8 Αυγ 2011

Ο "πολιτισμός" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας



Οι ευαίσθητοι προστάτες της κληρονομιάς μας, μοιάζουν με την απροσδιόριστη ράτσα των "νεοελλήνων".
Δεν εξηγείται αλλιώς.
Τα Κυκλώπεια Τείχη της αρχαίας Κράνης στην Κεφαλλονιά "προστατεύονται" από το νόμο και την υπηρεσία. Η εικόνα του περιβάλλοντος τοπίου είναι στενά δεμένη με τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση και περιλαμβάνει την ακρόπολη πάνω από τη λιμνοθάλασσα, τους λαξευτούς και θολωτούς τάφους στην Αλαφώνα, τη Δρακοσπηλιά, που δεν είναι σπηλιά, αλλά τη βάφτισαν  οι ντόπιοι, τον αρχαίο αμαξιτό δρόμο που ξεκινά από την Αλαφώνα προς άγνωστη κατεύθυνση, το βαραθροσπήλαιο της Γρούσπας και άλλες ομορφιές. 
Σε αυτές θα συμπεριλάβουμε τα "νεώτερα" λιθόκτιστα καμίνια, τις διάσπαρτες πέτρινες λίμπες των τσοπάνηδων και όλα αυτά τελειώνουν κάπου εκεί γύρω από το ξωκλήσι του Άη Λιά.
Το όριο της προστατευόμενης περιοχής, όπου απαγορευόταν η ανέγερση κτηρίων ήταν το ξωκλήσι. Αυτό κάποια στιγμή "παραβιάστηκε" και εμφανίστηκαν δυο κτήρια μέσα στην πάλαι ποτέ απαγορευμένη ζώνη.
Παρένθεση:

  1. 1. Το ξωκλήσι, κτίσμα του 190υ αιώνα, "ανακαινίστηκε" και υποστηρίχθηκε με τσιμέντο, τσιμεντάροντας το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών, έργο της δεκαετίας του 30.
  2. Η ησυχία του τοπίου απειλείται σταθερά,από τη δεκαετία του 80, από την "ευφυή" (διάβαζε "ανεγκέφαλη" ) πρόταση να περάσει νέος δρόμος, που θα ενώνει το Αργοστόλι με το ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού, μέσα από τη Δρακοσπηλιά και τον λεηλατημένο αρχαιολογικό χώρο της Αλαφώνας.
  3. Στα ριζά της αρχαίας Κράνης, δίπλα από τα παλιά έλη του Κουτάβου, εντοπίστηκε, κατά τη διάνοιξη του δρόμου της Κρανιάς, θεμέλια εμπορικού κέντρου, το οποίο μπαζώθηκε, σαν εύρημα άνευ αξίας, για να περάσει ο δρόμος και για να μην ενοχληθούν οι γύρω ιδιοκτησίες.
Έκλεισε η παρένθεση.
Ό,τι προστάτευαν οι αιώνες, καταστρέφουν και απειλούν οι "προστάτες". 
Σαν απολύτως φυσιολογική συνέχεια, η αρχαιολογική υπηρεσία θεώρησε καλό να αφήσει τα ίχνη του πολιτισμού της, δίπλα στην κεντρική πύλη των τειχών.
Έφτιαξε ένα κτήριο - τουαλέτα, που είναι μονίμως κλειστή και εγκατέλειψε και ένα κοντέηνερ!

Δυστυχώς, είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε με το θέμα. Οι "ευαίσθητες" καρδιές των "αρχαιόφιλων συλλόγων", των τοπικών αρχόντων και της λοιπής "διανόησης" δεν συγκινούνται από τέτοια. Οι πολλοί κάτοικοι, είτε δεν ξέρουν πού πέφτουν τα κυκλώπεια είτε θα θεωρήσουν  ή έχουν θεωρήσει όλα αυτά τα γεγονότα κάτι το εντελώς φυσικό.
Δεν περιμένουμε απάντηση, όπως δεν πήραμε   ποτέ απάντηση, όταν μόνοι μας "καταγγείλαμε" τη βλακεία των καθηγητών πολεοδόμων να περάσουν δρόμο από τη Δρακοσπηλιά ή όταν μπάζωσαν την αρχαία εμπορική συστάδα κτηρίων στην Κρανιά. 
Καταλάβατε, τώρα, γιατί κλείνει η Βιβλιοθήκη; Σε τι να χρησιμέψει, μέσα σε τέτοιο τοπίο; 
ΥΓ: Στην πρώτη φοτό, η "δρακοσπηλιά". Στην τελευταία, το σπηλαιοβάραθρο της Γρούσπας, από κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.