Τούμπες στον αέρα για να κερδίσουν χρόνο
«Kαι με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» αποφάσισε ότι πρέπει να πορευθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τα τελευταία εικοσιτετράωρα και, κάνοντας μια τούμπα στον αέρα, άνοιξε δειλά την πόρτα της συναίνεσης. Τι κι αν ακούστηκαν από τα πλέον αρμόδια χείλη της Ν.Δ. κορώνες περί δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας (!), περί του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να ασκεί ελεύθερα τα καθήκοντά της, περί κόκκινων γραμμών, αλλά και περί εκβιασμών που στη Ν.Δ. δεν περνούν.Τελικά οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων φαίνεται ότι ...
είναι πολύ ισχυρές και καθ’ όλα αποτελεσματικές, ενώ ο φόβος των πρόωρων εκλογών έχει γίνει πια κανονικός μπαμπούλας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Μια νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, μια ακόμα επαφή Παπανδρέου -Σαμαρά, μέχρι και υπερψήφιση συγκεκριμένων άρθρων του μνημονίου από τη Ν.Δ. εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να μην ψηφιστεί επί της αρχής ολόκληρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά ένα προς ένα τα άρθρα.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Σαμαρά να ρίξει νερό στο κρασί του; Γιατί από την απόλυτη στάση που κράτησε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά και στο «Ζάππειο 2» εμφανίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πιο διαλλακτικός εκπλήσσοντας και τους πιο δύσπιστους συνομιλητές του μέσα στο κόμμα;
Κατ’ αρχήν θέλει να κερδίσει χρόνο. Θέλει στις επόμενες δημοσκοπήσεις να έχει πάρει κεφάλι έναντι του ΠΑΣΟΚ, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή τα δυο κόμματα εμφανίζονται να βρίσκονται στην ισοπαλία και οι σκληρές εξελίξεις στο πεδίο των μέτρων προφανώς υπέρ της Ν.Δ. θα μετρήσουν.
Μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αυτή τη στιγμή μάλλον θα δυσκόλευε τα πράγματα για τον Σαμαρά παρά θα του έδινε τον αέρα του νικητή. Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε μαζί με τους στενούς του συνεργάτες να δώσει μια ανάσα ζωής στον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να επανέλθει σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ο δεύτερος και επίσης σημαντικός λόγος είναι ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις του δανείου της τρόικας. Βλέποντας με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν, άρα θα πρέπει να έχει χρήματα στο ταμείο για να κυβερνήσει. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι, αν καταψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, τα πράγματα δεν θα είναι άσχημα μόνο για τον Παπανδρέου, αλλά και για τον Σαμαρά.
« Ατακτούλης»...
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφασή του παίζει και το ότι, εάν συνεχίσει τη στάση της άρνησης, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα γι’ αυτόν στην Ευρώπη. Διότι μπορεί σήμερα ως αντιπολίτευση να κρατά μια τέτοια θέση, αλλά στο μέλλον, εάν κληθεί να κυβερνήσει, οι Ευρωπαίοι θα του ανταποδώσουν με το παραπάνω αυτή του τη στάση. Θεωρείται βέβαιο ότι, σε αυτή την περίπτωση, θα θελήσουν να δώσουν ένα... «μάθημα» στον πρόεδρο της Ν.Δ., αφού τα αφεντικά της Ευρώπης δεν έχουν συνηθίσει να τους αντιμιλούν και να τους αυθαδιάζουν.
Θα έλεγε κανείς ότι σήμερα ο Σαμαράς θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα «άτακτο παιδί» της Ευρώπης. Η αναφορά μάλιστα που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του για τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρώπη είναι χαρακτηριστική: «Σε ό, τι αφορά τις επιφυλάξεις των εταίρων μας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «τιμούμε τις υποχρεώσεις της χώρας (...) δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους και πάντως όχι εξαιτίας μας. Η δημοκρατία προϋποθέτει ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Όταν καταργείς τις επιλογές, όταν υποχρεώνεις όλους να βαδίσουν τον ίδιο “μονόδρομο”, τότε ακυρώνεις τη δημοκρατία. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψω την αυτοκατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Τέτοια τελεσίγραφα, αν υπάρξουν, απορρίπτονται από τώρα».
Οι αντιρρησίες
Ένας ακόμα λόγος που, τουλάχιστον στα λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε να συναινεί σε κάποια πράγματα, είναι φυσικά τα εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του από τη μέχρι σήμερα θέση του. Οι εκφραστές του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» όλο το τελευταίο διάστημα έδειχναν με κάθε τρόπο την ενόχλησή τους από αυτή τη θέση.
Ένας από τους πιο σοβαρούς εκφραστές αυτής της άποψης είναι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με κάθε ευκαιρία εξέφραζε τη θέση του περί «εθνικής συνεννόησης».
Η φράση του Σαμαρά «Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί; Πολύ ευχαρίστως, αρκεί να το πει και κάποιος στους δικούς σας υπουργούς, που είναι στα κάγκελα για τις αποκρατικοποιήσεις, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τις συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων» φαίνεται ότι ικανοποίησε ιδιαίτερα τους βουλευτές που αντιδρούν στο κατηγορηματικό «όχι στη συναίνεση», οι οποίοι μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου τους έσπευσαν να τον συγχαρούν.
Όσο για τον Αβραμόπουλο, αυτός προσφέρθηκε να συνοδεύσει τον πρόεδρό του στην τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τον ήθελαν να διαφωνεί εντόνως, ενώ θα βρεθεί για πολλές ώρες δίπλα στον Σαμαρά ώστε να του εξηγήσει τη δική του θέση.
Να μην τις χρεωθούν...
Ένας τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος είναι και το ότι ο Σαμαράς δεν θέλει να χρεωθεί στην κοινή γνώμη τις πρόωρες εκλογές. Διότι, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες είναι εναντίον του μνημονίου, αλλά δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες είναι πλέον πεισμένοι ότι στις επόμενες εκλογές – όποτε και εάν γίνουν αυτές – κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία και άρα θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή τεχνοκρατών – με ό,τι αυτό σημαίνει.
Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε ακυβερνησία και τότε οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο έντονες και ακραίες.
Και κάτι τελευταίο: Ήδη δημοσιεύονται ρεπορτάζ για αποδοχή, εκ μέρους της τρόικας, των ενστάσεων στο ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Συνεπώς μια κίνηση «καλής θέλησης» εκ μέρους κυβέρνησης και τρόικας στα θέματα της φορολογίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί και σε κάποια άλλα - δευτερεύοντα - σημεία, ίσως λειτουργήσει με τρόπο που να ανοίγει επισήμως τον δρόμο στην περίφημη «συναίνεση».
Όπως κι αν το δούμε, αφού τα έσοδα είναι ήδη τιναγμένα στον αέρα χωρίς σοβαρό περιθώριο διόρθωσης, μια - δυο ακόμη «παραχωρήσεις» δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε μπροστά στην επίτευξη του μεγάλου στόχου κυβέρνησης και τρόικας: να πουληθεί η εθνική περιουσία και μάλιστα με διαδικασίες ελεγχόμενες από την ίδια την τρόικα. Αυτό είναι το κλειδί και χάριν αυτού ποιος κοιτάζει τον ΦΠΑ.
Μην απορήσετε λοιπόν αν σύντομα δείτε τη συναίνεση να... εδραιώνεται. Άλλωστε Παπανδρέου και Σαμαράς στο όνομά της ορκίζονται...
http://www.topontiki.gr
Τι θέατρο είναι αυτό που παίζεται,πια. Όλοι σε στήριξη του προδοτικού μνημονίου, αλλά να μη φαίνεται καραμπινάτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν εκλογές γιατί καταρρέουν και πασόκ και νδ. Δεν είναι περίεργο ότι δεν προέκυψε καμιά δημοσκόπηση αυτό το Σαββατοκύριακο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήOταν ολος ο κοσμος ειναι στις πλατειες με θυμο κι αγανακτηση, ποιος να τους ψηφισει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τις δημοσκοπησεις τους, φτιαχτες κι αυτες ειναι , οπως και καθε κουβεντα που λενε...
Τοση ψευτια ειναι απιστευτο
Μα Αριστοφάνη, νομίζεις ότι πιστεύουμε τις δημοσκοπήσεις τους; Αλλά όπως και να το κάνουμε όταν βγαίνουν (τη περασμένη εβδομάδα) και δίνουν 20% σε καθένα απ'τους 2 τους σημαίνει ότι είναι στο 15-16% το πολύ με τάσεις σαφώς πτωτικές. Καταρρέουν. Αυτοί συνεχώς κάνουν δημοσκοπήσεις, το ότι δεν τις δημοσιοποιούν σημαίνει ότι τα νέα δεν είναι καλά γι' αυτούς, άρα δεν θέλουν εκλογές, άρα μόνη λύση γι' αυτούς (τους εξουσιαστές μας) η συναίνεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω ομως οτι ειναι πολυ αργα γι αυτους πλεον...Στο συνταγμα και οχι μονο εκει, γινεται χαμος...Δεν νομιζω οτι εχουν ουτε 10% των Ελληνων πια..Ο λαος δε φευγει απο τις πλατειες. Ουσιαστικα τη συναινεση της ΝΔ, ΛΑΟΣ, Ντορας την εχουν...
ΑπάντησηΔιαγραφή