17 Ιουλ 2011

Τα δάνεια, το ΔΝΤ και τα ευρώ που έκαναν φτερά…


thumb
Παιχνίδια εξουσίας σε βάρος της Ελλάδας παίζουν ξένες τράπεζες, οι οποίες - όπως φαίνεται - έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο που λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 Ο πανίσχυρος αυτός φορέας με έδρα την Ουάσιγκτον δεν δίστασε να μπλοκάρει - έστω και για λίγες ώρες - την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς τη χώρα για χρέη μόλις 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν οι Δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών προς δύο ξένες τράπεζες.

Η απρόσμενη κίνηση του ΔΝΤ, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τα πάντα για μερικά εκατομμύρια ευρώ, έχει πολλές ερμηνείες, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα οποία δεν διστάζουν με την πρώτη ευκαιρία να δημιουργήσουν προβλήματα αδιαφορώντας αν με τις πράξεις τους μπορεί να προκαλέσουν ένα παγκόσμιο ντόμινο οικονομικής καταστροφής.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δείχνει ότι έχει πάντα ανοικτές τις…
πόρτες του σε κάθε είδους καλοθελητές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα προκειμένου να διασφαλίσουν τα δανεικά και βέβαια να διαταράξουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στο θέμα αυτό μεταξύ της χώρας μας, της Ε. Ε. και του ΔΝΤ.
Για την κατάσταση αυτή βέβαια που δημιουργήθηκε όταν δύο ξένες τράπεζες, μια κρατική αυστριακή και μια γαλλοβελγική, προσέφυγαν στο ΔΝΤ ζητώντας να παρέμβει για να τους καταβληθούν οι απλήρωτες δόσεις των δανείων που έχουν λάβει οι Δήμοι Αχαρνών και Ζωγράφου, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, αφού όλα τα δάνεια που συνάπτουν οι δήμοι, από τη στιγμή που εγκριθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Και βέβαια είναι απορίας άξιο πώς εξασφαλίστηκε η έγκριση του ΓΛΚ για αυτά τα δύο δάνεια που είχαν ληφθεί, όπως φαίνεται, παράνομα.

Το μεγάλο ερώτημα
Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα το μπάχαλο που επικρατεί στο Δημόσιο, το οποίο δεν ξέρει πού χρωστά και ποιος χρωστά για λογαριασμό του. Βέβαια εδώ γεννάται και ένα μεγάλο ερώτημα. Αν ελληνικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προσφύγουν στο ΔΝΤ για να τους καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο τα 6 δισ. ευρώ που τους παρακρατά από ΦΠΑ και φόρους, τότε τι θα κάνει ο… σύμμαχος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Το θρίλερ με την παρ’ ολίγο μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου προς τη χώρα ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα, όταν οι δύο τράπεζες έκαναν κρούση στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τα λεφτά τους. Η ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δάνειο του Δήμου Αχαρνών. Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη επί δημαρχίας Σπύρου Στριφτού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2003 κι είχε διάρκεια μέχρι και το 2020. Την αποπληρωμή του δανείου εγγυάτο πλήρως το ελληνικό Δημόσιο. Για τη σύναψη του εν λόγω δανείου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Στριφτός χρησιμοποίησε όλες του τις γνωριμίες. Ήταν ο προσωπικός πιλότος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί των ημερών της πρωθυπουργίας του και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μεσολάβησε υπέρ της έγκρισης και χορήγησης του δανείου.
Πιστώτρια τράπεζα ήταν η Goldman 53εή5, η οποία στη συνέχεια για αδιευκρίνιστους λόγους παραχώρησε τα δικαιώματά της στις τράπεζες 0θχϊ3 Bank (γαλλοβελγικός όμιλος). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του δανείου ήταν 35.000.000,00. Στα   ταμεία   του   Δήμου Αχαρνών έφτασαν μόνον31.500.000,00. Κι από αυτά αφαιρέθηκαν 1.050.000,00 για προμήθειες προς τρίτους που ουδείς μπορεί να κατονομάσει!!!
Ο δήμαρχος Σπύρος Στριφτός πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του δανείου, δύο φορές τον χρόνο, κάθε 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου, μέχρι και το τέλος του 2006. Κανονικά συνέχισε να πληρώνει και ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, που κέρδισε τις εκλογές του 2006 κι ανέλαβε καθήκοντα την 1.1.2007. Τα οικονομικά όμως του Δήμου Αχαρνών άναψαν κόκκινο περί τα τέλη του 2008. Το 2009 ο Φωτιάδης αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου και σταμάτησε την αποπληρωμή.
Αδυναμία αποπληρωμής δήλωσε και ο δήμαρχος που κέρδισε τις εκλογές του 2010, ο Σωτήρης Ντούρος.
Στον Δήμο Ζωγράφου τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ. Ειδικότερα το δάνειο του δήμου ελήφθη το 2007 με την τότε ιδιωτική - νυν κρατική -αυστριακή τράπεζα KommunalΚredit Bank, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έχει χορηγήσει δάνειο και στον Δήμο Χολαργού.
Την υπογραφή εκ μέρους του δήμου έβαλε ο τ. δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος. Το δάνειο ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Καζάκος εκταμίευσε όλα τα χρήματα. Από αυτά, τα 19,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της βίλας Ζωγράφου και τα 5,6 για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Βέβαια όλοι γνωρίζουν την εμπλοκή στην υπόθεση της βίλας Ζωγράφου (με το Συμβούλιο της Επικρατείας) που ήταν «διατηρητέα» και κάποιοι προσπάθησαν να την αποχαρακτηρίσουν προκειμένου στο οικόπεδο οι ιδιοκτήτες και ο δήμος να κτίσουν σε ένα μέρος του εμπορικό κέντρο.
Ωστόσο, η σύναψη του δανείου και η εκταμίευση έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς διαπίστωσε πως η δανειακή σύμβαση είχε υπογραφεί χωρίς τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του δήμου, που είχαν αγνοηθεί στις διαδικασίες για τη λήψη του δανείου, να το χαρακτηρίσουν ως άκυρο, να αρνηθούν την πληρωμή των δόσεων και έτσι να «παγώσουν» τις περαιτέρω διαδικασίες…
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι δικαιούχες τράπεζες - Dexia Bank (γαλλοβελγικός όμιλος) και Kommunale Credit Ba nk της Αυστρίας - να απευθυνθούν στο ελληνικό Δημόσιο, που ήταν κι ο εγγυητής της αποπληρωμής. Στη συνέχεια δε κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και στην τρόικα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του ΔΝΤ και η απόφαση για την εκταμίευση της περίφημης 5ης δόσης μέχρις ότου δώσει τις αναγκαίες εγγυήσεις η κυβέρνηση της Αθήνας.

Ποντικι

1 σχόλιο:

  1. Definitely, bad news, friend. Happy Sunday, dear Aristofánes, sorry my absence, this week I was busier developing some projects. Bookmarked on Google plus one.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.