17 Ιουν 2011

Κυβέρνηση εκλογών



thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό. Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το μπάχαλο που κυριαρχούσε επί ώρες χθες στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ύστερα από τις παραιτήσεις δύο βουλευτών – Φλωρίδη και Νασιώκα – οι οποίοι κατ' ουσίαν κατήγγειλαν την έλλειψη συναίνεσης για την εφαρμογή του «Μνημονίου».
Αν, δηλαδή, καταλάβαμε καλά, συνέβη το εξής:
Πρώτα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον Σαμαρά ότι, ως μαρτυριάρης, διέρρευσε τη συζήτηση περί συγκυβέρνησης και τους όρους που έθετε, με αποτέλεσμα να καταστήσει αδύνατη τη συγκρότηση της «εθνοσωτηρίου».
● Ύστερα ο Νασιώκας και ο Φλωρίδης κατήγγειλαν για λαϊκισμό τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και παρέδωσαν τις έδρες τους.
● Οι φήμες φούντωσαν για άλλους τέσσερις με πέντε υπό παραίτηση ή ανεξαρτητοποίηση βουλευτές, κάτι που δημιούργησε σενάρια έως και... πτώσης της κυβέρνησης!
● Παράλληλα διακινήθηκαν «αρμοδίως», από μικρόφωνα φιλικά στο Μαξίμου, άλλες φήμες περί ενδεχομένου δημιουργίας «εκσυγχρονιστικού» κόμματος από τον Φλωρίδη και όποιον άλλον ήθελε προκύψει.
● Κάμερες και μικρόφωνα στήθηκαν στη Βουλή και ο κάθε πικραμένος πλειοδοτούσε σε κριτική – που κανείς δεν κατάλαβε σε τι ...
ακριβώς συνίστατο – προς την κυβέρνηση. Όπως κανείς δεν κατάλαβε και τον αντίλογο.
● Ανακλαστικά αναπτύχθηκαν στην αντίπερα όχθη μια σειρά νομιμόφρονες βουλευτές, οι οποίοι κατήγγειλαν τους αποχωρήσαντες και τους «συνοδοιπόρους» αυτών για αποστασία ανάλογη του Μητσοτάκη και των άλλων το 1965. Το επιχείρημα, βγαλμένο από τις ηρωικές μέρες του 2007 και την τότε αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου, φωτογράφιζε ακόμη μια φορά εξωθεσμικά εκδοτικά κέντρα και τους «βενιζελικούς» και λίγο έλειψε κάποιοι να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο... τέως υπουργός Άμυνας ήταν έτοιμος για το «Ζάππειο 2».
● Μέσα στην ωραία αυτή ατμόσφαιρα, στην οποία ήταν διάχυτη η αίσθηση περί κενού διακυβέρνησης, βγήκε η Βάσω και, ως παλαιά κοινοβουλευτικός, αντελήφθη ότι κάτι πρέπει να γίνει πριν ο εκτροχιασμός και η διαφαινόμενη... ακυβερνησία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετατραπούν σε ανεξέλεγκτο εμφύλιο.
Ζήτησε λοιπόν σύγκληση του οργάνου μπας και μαντρωθούν όλοι μαζί για μια ομαδική ψυχοθεραπεία και, για να είναι μέσα σ' όλα, όταν ρωτήθηκε άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να συζητηθεί θέμα ηγεσίας για να έχει το πράμα περισσότερο σασπένς.

Συντεταγμένη εκτόνωση
Με τούτα και μ' εκείνα, ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της σύνθεσης του ανασχηματισμένου κυβερνητικού σχήματος, τα κανάλια έστησαν με τη γνωστή ευκολία μια υπερπαραγωγή διανθισμένη από σενάρια επί σεναρίων, με τους συνοφρυωμένους παρουσιαστές και τους δυστυχείς πολιτικούς ρεπόρτερ, αφού εξάντλησαν σχετικά σύντομα το ούτως ή άλλως περιορισμένο ρεπορτάζ και τας παραφυάδας αυτού, να λένε ό,τι τους κατέβει για να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος και να υπηρετηθεί η ενημέρωση του ταλαίπωρου πολίτη - καταναλωτή «καταιγιστικών εξελίξεων».
Μέχρι που όντως συνεδρίασε το όργανο και βγήκε ο πρωθυπουργός να επαναλάβει για τρισχιλιοστή φορά τη γνωστή ομιλία του, αυτή που έχει διά πάσαν νόσον και απλώς την ανασκευάζει λεκτικά λίγο πριν από κάθε δημόσια εμφάνισή του.
Για να καταλάβουμε κι εμείς ποιος ήταν ο καημός του στην εν λόγω συνεδρίαση, φρόντισε να μας πει ότι καταλαβαίνει τον πόνο των βουλευτών του, που λίγο αργότερα θα έπαιρναν σειρά στο βήμα για να εκτονωθούν συντεταγμένα. Κάπου πέντε λεπτά αργότερα – ευτυχώς – θυμήθηκε να προσθέσει ότι καταλαβαίνει και τον πόνο της κοινωνίας και του Έλληνα πολίτη ή κάπως έτσι. Πάλι καλά, διότι σήμερα θα έβγαιναν τίποτε κακεντρεχείς και θα τον έλεγαν ανάλγητο.
Ύστερα από διάφορα χιλιοειπωμένα δακρύβρεχτα – και αφού επιμελώς απέφυγε να πει αν όντως είχε δεχτεί να φύγει από πρωθυπουργός για να επιτευχθεί η «εθνοσωτήριος» με τον Σαμαρά – έριξε και μια εσάνς σκληρής διαπραγμάτευσης με τη Μέρκελ για το σύνολο του χρέους και η σεμνή παράσταση έλαβε τέλος, με τους βουλευτές του να φωνασκούν μήπως και περάσει στο ντούκου η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ήταν επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος ώστε να μην δώσει κανείς σημασία στους επιπλέον 70.000 που πήραν τον δρόμο για την ανεργία τον περασμένο μήνα και στα ελλείμματα, τα οποία βρίσκονται πέρα από κάθε αρνητική εκτίμηση...
Η πικρή γεύση που έμεινε στους περισσότερους, ακόμη και τους πιο θετικά διακείμενους έναντι του Γ. Παπανδρέου, είναι ότι απέναντί τους είχαν έναν άνθρωπο απολογητικό, θορυβημένο, ο οποίος, αδύναμος να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς περιθώριο «επανορθωτικών» πολιτικών πρωτοβουλιών, το επόμενο διάστημα θα σύρεται πίσω από γεγονότα που άλλοι θα δημιουργούν και θα επιβάλλουν.
Όλα αυτά θα ισχύουν μέχρι να έλθει η ώρα των εκλογών – είτε ο ίδιος καταφύγει σε αυτές είτε άλλοι παράγοντες τις καταστήσουν αναπόφευκτες.

Κάτω τα χέρια από τον Φον Δημητράκη!
Η μόνη κακιά παρέμεινε, κατά τα ειωθότα, η αντάρτισσα Βάσω, που είπε στον πρόεδρο του κόμματός της και πρωθυπουργό να σταματήσει να κυβερνάει με τις παρέες και τους κολλητούς του. [Το πόσο την έλαβε υπ’ όψιν θα αποτυπωνόταν σήμερα επισήμως στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης].
Η Βασούλα όμως μάλλον θα δάγκωνε τη γλώσσα της αν ήξερε ότι με αυτή την ατάκα το πιθανότερο ήταν απλώς να φάει τον... Δρούτσα – ίσως και την Μπιρμπίλη, που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν μπορείς να πεις ότι ήταν και του πεταματού – συγκριτικά πάντα με κάτι άλλους.
Πού είναι το κακό; Στο ότι, μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος από σήμερα το πρωί να... αναπολούμε τον Φον Δημητράκη του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, στην περίπτωση που διάδοχός του τελικά χριστεί ο Παπακωνσταντίνου!
Καθώς αυτό το κείμενο γράφεται μέσα στη μαύρη νύχτα, ελπίζουμε ότι τελικά το απευκταίο σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί, διότι, σ' αυτή την περίπτωση, πολλοί «παλαιομοδίτες» της πολιτικής και της διπλωματίας αιφνιδίως θα ανακαλύψουν ότι το Αιγαίο δεν κινδυνεύει να καταληφθεί από τον εχθρό με φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη, αλλά με πολύ πιο σύγχρονα μέσα, κατά προτίμηση χρηματοοικονομικά.
Έτσι ή αλλιώς σήμερα η νέα κυβέρνηση θα γίνει γνωστή. Ύστερα θα έχουμε κάμποσα να πούμε, αν και δεν βλέπω να διαψευδόμαστε στα περισσότερα απ’ όσα έχουμε πει εκ των προτέρων. Το πιο σημαντικό, πάντως, ανεξαρτήτως σύνθεσης, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει εκλογικό χαρακτήρα και αποστολή...
* Το φωτογραφικό του θέματος προέρχεται από το πολύ καλό ιστολόγιο AntistaChef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.