Δριμύτατη και σχεδόν καθολική κριτική δέχθηκε η απομονωμένη από την πανεπιστημιακή κοινότητα υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για το νομοσχέδιο του υπουργείου της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που με τις προτάσεις του αναιρεί τον δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας τα πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες.
Το αδιανόητο της κατάθεσης του νομοσχεδίου εν μέσω θέρους, με κλειστά τα πανεπιστήμια και απόντες τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φοιτητές, και με αρνητική θέση από 17 Συγκλήτους, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
Μόνος υποστηρικτής της στη διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ΛΑΟΣ, που, όπως είπε ο βουλευτής του Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκει το νομοσχέδιο δεξιότερο του νόμου Γιαννάκου της Νέας Δημοκρατίας και θα ψηφίσει υπέρ....
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που δέχεται η Άννα Διαμαντοπούλου είναι και το άνοιγμά της σε προτάσεις, όπως είπε, χωρίς καμία "κόκκινη γραμμή", με μόνη προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία για ριζικές αλλαγές.
Ιδιαίτερα στηλιτεύθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές, που εγείρουν ερωτήματα για το μοντέλο αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων το οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση, αλλά και των αλλαγών στον τρόπο επιλογής πλέον των πανεπιστημιακών οργάνων και των συνταγματικών προβλημάτων που αναμένεται ότι θα προκύψουν, τα οποία που έθιξαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Ζιώγας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα δώσει μάχη και μετά την πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου για να μην εφαρμοστεί.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να περάσει, κυρίως για τα συνταγματικά προβλήματα που εγείρονται, και επεσήμανε το οξύμωρο ότι ένας 18χρονος μπορεί να αποφασίζει για τη Βουλή και τον Δήμο, αλλά όχι για το πανεπιστήμιό του.
Η υπουργός υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Πολιτείας να αποφασίζει για το πού και πώς θα κατανείμει τα κονδύλια της χρηματοδότησης, που πρέπει να έχουν σχέση με το αποτέλεσμα και όχι τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε υπουργού, όπως είπε, και δεσμεύτηκε ότι τα συγγράμματα θα είναι δωρεάν για τους φοιτητές.
Επίσης εξήγγειλε ότι αμέσως μετά την ψήφιση θα προχωρήσει και σε αλλαγές στις Πανελλήνιες.
Κ. Καρτάλης: Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να διοικούνται με το μοντέλο των ΔΕΚΟ
Ο ιός των διαφωνιών απέναντι στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου άρχισε να χτυπάει και το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής Μαγνησίας και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρτάλης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα aixmi.gr αποδέχεται ότι "το σχέδιο νόμου επιθυμεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, όμως με το μοντέλο διοίκησης που δρομολογεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενισχυθεί η αδιαφάνεια, να σκληρύνουν οι ιεραρχίες και να παγιωθούν -αντί να αντιμετωπισθούν- οι παθογενείς αλληλεξαρτήσεις που καταγράφονται σήμερα. Γνώμη μου είναι ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να διοικούνται με λογικές ή μοντέλα ΔΕΚΟ".
ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΒΟΥΚΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.