11 Νοε 2011

Τι προτείνει για τον Όλυμπο το Δ.Σ. του Δίου-Ολύμπου



* ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. (10/10/2011) & Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (17/10/2011)

* ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Σειρά προτάσεων επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος του εθνικού δρυμού Ολύμπου για τον «χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως εθνικού πάρκου, τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτού, καθώς επίσης και των χρήσεων, όρων και περιορισμών», ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9/11/2011.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να ...
σταλούν στο υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο διαβούλευσης που έχει ανοίξει το υπουργείο προκειμένου να συνταχθεί το τελικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο, που θα τεθεί προς υπογραφή.
Η σειρά προτάσεων που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου της 9ης Νοεμβρίου, ήταν το αποτέλεσμα αφενός μεν της έκτακτης και ανοιχτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (που είχε τη μορφή διαβούλευσης) που πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2011 με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών, αφετέρου δε της δημοτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε τότε από το Δ.Σ. και που συνεδρίασε στις 17/10/2011.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου ενέκρινε 12 προτάσεις για τον Όλυμπο, ως εξής:
1.     Ταύτιση των ορίων του πιερικού Ολύμπου με τα όρια του εθνικού δρυμού, βόρεια και νότια όπου συμπίπτουν. Και συγκεκριμένα: Ο επαρχιακός δρόμος Λεπτοκαρυά – Καρυά – Ελασσόνα να μείνει εκτός των ορίων του Ε.Δ.Ο. Το σημείο 27 να μεταφερθεί δυτικά του οικισμού της Παλιάς Λεπτοκαρυάς και να ακολουθήσει ισοϋψή 500 μέτρων, ώστε ολόκληρος ο οικισμός να τεθεί εκτός ορίων του εθνικού δρυμού Ολύμπου ως παραδοσιακός, αφού σύμφωνα με το Β.Δ. του 1918 υπήρχε προ του 1923. Από το σημείο 27 μέχρι και το 28 ρέμα (Τοπόλιανη) να ακολουθήσει τα ισοϋψή των 500 μέτρων, να γίνουν θύλακες στα σημεία 22, 23, 24, 25 και 26 του τοπογραφικού διαγράμματος, ώστε να μείνουν εκτός των ορίων του εθνικού δρυμού α) η περιοχή των Λειβήθρων για την οποία έχει εγκριθεί μελέτη και έχει ψηφιστεί κονδύλιο ενός 1.700.000 ευρώ για τη δημιουργία (Θεματικού πάρκου), β) ιδιοκτησίες που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, γ) το καταφύγιο στη θέση «Κορομηλιά» Λεπτοκαρυάς.
Επίσης, το όριο του εθνικού δρυμού Ολύμπου από τη θέση «πάρκινγκ Αη-Γιάννη» έως τη θέση «Κούβαρη» να αλλάξει και να ακολουθήσει την παρακάτω διαδρομή: Από το πάρκινγκ, ακολουθώντας βόρεια το παλιό μονοπάτι φθάνει διαδοχικά στις θέσεις «Ντραμάλες», «Βρύση» και «Περιβόλι Τατσιόπουλου», από όπου ακολουθώντας το δίκτυο ύδρευσης του τ. δήμου Λιτοχώρου κατεβαίνει στον δρόμο Αη-Γιάννη – Λιτόχωρο μέχρι διασταύρωση με χωματόδρομο προς «Κρομμυδαριά» το οποίο ακολουθεί μέχρι να συναντήσει το μονοπάτι προς «Γκόλνα» έως περίφραξη υπάρχοντος ξενώνα, όπου και συναντά ανώνυμο ρέμα το οποίο κατέρχεται μέχρι να συναντήσει τον δρόμο προς Προφήτη Ηλία, τον οποίο ακολουθεί προς Β μέχρι το τέλος του. Από εκεί ακολουθεί παλιό μονοπάτι μέχρι τη θέση «Παππού Καλύβι» και στη συνέχεια με κατεύθυνση Α πάνω στο μονοπάτι Ε4 φθάνει στη θέση «Μύλοι». Από εκεί στρίβει βόρεια μέχρι ρέμα Ενιπέα από όπου με κατεύθυνση ΒΔ ανέρχεται μέχρι θέση «Κούβαρη» και στη θέση «Σαμουήλ» (άνωθεν των εκεί αγροκτημάτων) και μέσω ενός χωματόδρομου φθάνει στον δρόμο Λιτόχωρο – Πριόνια στο φυλάκιο του εθνικού δρυμού Ολύμπου τον οποίο ακολουθεί ανοδικά μέχρι τη θέση «Μπακράτσα» όπου υπάρχει κιόσκι της δασικής υπηρεσίας, ώστε να μείνουν έξω από τον εθνικό δρυμό Ολύμπου οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν.
2.     Στη β’ ζώνη να δημιουργηθούν μονοπάτια για περιήγηση με τη χρήση ποδήλατου βουνού και με άλογα.
3.     Στη γ’ ζώνη θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης ήπιας μορφής και με αυστηρά ελεγχόμενες παρεμβάσεις αφού πρώτα ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τις ιδιοκτησίες που υπάρχουν, χωρίς το δεσμευτικό χρονικό όριο της 31/3/2011. Να επιτραπεί η δυνατότητα συγκεκριμένων δράσεων όπως: Ίδρυση εκπαιδευτικού – πνευματικού ιδρύματος για τον Όλυμπο, θεματικά πάρκα (χλωρίδας πανίδας, μυθολογίας ιστορίας), δασικά χωριά, χώροι και δράσεις άθλησης και αναψυχής, δράσεις αγροτουρισμού – οικοτουρισμού και αρχαιολογικά πάρκα. Ακόμη να επιτραπεί η κατασκευή παραδοσιακών καταλυμάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα και με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλονος.
4.     Οι καλλιέργειες και τα προϊόντα που παράγονται σε όλη την παρολύμπια περιοχή να έχουν την γεωγραφική ένδειξη ως προϊόντα του Ολύμπου.
5.     Διαφωνούμε με εξαιρέσεις που υπάρχουν εντός του δρυμού (Ι.Μονή Αγίου Διονυσίου).
6.     Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δυνατότητα ή όχι κατασκευής τελεφερίκ, μέσο που το θεωρούμε ως το πλέον οικολογικό, το οποίο και θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, ιδιαίτερα όμως σε κατηγορίες επισκεπτών με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες, καθώς επίσης και σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), να επισκεφθούν τον Όλυμπο και να θαυμάσουν τις ομορφιές του.
7.     Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ολύμπου εντός των τριών ζωνών με δικαιώματα υδροληψίας (ύδρευσης και άρδευσης με βάση την κείμενη νομοθεσία) και δυνατότητα δημιουργίας μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων βάσει μελετών.
8.     Στους χώρους υποδοχής να υπάρχει υποχρεωτικά πόσιμο νερό και αποχωρητήρια. Για την καθαριότητα και τη συντήρηση των χώρων θα πρέπει να θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο εθνικό πάρκο που θα εισπράττεται από καθορισμένες εισόδους. Κατασκευή ξύλινων οικίσκων και στην α’ ζώνη, ανάλογα εξοπλισμένων, για παροχή πρώτων βοηθειών.
9.     Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στον Όλυμπο είναι ανεξέλεγκτη. Να καθοριστούν με αυστηρά κριτήρια περιοχές (γ’ ζώνη) και χρονικοί περίοδοι θήρας και υλοτομίας. Δυνατότητα απαγόρευσης με απόφαση φορέα διαχείρισης και δασικής υπηρεσίας.
10.                         Άμεση απομάκρυνση του πεδίου βολής ως προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος.
11.                         Να τεθεί σε διαβούλευση ο κανονισμός διοίκησης και λειτουργίας του φορέα διαχείρισης καθώς και το ειδικό σχέδιο διαχείρισης που θα ακολουθήσει και το οποίο θα καθορίσει συγκεκριμένα τις δράσεις και τις λειτουργίες στις προστατευόμενες περιοχές του εθνικού δρυμού Ολύμπου.
12.                         Ανασύσταση του φορέα εθνικού δρυμού Ολύμπου και ενοποίηση (συγχώνευσή) του με τον ανάλογο φορέα του Πιερικού Ολύμπου σε έναν Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου του Ολύμπου, με βάση τα πρότυπα ανάλογων φορέων δρυμών του εξωτερικού αξιοποιώντας την εκεί εμπειρία και τεχνογνωσία, λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του Ολύμπου και με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων Δίου-Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσόνας.
13.                         Διοργάνωση από τον δήμο Δίου-Ολύμπου συνεδρίων με διεθνείς συμμετοχές και με αντικείμενο τη συνδιαμόρφωση εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον Όλυμπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.