11 Ιουλ 2011

Ψάχνουν στα τυφλά οι διαφωνούντες, αναβρασμος στο ΠΑΣΟΚ


thumb
Η αντάρα που έχει πέσει στο ΠΑΣΟΚ  δεν  περιορίζεται στους κατά καιρούς διαφω­νούντες υπουργούς, βου­λευτές και άλλους που διαφωνούν δημοσίως, αποχωρούν, παραιτούνται ή δεν ψηφίζουν τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή.

Σε ένα χαμηλότερο στελεχικό επίπεδο επι­κρατεί αναβρασμός και μεταξύ αν­θρώπων που έχουν ήδη αποχωρήσει ή παραμένουν στο κόμμα αναζητώ­ντας τρόπο να εκφράσουν τη διαφω­νία τους με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Έτσι το τελευταίο διάστημα, ενώ οι οργανώσεις του κόμματος βιώ­νουν πρωτοφανή απομαζικοποίηση, πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ ΠΑΣΟ-Κων, πρώην ΠΑΣΟΚων, ΠΑΣΟΚογενών που έχουν ήδη αποχωρήσει, ενώ ήδη διαμορφωμένα σχήματα, όπως το εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο Άρμα Πολι­τών του Γ. Δημαρά και η «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη, συμμετέχουν σε έναν κατ' αρχήν διάλογο, του οποίου η εμβέλεια φτάνει μέχρι τις παρυφές του...
ΣΥΡΙΖΑ! Ας τα δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα.
Οι «εσωτερικοί»
Ένας κλάδος όλης αυτής της κι­νητικότητας βρίσκεται ακόμη εντός του ΠΑΣΟΚ και αναζητεί τρόπο δια­μόρφωσης ενός «αντιμνημονιακού» πόλου στο εσωτερικό του κόμματος. Αποτελείται, χωρίς κάποια μορφή συ­γκρότησης μέχρι σήμερα, από στελέ­χη όπως ο Ν. Κοτζιάς (κάποτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ), ο τρι­ανταπεντάρης Δ. Σακελλάρης (μέλος του Εθνικού και του Πολιτικού Συμ-βουλίου), διάφορα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και κινή­σεις - τάσεις στο πλαίσιο του κόμμα­τος, ο Θ. Τζήμας και άλλοι.
Η χαλαρή αυτή συνομάδωση δεν δείχνει προς το παρόν τάση αποχώρη­σης από το κόμμα, αλλά διερευνά όλα τα ενδεχόμενα.
Χαρακτηριστική είναι μια σύναξη στην Καλλιθέα την περασμένη εβδομά­δα, στην οποία συμμετείχε και ο Στέφα νος Τζουμάκας, ο οποίος επέμεινε στην παραμονή όλων στο κόμμα και στην προ­σπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενδοΠΑ-ΣΟΚικό ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα.
Οι... «μέσα - έξω»
Ένα άλλο ρεύμα, με στενή ιδεολο­γική συγγένεια, αποτελείται από επι­μέρους κινήσεις που έχουν ως βάση εκκίνησης το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν και εξωκομματικά μέλη με νεολαιίστικα χαρακτηριστικά και συγκλίνουν στην αναζήτηση σοσιαλιστικών μοντέλων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
♦  «Νέος Αγωνιστής», μια κίνηση από μέλη και μη μέλη του ΠΑΣΟΚ, αυτο-προσδιοριζόμενων ως σοσιαλιστών, με πανελλαδικό δυναμικό περί τα 1.000 άτομα.
♦ «Νέοι Σοσιαλιστές», μια κίνηση νεολαί­ων που ήδη μετρά πέντε χρόνια ζωής.
♦ «Ενεργοί Σοσιαλιστές», κίνηση με σύν­θημα τη «σοσιαλιστική ανασύνθεση», της οποίας οι θέσεις παρουσιάζονται από το energoisosialistes.blogspot.com. Από τα πιο γνωστά ονόματα είναι και ο αρχι­τέκτονας Γ. Παπαγιαννόπουλος, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των συντακτών της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.
Οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε ευ­θεία επαφή με όσους προσφάτως έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και ανα­ζητούν τη διαμόρφωση ενός νέου πολι­τικού σχήματος.
Οι «έξω»
Το κύριο πεδίο διεργασιών ωστόσο εντοπίζεται σε όσους ήδη βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ. Οι διαγραμμένοι ή απο­χωρήσαντες βουλευτές Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου, Σοφία Σακοράφα, Ευ. Πα-παχρήστος, καθώς επίσης ο Αλ. Μητρό-πουλος, με την Ένωση για την Υπερά­σπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), ο Ν. Μαριάς, ο συ­νταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος, ο κα­θηγητής Μ. Γκίβαλος και άλλες προσω­πικότητες προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εγκαινιάσει τον διάλογο που διερευνά το αν υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας ενός νέου σχήματος, ανε­ξάρτητα από την ύπαρξη του Άρματος Πολιτών των Δημαρά - Οικονόμου, οι οποίοι συμμετέχουν ως παρατηρη­τές και άμεσα ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία.
Προς Φόρουμ διαλόγου και... βλέπουμε
Η συζήτηση μεταξύ όλων των παραπάνω βρίσκεται προφανώς σε πολύ αρχικό στάδιο. Ήδη έχει γίνει μιαπρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσει άλλη μία την ερχόμενη Τετάρτη, 3 του μηνός. Ωστόσο η προοπτική δημιουργίας πολιτικού σχηματισμού δεν φαίνεται να είναι ώριμη και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες.
Μία απ' αυτές είναι το φλερτ με κομματικά ή τέως κομματικά στελέχη του «κλίματος» Άκη Τσοχατζόπουλου, για τα οποία όμως οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, τουλάχιστον μέχρι το οριστικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε οποιοδήποτε εγχείρημα, δεδομένου ότι κατ' αρχάς το κλίμα δεν είναι θετικό για όσους έχουν αναλάβει θέσεις εξουσίας στο παρελθόν.
Επιπλέον θεωρείται αδύνατον να έχει γίνει οτιδήποτε - έστω σε επίπεδο πολιτικής διερεύνησης - μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έως τότε αναμένεται να γίνουν ραντεβού και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τη δυνατότητα οργανωτικής επιβίωσης οποιουδήποτε πολιτικού διαβήματος.
Πάντως σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός φόρουμ πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού, ενδεχόμενο το οποίο φαίνεται να συγκινεί και τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Τετάρτης.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η διάθεση ορισμένων εκ των συμμετεχόντων σε όλο αυτό το φάσμα να δουν και το ενδεχόμενο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο του οποίου υπήρχαν πέρυσι οι ακριτομυθίες περί δημιουργίας μιας «σοσιαλιστικής συνιστώσας», ενώ φέτος προβάλλεται επισήμως μια πολύ πιο διευρυμένη πολιτική οπτική περί δημιουργίας μιας «νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας», η οποία θα περιλαμβάνει την ευρύτερη δυνατή Αριστερά και θα φτάνει έως τις παρυφέςτου ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση άρχισε, οι δυσκολίες είναι πολλές και οι συμμετέχοντες στον διάλογο έχουν ποικίλες επιδιώξεις και κατευθύνσεις, επομένως ας μη διακινδυνεύσουμε εκτιμήσεις, μέχρι τουλάχιστον να δούμε κάτι συγκεκριμένο να διαμορφώνεται...

απο το ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.