8 Ιαν 2012

“Η Ελλάδα χρεοκόπησε”, λένε οι Γερμανοί




Ονομάζεται Κλέμενς Φούεστ και είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι ωστόσο αυτή η ιδιότητα που καθιστά εξαιρετικά δραματική τη διαπίστωσή του περί «συντελεσμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας». Αλλά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον στενότερο συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προφανώς λοιπόν και όσα λέει… δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πραγματικότητα.
 Και σίγουρα, δεν έχουν λεχθεί εν αγνοία του πολιτικού προϊσταμένου του, ο οποίος μάλλον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αυτή τη στιγμή, τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Φούεστ,...
ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», η καλύτερη, αν όχι η μόνη επιλογή που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση, είναι να δηλώσει αδυναμία εξόφλησης των χρεών, και να διεκδικήσει έτσι έναν καλύτερο διακανονισμό. Ακόμη και με τον υπαρκτό κίνδυνο μια τέτοια εξέλιξη να προκαλέσει άτακτη χρεοκοπία για την ελληνική οικονομία.
Ο στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκε με τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, δεν είναι αρκετό, με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
Θα πρέπει λοιπόν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά οι τράπεζες στην απομείωση του ελληνικού χρέους, παρόλο που κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από τις διεθνείς αγορές ως πιστωτικό γεγονός, και θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Από όσα λέει ο Κλέμενς Φούεστ προκύπτει ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νομικό καθεστώς των ομολόγων του «κουρέματος», το αν δηλαδή θα υπαχθούν στις πρόνοιες του βρετανικού δικαίου, καθώς ανοίγει παράθυρο για μελλοντική διεκδίκηση εμπράγματων εγγυήσεων, με «θύμα» την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος άλλωστε δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η ελληνική κυριαρχία έχει υποστεί ήδη σημαντικό περιορισμό, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός του 2012, μια εξέλιξη που προβλέπει ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση το ευρώ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι χειρότερη ή στην καλύτερη για την ίδια περίπτωση το ίδιο αναποτελεσματική με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αφήνει δε, σαφείς αιχμές για την πολιτική του Μνημονίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, και το κατά πόσο ήταν η κατάλληλη στρατηγική, αφενός για να μπει «φρένο» στην υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου για να διαμορφώσει συνθήκες ανάκαμψης, αντί να επιδεινώσει την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.