Την ολική απαγόρευσή της ουσίας δισφαινόλη Α ζητεί από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Κρ. Αρσένης με αφορμή νέα επιστημονικά δεδομένα.
Συμβουλές από τους ειδικούς
Καινούργια στοιχεία βλέπουν το φως για την περιβόητη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία.
Δύο νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται και μεταβολίζεται από το δέρμα και ότι μπορεί να μεταφερθεί από τις συσκευασίες στα τρόφιμα.
Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά δοχεία τροφίμων και μπουκάλια ποτών, στο θερμικό χαρτί των φαξ, των αποδείξεων και των ...
εισιτηρίων, σε κονσέρβες και σε πλήθος άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Αν και "τρυπώνει" στον οργανισμό μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα "κίνημα" απαγόρευσης της χρήσης της.Πρόσφατη έρευνα ενός γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου μελετά το εάν και κατά πόσον η δισφαινόλη Α μπορεί να περάσει από το δέρμα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς η πιο γνωστή οδός "επιμόλυνσης" είναι μέσω των διαφόρων δοχείων για τρόφιμα και ποτά, ειδικά όταν αυτά θερμαίνονται. Οι μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ουσία BPA απορροφάται από το δέρμα και μεταβολίζεται. Μια σημαντική πηγή αυτής της χημικής ουσίας είναι τα θερμικά χαρτιά, που χρησιμοποιούνται στα φαξ, στις αποδείξεις και στα εισιτήρια.
Αλλη έρευνα, που διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες (με επικεφαλής επιστήμονα του Harvard), έρχεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα των Γάλλων. Οι Αμερικανοί μελέτησαν τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων γυναικών, διαπιστώνοντας πως όσες εργάζονται ως ταμίες, και επομένως έρχονται σε καθημερινή επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών, είχαν υψηλότερα επίπεδα BPA στο αίμα τους.
Η έρευνα απέδειξε επίσης πως όσες γυναίκες κατανάλωναν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κονσερβοποιημένα λαχανικά είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις BPA.
Με αφορμή τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζητεί με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ολική απαγόρευση της ΒΡΑ.
"Δεδομένου ότι η BPA μιμείται τη λειτουργία των οιστρογόνων στο σώμα, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, τα πορίσματα των ανωτέρω ερευνών εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επίδρασή της στη δημόσια υγεία" τονίζει στην ερώτησή του ο Κρ. Αρσένης και συμπληρώνει πως "η ουσία αυτή, που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν από πλήθος δημοσιευμένων ερευνών για καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, μέχρι και δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος, βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως πλαστικά δοχεία, μπουκάλια, ποτήρια και μεταφέρεται εύκολα στα τρόφιμα, ειδικά όταν τα δοχεία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες".
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Τι πρέπει να προσέχουμε
Τι πρέπει να προσέχουμε
Η δισφαινόλη Α απελευθερώνεται πιο εύκολα από το πλαστικό και περνά στο τρόφιμο ή στον οργανισμό μας όταν θερμαίνεται.
Γι' αυτό :
- Να αποφεύγουμε να θερμαίνουμε πλαστικά δοχεία (κυρίως πολυκαρβονικά) στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Να αποφεύγουμε να βάζουμε σε πλαστικά κύπελλα ζεστό νερό, ροφήματα, τσάι.
- Να προσέχουμε την ακριβή σύσταση των πλαστικών αντικειμένων που χρησιμοποιούν και μασουλούν τα βρέφη.
- Ετησίως παράγονται περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού με δισφαινόλη Α παγκοσμίως.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε πριν από λίγους μήνες τη διάθεση στην αγορά πλαστικών μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α.
Το ανεκτό όριο στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, είναι 0,05mg ανά ημέρα, ανά κιλό ανθρώπινου βάρους. "Δεν έχουμε επαρκείς μελέτες ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αυτό το όριο εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία", σχολιάζει ο Κρίτων Αρσένης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ - ΕΘΝΟΣ, 25/8/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.