11 Μαΐ 2011

Η Σερβία παγώνει τη συνεργασία της με τη Λιβύη...



photoΟ Λίβυος ηγέτης Συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι επισκέφθηκε το Βελιγράδι το 1989.

                 ΗΣερβία πάγωσε τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με τη Λιβύη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκρινόμενη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.
"Το υπουργείο Αμύνης επιθεωρεί προσεκτικά τα γεγονότα στη Λιβύη και ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν εκεί", ανέφερε ο υπουργός Ντράγκαν Σουτάνοβιτς.
 Επέμεινε ότι το Βελιγράδι έχει αποδοκιμάσει τη βία στη Λιβύη "όσο πιο δυνατά και ξεκάθαρα" μπορούσε.
Ωστόσο, έσπευσε επίσης να ...
εκφράσει την ελπίδα ότι σημαντικά προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει με τη Βόρεια Αφρικανική χώρα θα συνεχιστούν όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Η Σερβία έχει το δικό της αντικείμενο διακύβευσης στο μέλλον της Λιβύης. Ο εύρωστος κατασκευαστικός τομέας της χώρας έχει αποτελέσει μαγνήτη για Σέρβους εργάτες, 1.500 εκ των οποίων βρέθηκαν αβοήθητοι όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές.
Η στρατιωτική συνεργασία αποτελεί έναν ακόμα τομέα ανησυχίας. Η στρατιωτική βιομηχανία της Σερβίας αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, και οι δεσμοί σε αυτό τον τομέα χρονολογούνται πίσω στην πρώην Γιουγκοσλαβία όταν η Λιβύη αποτελούσε σημαντικό αγοραστή όπλων και εξοπλισμού Γιουγκοσλαβικής κατασκευής, όπως τα αεροσκάφη Galeb και Jastreb.
Εν τω μεταξύ, στη διπλωματική αρένα, η Σερβία έχει επίσης επιδιώξει να αξιοποιήσει την αντίθεση της Λιβύης στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Γράφοντας στο Politika Online, ο διακεκριμένος στρατιωτικός αναλυτής Miroslav Lazanski αναφέρεται στην ανησυχία για την απώλεια των αγορών της Λιβύης. Η Σερβία δεν πρόκειται να επηρεαστεί σημαντικά από τις κυρώσεις του ΟΗΕ σχετικά με οπλικά και στρατιωτικά υλικά.
"Η εποχή μεγάλων εξαγωγών όπλων στη Λιβύη, σε ό,τι μας αφορά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας", ανέφερε ο Λαζάνσκι.
"Οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης θα προκαλέσουν πιθανές οικονομικές συνέπειες μόνο σε περίπτωση κατασκευής του στρατιωτικού νοσοκομείου και ίσως ενός εργοστασίου", αποφάνθηκε, αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα για την κατασκευή μονάδας βασισμένη στα πρότυπα του διακεκριμένου στρατιωτικού νοσοκομείου VMA του Βελιγραδίου.

Ο αναλυτής Vladimir Jevtic προειδοποιεί για απώλεια ενός ιστορικού συμμάχου σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. "Ο Συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται παλιός φίλος της Σερβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου και παρακολούθησε αεροπορική ακαδημία", γράφει. "Υπάρχει συνέχεια καλών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι μέχρι και σήμερα. Ο Καντάφι εναντιώθηκε δημόσια στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τόνιζε συνεχώς τις καλές σχέσεις με τη Σερβία".

Η δημόσια γνώμη είναι διχασμένη. Κάποιοι υποστηρίζουν τον Καντάφι, κατηγορώντας τη Σερβική ηγεσία ότι προδίδει ένα σύμμαχο, ενώ άλλοι αποδοκιμάζουν τον τρόπο διακυβέρνησής του.
Ο Ognjanovic παραθέτει ως παράδειγμα επικρίσεις εναντίον όσων στηρίζουν τον Καντάφι και επικρίνει τη Σερβική ηγεσία για το γεγονός ότι παίρνει θέση.
"Στηρίζετε έναν άνδρα ο οποίος στέλνει αεροπλάνα εναντίον του ίδιου του λαού του και τους σκοτώνει ώστε να μη χάσει την εξουσία. Θεωρεί τον εαυτό του Θεό και κανείς δεν μπορεί να τον εκδιώξει...σύμφωνα με τις δηλώσεις του. Εάν αυτή είναι η άποψη της πλειονότητας των Σέρβων, τότε ντρέπομαι που ανήκω σε ένα τέτοιο είδος μαζοχιστικού λαού!" γράφει.

SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.