19 Φεβ 2012

Εκλογές τώρα ή χρεοκοπία...!!!



thumb
Η νέα δανειακή σύμβαση ψηφίστηκε – όπως ψηφίστηκε – και το ερώτημα που ανακύπτει από την πλευρά της κοινωνίας είναι «και τώρα τι;».
Το ίδιο ερώτημα απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και μάλλον βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του «λαϊκού παράγοντα».
«Εκλογές θα κάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι αγορές», διαπίστωνε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Κυριακή, υπογραμμίζοντας το έργο που παίζεται σε επανάληψη τα δύο τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή η Βουλή παρακολουθεί ένα ακόμη «κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα».

 Όμως, πρόσθεσε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μπροστά έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού απέναντι».

«Πιο κοντά η χρεοκοπία»
 Όσο για την τρομοκρατία ότι η μη ψήφιση ισοδυναμεί με χρεοκοπία, ο...
Τσίπρας αντιγύρισε ότι χρεοκοπία για την κυβέρνηση είναι μόνο το «πιστωτικό γεγονός», την ώρα που η κοινωνία τη ζει καθημερινά, και από την άλλη ότι το νέο πακέτο μέτρων θα φέρει ακόμη και αυτή την επαπειλούμενη άτακτη χρεοκοπία πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους για τον λαό.
 Το νέο πακέτο μέτρων, είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «θα οργανώσει τη χρεοκοπία, αφού πρώτα εξασφαλίσει τους πιστωτές».
 Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον διαμηνύει ότι τίποτα δεν τελείωσε με την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και καλεί σε ένταση της πάλης με δεδομένο ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κλονισμό.
 Το ερχόμενο τριήμερο (Παρασκευή έως Κυριακή) στα όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΠΕ του ΣΥΝ, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ) θα τεθούν επί τάπητος οι πολιτικές εξελίξεις υπό το πρίσμα των καινούργιων δεδομένων που κατατείνουν στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μετά τις «απώλειες» που επέφερε στα κόμματα της συγκυβέρνησης η διαδικασία της υπερψήφισης.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την παραμονή του τριήμερου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων καλεί σε «ανένδοτο» αγώνα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχθεί κατά του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, προκειμένου να παραιτηθεί η κυβέρνηση του «δοτού» Παπαδήμου.
 Τις επόμενες μέρες θα εξετάσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει, ενώ θα προωθηθεί το πλαίσιο για τις συμμαχίες. Όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, το κάλεσμα για συστράτευση σε κοινή δράση στο πλαίσιο ενός αντιμνημονιακού - αντινεοφιλελεύθερου μετώπου θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.
 Πάντως, αν και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ως πρώτη προτεραιότητα τη διεκδίκηση της δημοκρατίας και άρα των εκλογών, κάτι που λειτουργεί και ως μίνιμουμ συνισταμένη για τη συμπόρευση με άλλες δυνάμεις στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό» μέτωπο, το πλαίσιο αυτό τελεί υπό την αμφισβήτηση του μειοψηφικού Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ κυρίως, που ασκεί έντονη κριτική στον «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα του εγχειρήματος.
 Το Ρεύμα δεν διαφωνεί με το αίτημα για εκλογές, αλλά με το πλαίσιο το οποίο συνοδεύει αυτό το αίτημα. Κατά την αντίληψή του δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια γενική στάση αντίθεσης και καταγγελίας απέναντι στο μνημόνιο, ειδικά από τη στιγμή που η συρρίκνωση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ παράγει νέο υλικό, το οποίο με «αντιμνημονιακό προσανατολισμό» θα επιχειρήσει την αναδιάταξη της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
 Και βάζει το ζήτημα σαφούς προγραμματικού πλαισίου ικανού να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διέξοδο της χώρας από την καταστροφή.
 Ένα τέτοιο πρόγραμμα για το Ρεύμα εκκινεί από την απάντηση στο ζήτημα του χρέους με στάση πληρωμών κι έξοδο από την ευρωζώνη.
 Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Αλέκος Αλαβάνος, διευκρινίζοντας ότι αυτό αποτελεί προσωπική του τοποθέτηση, καθώς η πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης φαίνεται να διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.