίνεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να μην αποδυθεί σ’ έναν εξοντωτικό αγώνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε ένα βήμα πίσω, εγγράφοντας αρχηγικές υποθήκες στο άμεσο μέλλον, δίνοντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, μια ευκαιρία που τόσο ευλαβικά και υπομονετικά περίμενε τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο Βενιζέλος εμφανίζεται μετά την κίνηση αυτή το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού η κίνηση Λοβέρδου μοιάζει να συσπειρώνει και παπανδρεϊκά στελέχη, τα οποία βλέπουν ότι ένας εσωκομματικός κατακερματισμός κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες μόνο στην πολιτική καταβύθιση μπορεί να συμβάλει.
 Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μοιάζει τους τελευταίους μήνες να έχει στήσει γέφυρες με στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου και να επιζητεί ένα «μνημόνιο» εσωκομματικής ηρεμίας προκειμένου το κόμμα να πιάσει ξανά την επαφή του.
 Το παρασκήνιο βοά ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος πιέστηκε αφόρητα να κάνει πίσω στις ηγετικές του φιλοδοξίες, δίνοντας την ευκαιρία στον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναδειχτεί ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, προς χάρη της ενότητας και ανασύνταξης του κόμματος.
 Πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο «αρραβώνα» μοιάζει να έπαιξαν ο Κώστας ..
Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ την τελευταία στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε εσχάτως προσεγγίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έσπευσε να… ευλογήσει τον αρραβώνα.
Έκπληξη προκάλεσε ο ρόλος «λαγού» του κάποτε ακραιφνούς παπανδρεϊκού Δημήτρη Κρεμαστινού, που λίγες ώρες πριν από την επίσημη επιβεβαίωση της σύμπλευσης Βενιζέλου - Λοβέρδου έσπευσε να ευχηθεί δημόσια.
Στο στρατόπεδο Βενιζέλου - Λοβέρδου έχουν ήδη πιάσει πόστα ο κινητικός Πάρης Κουκουλόπουλος και μια σειρά βουλευτών, αλλά και ο επιτελάρχης των μεταρρυθμιστών Ηλίας Μόσιαλος, σε αντίθεση με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μέσα από έναν χρησμό στο twitter  εκτιμά ότι η σύγκλιση μοιάζει με συνεταιρισμό συμφερόντων, παρά με τομή και ρήξη με το παρελθόν.
Βέβαια και οι δύο πρωταγωνιστές του αρραβώνα φρόντισαν να δηλώσουν ότι θα καταθέσουν τις επόμενες μέρες λεπτομερείς απόψεις για την πορεία του κόμματος, τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές τους απόψεις.
Στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο επικρατεί πλήρης αμηχανία. Όλοι περιμένουν πρώτα τον Γιώργο Παπανδρέου να δώσει τον τόνο. Μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο τέως πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υπεράσπιση της πρωθυπουργικής του διαδρομής και την προστασία του από τυχόν πολιτικό διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του, που επιχειρούν οι αντίπαλοί  του. Άλλωστε χτες αναμενόταν στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων και εκεί επιθυμεί μια σταθερή και ενιαία στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όσους ονειρεύονται διώξεις κατά του ίδιου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σ’  όλα αυτά εμπλέκεται και το θέμα του κλεισίματος του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, για το οποίο ο τέως πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει και στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Λουκά Παπαδήμο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οι τράπεζες να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με προνομιούχες, παρά μόνο με κοινές και με έλεγχο του κράτους στην ανασύνταξή τους. Ήδη ο Χάρης Καστανίδης είπε χτες δημόσια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία άλλη εκδοχή πλην των κοινών μετοχών. Ετσι λοιπόν υπάρχει ένα πλέγμα θεμάτων που απασχολεί τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να διευθετηθούν με τον υποψήφιο διάδοχό  του.
Από την Τρίτη το απόγευμα πάντως έχει σημάνει συναγερμός στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο και γενικά σ’ όλα τα ρεύματα εντός του κόμματος που τοποθετούνται αριστερά και απέναντι στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ.
Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι πολλά στελέχη έχουν απευθυνθεί στον Χρήστο Παπουτσή, συλλέγοντας ήδη υπογραφές, ζητώντας να τεθεί υποψήφιος προκειμένου να υπάρξει ένας πόλος απέναντι στον Βενιζέλο. Και όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι η πρώτη φορά που μοιάζει να το σκέπτεται σοβαρά. Όπως μάλιστα υπολογίζουν όσοι γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ, είναι ο μόνος ίσως από την παπανδρεϊκή πλευρά που μπορεί με άνεση να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου που απαιτούνται για την υποψηφιότητα ή μπορεί να τους δώσει κατεύθυνση. Γι’  αυτό και κάποιοι εκτιμούν ότι για να περάσει μια υποψηφιότητα, είτε της Λούκας Κατσέλη, που το επιθυμεί και κινείται προς τα εκεί, είτε του Χάρη Καστανίδη, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία κορυφής στην παπανδρεϊκή πτέρυγα στην οποία να μετέχει και ο Χρήστος Παπουτσής.
Στο ενδιάμεσο κινείται ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την ενότητα του κόμματος, ενώ οι γεννηματικοί, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, φαίνεται να έχουν ήδη κατευθυνθεί προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πάντως σε εκκρεμότητα βρίσκονται όλα εν όψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 3.30 σήμερα το μεσημέρι. Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός είναι να μιλήσει μόνο ο τέως πρωθυπουργός, να αναφερθεί στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό αν θα δινόταν ο λόγος στον Ευάγγελο Βενιζέλο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Πληροφορίες χτες το μεσημέρι έλεγαν ότι δεν θα δινόταν ο λόγος στους βουλευτές, παρότι πολλοί έχουν ζητήσει επανειλημμένως να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα με βασικό στόχο να θέσουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» ως προς τη διαπραγμάτευση, αλλά και να καταθέσουν την αγωνία τους για το μέλλον του κόμματος.
Η αρχική πρόταση ήταν να μην συρθεί η διαδικασία με αντιπαραθέσεις και αιχμές κριτικής για την πορεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα να δοθεί η αίσθηση μιας συντεταγμένης πορείας του Κινήματος. Μάλιστα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τόνιζαν ότι η ομιλία του θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ανησυχιών των βουλευτών και τις κόκκινες γραμμές του κόμματος, απέναντι σε μια ισοπεδωτική λογική της τρόικας, κυρίως όπως αυτή εκφράστηκε από τη συνέντευξη Τόμσεν στην «Καθημερινή».
Υπάρχει δε η πληροφορία ότι ο Παπανδρέου θα επιχειρήσει έμμεσα να έχει την έγκριση της Κ.Ο. για τα όσα θα θέσει στο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στη γραμμή ότι πρέπει να υπάρξει ένα φρένο στην περαιτέρω «φτωχοποίηση» του ελληνικού λαού και εξαθλίωση των αδυνάτων.

Σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών
Από την πλευρά Βενιζέλου επισημαίνουν ότι η συμφωνία με τον Λοβέρδο είχε κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν ανακοινώθηκε λόγω της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα δηλώνουν ότι επιδιώκουν να υπάρξει συντεταγμένη παρουσία του «χώρου» τους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες. Πολιτικοί φίλοι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επέμεναν ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχτούν όλοι οι βουλευτές με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
Πληροφορίες επιμένουν ότι αναμενόταν αργά χτες το βράδυ ή σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, ακόμα και συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου και του διδύμου Βενιζέλου - Λοβέρδου, προκειμένου να υπάρξει μια προετοιμασία της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι δυο τους θα ήθελαν να διακρίνουν αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάτω και από την πίεση της δημοσκοπικής κατάρρευσης σκοπεύει να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα, προκειμένου να ικανοποιήσει την αγωνία ομάδας βουλευτών και στελεχών, αλλά και να δώσει χρόνο στη νέα ηγετική ομάδα προκειμένου να ανασυνταχθεί.
Κανείς μέχρι στιγμή δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του τέως πρωθυπουργού, παρότι συνεργάτες του έλεγαν χτες ότι δεν μπορεί να ευτελίσει ο ίδιος τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, όπως είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα με εκλογές ηγεσίας στις 18 Μαρτίου. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πόνταραν στον αιφνιδιασμό από πλευράς Παπανδρέου, είτε μέσα από την όποια επιτάχυνση των διαδικασιών με αλλαγή της απόφασης μέσω νέας συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες είτε με την επαναφορά ενός σεναρίου διαρχίας. Δηλαδή την εκλογή από την Κ.Ο. προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άμεσα  και εκλογή του από τη βάση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ή κάποια άλλη παραλλαγή του.
Η αρχική πρότασή  του προέβλεπε εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές, στη λογική ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μια ομαλή διαδικασία εκλογής τώρα. Αλλά κάποιοι δεν αποκλείουν και την επαναφορά ενός τέτοιου σεναρίου. Πάντως πολιτικοί φίλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του Κώστα Σκανδαλίδη, που πρώτος δημοσιοποίησε την άποψη εκλογής εδώ και τώρα νέου προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, επιμένουν ότι μετά τον «αρραβώνα» δεν επρόκειτο να τεθεί τέτοια πρόταση στο τραπέζι.
Προφανώς  επειδή  θεωρούν  ότι «άτυπα» θεωρείται επικεφαλής πια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως το απόλυτο φαβορί του κόμματος. Τις τελευταίες ώρες άρχισε να διακινείται και το σενάριο της παράκαμψης του Καταστατικού, που προβλέπει εκλογή ηγεσίας από τη βάση και με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να γίνει ένα συνέδριο ή ένα μεγάλο εκλεκτορικό σώμα στελεχών που θα επιλέξει τον νέο αρχηγό του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή της πρότασης του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι διαφωνεί κάθετα με την εκλογή του αρχηγού από ένα άγνωστο εκλεκτορικό σώμα, όπως είναι τα κατά καιρούς μέλη και οι φίλοι του κόμματος.

«Βλέπουν» μετεκλογικές μετακινήσεις
Εκτός της έκβασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το πολιτικό σύστημα, όπως αποδεικνύει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι σε πλήρη αναδιοργάνωση και οι πιο υπομονετικοί παίκτες θα αντέξουν τους κλυδωνισμούς. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να περάσει από έναν στείρο κρατισμό, που του επέτρεπε να εκμαυλίζει κοινωνικές ομάδες πουλώντας παραμύθι, σ’ ένα κόμμα πραγματιστικό, προσαρμοσμένο σε μια δεκαετή λιτότητα, και αυτό να έχει και πολιτική προοπτική. Το παζλ είναι δύσκολο, γι’ αυτό και πολλοί πιστεύουν ότι μετεκλογικά δεν αποκλείονται μετακινήσεις.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, που βλέπει για μια ακόμα φορά μέσα από τη συνεργασία Βενιζέλου - Λοβέρδου να την προσπερνούν οι εξελίξεις, αναζητά εναγωνίως ρόλο στα εκτός ΠΑΣΟΚ πολιτικά ορφανά του εκσυγχρονισμού. Αν οι συγκυρίες μάς σπρώχνουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας και κινήσεις τύπου Ντόρας και Στέφανου Μάνου αποτύχουν. Και αν, όπως φαίνεται, η Λαϊκή Δεξιά επικρατήσει εντός της Ν.Δ., ένας χώρος μεταξύ πεφωτισμένης Κεντροδεξιάς και εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς θα μείνει κενός και χωρίς εκπροσώπηση, όπως μονότονα επισημαίνει και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Η Άννα, λοιπόν, ψάχνεται αν θα εκπροσωπήσει αυτόν τον χώρο εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα, ενώ στο ίδιο πεδίο μοιάζει να κινείται και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιχειρεί να καταγράψει αρχηγικές επιδόσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, παρότι εμφανίζεται απομονωμένος χωρίς μεγάλη πρόσβαση στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Βουλευτές δεν του συγχωρούν ότι ασκεί σκληρότατη κριτική, ενώ μέχρι τώρα στήριζε δυναμικά τον Παπανδρέου χωρίς να αμφισβητεί τίποτα και επωφελήθηκε όντας υπουργός επί 2,5 χρόνια. Τις τελευταίες ώρες σιωπά και οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει δυστοκία να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές που επιβάλλει το Καταστατικό του κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφιος για αρχηγός, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να έχει αναλάβει την αποστολή να τον πείσει να συνεργαστεί υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια θα σημάνει την αναγκαστική του συνύπαρξη με την Άννα Διαμαντοπούλου, κάτι που δεν χαροποιεί κανέναν από τους δύο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.