Επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν τον εγκέφαλο εθελόντριας τη στιγμή της ερωτικής κορύφωσης και για να αποτυπώσουν τα διαφορετικά στάδια χρησιμοποίησαν μια χρωματική κλίμακα
Από το βαθύ κόκκινο έως το πορτοκαλί και από το κίτρινο έως το λευκό ο εγκέφαλος της γυναίκας αλλάζει πολλά χρώματα την ώρα του οργασμού.
Οχι στην ...πραγματικότητα, βέβαια, αλλά στο βίντεο που δημιούργησαν οι επιστήμονες φωτογραφίζοντας τον εγκέφαλο εθελόντριας τη στιγμή της ερωτικής κορύφωσης.
Δείτε το βίντεο
Δείτε το βίντεο
Η ομάδα του ψυχολόγου Μπάρι Κομισάρουκ στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσεϊ, που ερευνά επί χρόνια τη σχέση εγκεφάλου και οργασμού στη γυναίκα, αποτύπωσε καρέ-καρέ το τι συμβαίνει σε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές της Ναν Γουάιζ, μιας 54χρονης θεραπεύτριας σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
Για τις ανάγκες της επιστήμης αλλά και της διδακτορικής της διατριβής η Γουάιζ μπήκε στον μαγνητικό τομογράφο και δεν βγήκε προτού φτάσει στον πολυπόθητο οργασμό. Οι επιστήμονες φωτογράφιζαν τον εγκέφαλό της κάθε δύο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια συνέθεσαν ένα βίντεο σε στυλ κινούμενων σχεδίων διάρκειας πέντε λεπτών, όπου φαίνεται καθαρά η αντίδραση 80 διαφορετικών περιοχών στα σωματικά ερεθίσματα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία χρωματική κλίμακα για να δείξουν τα διαφορετικά στάδια. Ξεκινούν από το σκούρο κόκκινο, που καταδεικνύει την αρχή του ερεθισμού, περνούν στο πορτοκαλί και το κίτρινο και φτάνουν έως το λευκό, που συμβολίζει την κορύφωση.
Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι πάει στραβά σε γυναίκες, αλλά και άνδρες, που δεν έχουν οργασμό - δυσλειτουργία που ονομάζεται ανοργασμία.
«Ο στόχος της έρευνας είναι να καταλάβουμε πώς φτάνει η γυναίκα στον οργασμό ξεκινώντας από τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων και ποια τμήματα του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», εξηγεί ο Κομισάρουκ.
Το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που... ξυπνά είναι ο σωματοαισθητηριακός φλοιός, καθώς η γυναίκα αγγίζει την περιοχή των γεννητικών της οργάνων. Στη συνέχεια, η δραστηριότητα εξαπλώνεται στο μεταιχμιακό σύστημα, δηλαδή το κέντρο των συναισθημάτων, μια σύνθεση εγκεφαλικών δομών που εμπλέκονται με τα συναισθήματα και τη μακροχρόνια μνήμη, και βρίσκεται στο μέσον περίπου του εγκεφάλου.
Καθώς πλησιάζει η πολυπόθητη κορύφωση, τα τμήματα που παίρνουν... φωτιά είναι η παρεγκεφαλίδα και ο πρόσθιος λοβός, ενδεχομένως λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής έντασης. Τη στιγμή του οργασμού η εγκεφαλική δραστηριότητα φτάνει στο απόγειό της στον υποθάλαμο, που απελευθερώνει την οξυτοκίνη, μια χημική ουσία η οποία προκαλεί την αίσθηση της ηδονής, καθώς και τη συστολή της μήτρας. Παράλληλα, η δραστηριότητα κορυφώνεται στον επικλινή πυρήνα, μια περιοχή που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την απόλαυση.
Μετά τον οργασμό, επέρχεται ηρεμία σταδιακά σε όλα τα σημεία.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το βίντεο θα μας βοηθήσει να βρούμε πού διαταράσσεται αυτή η αλληλουχία σε άτομα με ανοργασμία», εξηγεί μιλώντας στην εφημερίδα « Τhe Guardian» ο Κομισάρουκ. Ο επιστήμονας αναπτύσσει μια νέα τεχνική, κατά την οποία οι εθελοντές μέσα στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο θα μπορούν να βλέπουν, σχεδόν ταυτόχρονα, τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους ανά πάσα στιγμή. Ετσι, ίσως μπορούν να ελέγξουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και να μάθουν πώς να τη μεταβάλλουν, ώστε να θεραπεύουν καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης και πόνου.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.