1 Φεβ 2012

Αναστολή δημοκρατίας και «γερμανοποίηση» των Ελλήνων συνιστά η Τέλεγκραφ


greece_1918332b-460x288
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 
 
Ποικίλες αντιδράσεις από αναγνώστες έχει προκαλέσει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ντέιλι Τέλεγκραφ άρθρου του βοηθού αρχισυντάκτη της εφημερίδας και οικονομικού σχολιαστή Τζέρεμι Γουόρνερ, με τίτλο «Η Γερμανία έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλλει τοποτηρητή στην Ελλάδα».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη γενικευμένη οργή που έχει προκαλέσει η σχετική γερμανική πρόταση.
 «Η Ελλάδα είπε ψέματα για να μπει στο ενιαίο νόμισμα και έκτοτε έχει επανειλημμένα αθετήσει τις υποσχέσεις της. Αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, όπως περιέργως κατά την άποψή μου φαίνεται, τότε πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπακούσει στους κανόνες», σχολιάζει ο κ. Γουόρνερ.
Συνεχίζει τονίζοντας ότι ...
παρόλα αυτά το να κατηγορεί κανείς την Ελλάδα για την κρίση στην ευρωζώνη, όπως φαίνεται να κάνουν πολλοί Γερμανοί, δείχνει ότι δεν κατανοεί τη φύση του προβλήματος. Δεν πρόκειται παρά για ένα σύμπτωμα της κρίσης ισοζυγίου πληρωμών που προκαλεί η αποκλίνουσα ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών, εξηγεί το άρθρο.
Αναφορικά με τη λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζεται ότι δυσχεραίνει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. «Επομένως, ούτε το μαστίγιο του Γερμανού gauleiter θα λύσει το πρόβλημα», συμπεραίνει ο Τζέρεμι Γουόρνερ, προσθέτοντας όμως ότι αν αυτό είναι το τίμημα που ζητά η Γερμανία για τη συνεχιζόμενη στήριξή της, τότε η Ελλάδα πρέπει είτε να το υπομείνει είτε να αφήσει τη γερμανική βοήθεια.
«Αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, τότε πρέπει στην ουσία να αναστείλουν τη δημοκρατία μέχρι να γερμανοποιηθούν τόσο πολύ, ώστε η υπακοή στους κανόνες να τους γίνει δεύτερη φύση», σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Τέλεγκραφ, προσθέτοντας ότι ακόμα και τότε θα χρειάζονται μόνιμες μεταφορές κεφαλαίων για να διατηρήσουν οι Έλληνες ένα συγκρίσιμο επίπεδο διαβίωσης.
Παραθέτοντας την επαφή του με μια ομάδα Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών στο Νταβός, αναφέρει ότι όλοι χαρακτήριζαν καταστροφική ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το επιχείρημά τους ήταν, κατά το συντάκτη του άρθρου, ότι μόνο υπό τους περιορισμούς του ευρώ θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Γουόρνερ δηλώνει ότι βρίσκει παράξενη τη νοοτροπία που λέει ότι πρέπει να επιβληθεί δικτατορία για να επιτευχθούν μεταρρυθμίσεις, αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Υπενθυμίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών επί Μέιτζορ αποδείχθηκε λυτρωτική για τη χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις.
Ακόμα κι έτσι πάντως, καταλήγει, υπάρχει κάτι «αρκούντως γελοίο» στις διαμαρτυρίες των Ελλήνων: «Αυτές οι χώρες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, θέλουν δημοσιονομικές μεταφορές και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (ευγενικός όρος για την ελεημοσύνη), αλλά θέλουν επίσης άδεια διαρκείας για να πράττουν ό,τι θέλουν». Ο κόσμος δε λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, κλείνει το άρθρο του ο Τζέρεμι Γουόρνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.