10 Νοε 2011

Παγκόσμια εκστρατεία κατά των μεταλλαγμένων



thumb
Περισσότερες από 50 οργανώσεις από όλο τον κόσµο έχουν υπογράψει µέχρι στιγµής την έκκληση προς τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών για την απαγόρευση χρήσης γενετικά τροποποιηµένων τροφίµων. 
Το αίτηµα, και ενώ οι υπογραφές συνεχίζονται, θα υποβληθεί επίσηµα τον Ιούνιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα πραγµατοποιηθεί διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ µε θέµα τη Βιώσιµη Ανάπτυξη.
 Όπως επισηµαίνεται στο κείµενο που υπογράφουν οι οργανώσεις, παρά τις υποσχέσεις των εταιρειών της βιοτεχνολογίας ότι οι γενετικά µεταλλαγµένοι σπόροι θα ήταν η απάντηση στην ανάγκη για αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, µε αποτέλεσµα την αντιµετώπιση της πείνας που πλήττει τις υπό ανάπτυξη χώρες, η χρήση µεταλλαγµένων όχι µόνο...
απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, αλλά επέφερε και καταστροφικές επιπτώσεις στην καλλιεργήσιµη γη και στο έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδηµα των αγροτών.
Όπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, οι ανθεκτικοί σε επικίνδυνα φυτοφάρµακα και εντοµοκτόνα µεταλλαγµένοι σπόροι οδήγησαν σε όλο και µεγαλύτερη χρήση των επικίνδυνων αυτών ουσιών, που µάλιστα πωλούνται από τις ίδιες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως και οι γενετικά τροποποιηµένοι σπόροι.
 Το αποτέλεσµα ήταν να έχουν επιµολυνθεί οι καλλιέργειες που δεν χρησιµοποιούν µεταλλαγµένα, όπως επίσης το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας, µολύνοντας αντίστοιχα και το λιγοστό πόσιµο νερό που υπάρχει στις περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες, ακόµα και στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήµατα για τις καλλιέργειές τους από τότε που έσπειραν µεταλλαγµένους σπόρους, σε αντίθεση µε τα λιγοστά έξοδα που είχαν όταν ακολουθούσαν τις παραδοσιακές µεθόδους καλλιέργειας.
Η έκθεση, που θα κατατεθεί στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ τον ερχόµενο Ιούνιο, παρουσιάζει µελέτες επιστηµόνων που αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 1 δισεκατοµµύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας και κινδυνεύουν από τις λεγόµενες «ασθένειες της αφθονίας».
Όπως επισηµαίνουν οι οργανώσεις που υπογράφουν την έκκληση, ο ΟΗΕ έχει την ιστορική ευκαιρία να λάβει µέτρα για την εξάλειψη της πείνας και να βελτιώσει τις οικονοµικές και περιβαλλοντικές παραµέτρους που συνδέονται µε την ανάπτυξη της γεωργίας, βγάζοντας από το παιχνίδι τις εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.